ODRŽIVO PALMINO ULJE U NIVEA PROIZVODIMA

JEDNA KOŽA. JEDNA PLANETA. JEDNA NEGA.

ODRŽIVO PALMINO ULJE U NIVEA PROIZVODIMA

Mnogi sastojci dobijeni prirodnim putem u proizvodima za negu kože potiču iz palminog ulja. Zbog visokog prinosa useva palmi i jedinstvenih svojstava ove sirovine za kozmetičke sastojke, potražnja se neprestano povećava. Nažalost, uzgoj palme često je povezan sa krčenjem šuma i drugim neodrživim poljoprivrednim praksama. Kako šume prirodno i efikasno skladište CO2, njihovo stalno uništavanje u velikoj meri doprinosi klimatskim promenama. Ovom problemu mi pristupamo veoma ozbiljno. NIVEA nastoji da poštuje prirodu. Uvereni smo da se palmino ulje mora dobijati na održiv način da bi se prašume zaštitile.

Zašto NIVEA koristi sastojke na bazi palminog ulja (ulja palminih koštica)?

Materijali napravljeni od palminog ulja (ulja palminih koštica) su na biljnoj bazi, što znači da su obnovljivi i mogu se klasifikovati kao materijali dobijeni prirodnim putem. Upravo zato, upotreba ovih materijala može da predstavlja pomak u odnosu na ekonomiju zasnovanu na fosilnim gorivima i korak dalje ka održivijoj budućnosti.

 

Uprkos opravdanim kontroverzama u vezi sa dobijanjem palminog ulja, stručnjaci i nevladine organizacije slažu se da zamena palminog ulja (ulja palminih koštica) drugim biljnim uljem nije racionalno rešenje. Za druge useve bilo bi potrebno znatno više zemlje za obradu i samim tim, ovakav pristup bi bio manje održiv.

 

NIVEA je uključena u održivu transformaciju industrije palminog ulja,  koja osuđuje krčenje šuma, promoviše ekološke poljoprivredne prakse, poštuje biodiverzitet i obezbeđuje prihod malim poljoprivrednicima.

Kako NIVEA podržava održivu proizvodnju palminog ulja?

Prvo dobre vesti: od kraja 2020. godine, za 100 posto sastojaka na bazi palminog ulja (ulja palminih koštica) koji se koriste u NIVEA proizvodima potvrđeno je da su održivi. Koristimo samo materijale na bazi palminog ulja (ulja palminih koštica) koji se dobijaju održivim putem prema modelu ravnoteže mase na način definisan na Okruglom stolu za održivo palmino ulje (engl. Roundtable on Sustainable Palm Oil - RSPO).

 

 

Beiersdorf, matična kompanija u okviru koje posluje NIVEA, aktivni je član Okruglog stola za održivo palmino ulje i jedan je od pokretača međuindustrijske saradnje kako na nacionalnom tako i na globalnom nivou. Zajednički ciljevi ovih udruženja podrazumevaju veću transparentnost unutar industrije palminog ulja i podsticanje njene održive transformacije.

Transparentnost je ključ efikasnog i održivog plana za dobijanje palminog ulja. Zbog toga blisko sarađujemo sa našim dobavljačima kako bismo pratili sirovine koje koristimo do njihovih izvora. Značajno smo povećali transparentnost lanca snabdevanja palminim uljem, što znači da znamo poreklo za 92 procenta ukupne kupljene količine sirovine na bazi palminog ulja (ulja palminih koštica).

 

Zajedno sa lokalnim partnerima, Beiersdorf, matična kompanija u okviru koje posluje NIVEA, radi sa malim poljoprivrednicima na terenu, promoviše uzgoj bez daljeg krčenja šuma i doprinosi poboljšanju životnog standarda i ekonomske situacije lokalnih zajednica. Zahvaljujući našim aktivnostima u indonežanskoj provinciji Zapadni Kalimantan, direktno podržavamo 240 malih poljoprivrednika. Pored toga, tri sela u toj provinciji sa oko 4.500 stanovnika imaju koristi od našeg projekta.

Napredak koji je prepoznao Projekat otkrivanja ugljenika (CDP)

Naši napori su već prepoznati: Beiersdorf, matična kompanija u okviru koje posluje NIVEA, svake godine učestvuje u Projektu otkrivanja ugljenika (engl. Carbon Disclosure Project - CDP). Ova međunarodna neprofitna organizacija prepoznaje rezultate u upravljanju i izveštavanju o ključnim ekološkim temama, uključujući upravljanje šumama.

 

Zahvaljujući našem celokupnom doprinosu održivoj industriji palminog ulja, uspeli smo da postignemo rezultat „A-“ u 2020.

JEDNA KOŽA. JEDNA PLANETA. JEDNA NEGA.

Želimo da budemo 100 posto transparentni i pružimo odgovore na sva vaša pitanja o održivosti NIVEA proizvoda. Ukoliko ne možete da pronađete informacije koje tražite na ovom sajtu ili tražite dodatna pojašnjenja, posetite vebsajt o održivosti matične kompanije Beiersdorf u čijem sastavu posluje NIVEA.