Letnja zabava! Aktivnosti na svežem vazduhu

Saveti za slobodno vreme Bez obzira na to da li biste radije na planinu ili na more, postoje brojne mogućnosti za aktivnosti u prirodi koje će ispuniti duge letnje dane. Evo nekoliko saveta za slobodno vreme.

Zov planina

Bilo da se penjete na najviši vrh ili je vaše odredište planinska kuća i bilo da ste sami, u paru ili u grupi – pešačenje je sjajna aktivnost za boravak u prirodi.

Pešačenje – trud iz ljubavi

Planinarenje ili duga šetnja vam zaista pomaže da se opustite, naročito u leto i jesen, dok hodate kroz svežu šumu, gazite meku mahovinu, udišete čist vazduh, sa rancem na leđima i pesmom u srcu. Kada smo aktivni, naše telo automatski počinje da proizvodi endorfin, poznat kao hormon sreće. Pešačenje na planinskom vazduhu je efikasan način da povratite kondiciju jer angažuje veliki broj mišića, uključujući i srce, i poboljšava cirkulaciju.

Uvek imajte na umu: ako možete da govorite tako da ne gubite dah, to znači da hodate odgovarajućim tempom, ali bi vam svakako prijalo da se povremeno odmorite. Tek tada ćete moći da uživate u svim drugim čarima ove aktivnosti u prirodi i osetite sunce na  koži, vetar u licu i vidite planinsku floru.

Skoro 50 posto Nemaca slobodno vreme provodi u prirodi. To je sjajno jer u Nemačkoj ima preko 200.000 kilometara staza za pešačenje.

Pešačenje – sjajan osećaj

Svako ko je pešačio do nekog visokog vrha zna šta se tamo može čuti: potpuni mir. Među oblacima sve što možete da osetite je vetar – takav mir više nemamo u svakodnevnom životu.
To je dobra prilika da osluškujete sebe.

Ali ne zaboravite: ljudi putuju po svetu hiljadama godina i to je oduvek razlog za kretanje – naše telo je prilagođeno kretanju. Zato bi trebalo da se bavimo onim što je najprirodnije, a pre svega je dobro za naše srce i krvotok.

Pored toga: pešačenje vam omogućava da zajedno sa porodicom otkrijete svet prirode, da razgovarate o stvarima za koje nemate vremena u svakodnevnom životu i zajedno se opustite. Ne morate da idete daleko: najlepši predeli za pešačenje su veoma blizu. Avantura može da počne odmah.

Oslušnite

Pešačenje kao aktivnost u prirodi je pravo uživanje za čulo sluha: žubor potoka umesto sirena, šuškanje lišća umesto muzike.

Podsetnik za pešačenje

Nekoliko stvari treba da imate na umu pre nego što krenete na pešačenje.

  • Kojim putem ćete ići? U lokalnim klubovima za pešačenje možete da saznate nivo težine različitih ruta. Nepisano pravilo za početnike: pređite najviše 20 kilometara dnevno na ravnim putevima. Lepe i raznolike pešačke rute za savršene aktivnosti na otvorenom možete naći, na primer, na sajtu wanderbares-deutschland.de.
  • Kakva je vremenska prognoza? Podesite aplikaciju tako da vam upozorenja za vremenske neprilike stižu na mobilni telefon kako biste mogli optimalno da iskoristite boravak u prirodi.
  • U svakom slučaju, uvek treba da se zaštitite od sunca, na primer, NIVEA Sun Protect & Bronze kremom za lice  – čak i kada je oblačno.

Ne zaboravite da spakujete u ranac: preciznu mapu, kabanicu i šešir za sunce, vodu, hranu, rezervnu majicu, zaštitu od sunca, GPS uređaj za složenije ekspedicije, set za prvu pomoć sa flasterima za plikove, perorez i kompas.

Potrebno vam je osveženje?

Zabava i vežbe u vodi

Bilo da ste na jezeru ili na moru – postoje brojne sportske i rekreativne aktivnosti na vodi. Dosadilo vam je ležanje na plaži i hoćete da se pokrenete? Ubrzajte cirkulaciju pomoću isprobanih sportova na plaži. Tenis na plaži, frizbi, boćanje i odbojka na pesku nisu samo zabavni, već mogu da budu i dobre vežbe – u zavisnosti od toga kako ih igrate. A posle njih, skok u hladnu vodu će vas još bolje osvežiti. Ali i ovde je obavezna zaštita od sunca koja, pre svega, treba da bude vodootporna.

Aktivnosti u hladnoj vodi su dvostruko prijatnije

Veslanje na dasci

Priprema, pozor, sad! Jednom kada savladate stajanje na dasci, spremni ste. Ono što je najbolje kod ovog modernog sporta je to što vežba mišiće celog tela i možete se njime baviti na potpuno opušten način.

Aktivnosti u hladnoj vodi su dvostruko prijatnije

Iznajmite pedalinu

Mnogi od nas se sećaju kako su se kao deca vozili pedalinom. Čak i sada vožnja na pedalini može da bude zabavna. Možete da je iskoristite za različite aktivnosti: za druženje sa prijateljima, romantičan izlet sa partnerom ili zabavu za celu porodicu.

Aktivnosti u hladnoj vodi su dvostruko prijatnije

Vožnja kanua

Zahvaljujući rekama, jezerima i kanalima, Velika Britanija je raj za kanuiste. Sjajno je što možete da izaberete da li ćete kanu voziti sami ili sa još nekoliko ljudi, da li ćete ići brzo ili polako, nekoliko sati ili nekoliko dana. Sve je moguće!

Aktivnosti u hladnoj vodi su dvostruko prijatnije