Zdrava koža za zdravu planetu

Kada brinemo o svojoj koži, brinemo i o svetu koji nas okružuje. Sve što utiče na našu planetu, utiče i na nas, naše zdravlje i našu kožu. Baš kao što NIVEA vodi računa o prirodnoj ravnoteži ljudske kože, mi vodimo računa o samoj prirodi. U skladu sa tim posvećeni smo održivom razvoju u svemu što radimo. Razvoj najbezbednijih, najefikasnijih i najodrživijih proizvoda za negu kože je kontinuiran proces. Mi verujemo da je potrebno stalno poboljšanje i u svemu što radimo posvećeni smo održivim inovacijama u oblasti nege kože – od razvoja formulacija do načina na koji proizvodimo i pakujemo proizvode.

Nastojimo da koristimo sastojke iz obnovljivih izvora. Stalno smo u potrazi za najodrživijim rešenjem, zbog čega nekada koristimo sintetičke sastojke umesto prirodnih.

Kada je u pitanju ambalaža, naša filozofija se zasniva na principu „smanjiti, ponovo upotrebiti, reciklirati“. Kontinuirano razvijamo proizvodne metode i ambalažu kako bismo uštedeli energiju, sirovine i smanjili emisiju štetnih gasova.

Vodimo računa da se prema svim učesnicima u razvoju NIVEA proizvoda za negu kože ophodimo onako kako bismo mi voleli da se drugi prema nama ophode: sa pažnjom i poštovanjem.

 

Pratite nas na našem putovanju i saznajte kako se trudimo da održimo stalnu interakciju sa svetom oko nas na najbolji mogući način, kao i da razvijamo proizvode za negu kože koji štite i našu kožu i prirodu.


Nabavka sastojaka

ODRŽIVI RAZVOJ OD SAMOG POČETKA

Dobri i kvalitetni sastojci dolaze iz najboljih izvora. Zbog toga se trudimo da za NIVEA proizvode biramo sastojke koji su zdravi i bezbedni za upotrebu, kao i da koristimo održive sirovine kada god je to moguće. Naš tim za istraživanja je stalno u potrazi za novim, poboljšanim sastojcima i alaternativnim izvorima kako bismo što je moguće više smanjili uticaj na životnu sredinu. 

ODGOVORNA NABAVKA

Veliki broj NIVEA dobavljača ispunjavaju društvene i ekološke zahteve koji su navedeni u našem kodeksu za dobavljače, a mi im aktivno pomažemo da ispune naše visoke standarde. 

Priključili smo se borbi protiv uništavanja šuma jer želimo da zaštitimo prirodno bogatstvo naše planete i klimu. Uništavanje šuma je jedan od glavnih uzroka klimatskih promena. Bez šuma, mnoge vrste gube svoje prirodno stanište, a zemlja svoja pluća. Upravo zbog toga koristimo papir koji je odobren od strane Saveta za upravljanje šumama (FSC) i planiramo da do 2020. koristimo isključivo papir koji je odobren ili recikliran.

Aktivno unapređujemo svoje aktivnosti kako bismo bili sigurni da su naši proizvodi za negu kože nežni prema planeti baš kao i prema koži.

ODRŽIVA NABAVKA PALMINOG ULJA

Neki sastojci NIVEA proizvoda dobijaju se iz ulja palminih koštica – tačnije, derivati palminog ulja koriste se u 70% svih kozmetičkih proizvoda. Loša strana ove prakse je to što se često uništavaju velike površine kišnih šuma kako bi se zasadile plantaže uljanih palmi. Smatramo da je potrebno nabavljati palmino ulje na održiv način koji neće dovesti do uništavanja šuma. Zamena palminog ulja nekim drugim biljnim uljem nije najbolja opcija jer usevi uljanih palmi daju veoma velike prinose. Biljke sa manjim prinosom bile bi manje održive alternative jer bi bilo potrebno zasaditi veću površinu za uzgoj.

Zajedno sa svojim partnerima zalažemo se za upotrebu održivog palminog ulja u celom lancu snabdevanja. Kompanija Beiersdorf pridružila se organizacijama Okrugli sto o održivom palminom ulju, kao i Forumu o održivom palminom ulju (FONAP).

U skladu sa našim Planom za upotrebu održivog palminog ulja na putu smo ka ostvarenju cilja koji podrazumeva nabavku derivata isključivo održivog palminog ulja u celom svetu. Podržavamo proširenje FONAP kriterijuma za dodelu sertifikata za održivije palmino ulje, na primer smanjenje gasova staklene bašte i zabranu plantaža palmi na tresetnom ili nekom drugom zemljištu bogatom ugljenikom.

Naš cilj za 2020. godinu je da sve sirovine koje se dobijaju od palminog ulja nabavljamo iz održivih izvora. Do 2018. godine, mi smo već postigli da 63% količine sirovina koje vode poreklo od palmi čine materijali održivog porekla (prema standardu Okruglog stola o održivom palminom ulju „Mass Balance“). Sve dok ne ispunimo cilj za 2020. godinu, nastavićemo da nabavljamo materijale sa sertifikatom o održivosti za preostali udeo sirovina (u skladu sa standardom „Book and Claim“).

U 2018. godini po prvi put smo učestvovali u Programu za zaštitu šuma u okviru Projekta za smanjenje karbonskog otiska i nagrađeni smo „Ocenom A“ za naše napore u borbi protiv uništavanja šuma u lancu snabdevanja palminim uljem.

IZBOR NAJODRŽIVIJIH IZVORA

Bilo da su u pitanju održivi, prirodni ili sintetički sastojci, NIVEA uvek stavlja na prvo mesto bezbednost, kvalitet i održivost.

Često naš izbor predstavljaju prirodni sastojci i sastojci dobijeni iz prirodnih resursa koji su u skladu sa prirodnim funkcijama kože. Ovakvi sastojci su sjajni jer su održivi. Veliki broj sirovina koje koristimo za NIVEA proizvode postoje u ogromnim količinama u prirodi i samoobnovljive su – takvo je ulje repice ili vosak suncokreta u našem balsamu za usne jer se dobijaju od biljaka koje cvetaju svake godine. Vodimo računa da se naši prirodni sastojci, kao i sastojci iz prirodnih izvora dobijaju na održiv način koji omogućava čuvanje resursa.

Holistički posmatrano, sintetički sastojci mogu da budu najbolji izbor kada je u pitanju naša planeta, ali i naša koža. U mnogim slučajevima, sintetički dobijeni sastojci su čistiji i konzistentnog kvaliteta. Pored toga, za sastojke prozvedene u laboratoriji, nisu potrebna čitava polja za uzgoj biljaka, kao ni voda za zalivanje useva. Umesto toga, ta polja se mogu iskoristiti za uzgoj useva koji se koriste u ishrani. Zato su sintetički dobijeni sastojci prihvatljiviji izbor.

Kao što možete videti, prilikom odabira sastojaka uzimamo u obzir širu perspektivu, pri čemu nam je zdravlje vaše kože i bezbednost proizvoda uvek prioritet.

U ČEMU JE RAZLIKA IZMEĐU „PRIRODNIH SASTOJAKA“ I „SASTOJAKA DOBIJENIH IZ PRIRODNIH IZVORA“?

Prirodni proizvodi poput esencijalnih ulja dobijaju se direktno iz prirodnih sirovina fizičkim putem (npr. destilacijom) ili drugim načinima uključujući i tradicionalne (npr. ekstrakcija putem rastvarača) bez hemijske modifikacije.

Za sastojke koji se dobijaju iz prirodnih izvora, sirovine, kao što je kokosovo ulje, dalje se prerađuju pre nego što se upotrebe u našim formulacijama – na primer, masni alkoholi. Oni se dobijaju putem definisanih hemijskih i/ili bioloških procesa.


DOBRIM PUTEM DO DOBROG KVALITETA

Ulažemo puno energije u razvoj najboljih formulacija za negu kože. Nabavljamo sastojke koji su zdravi i u skladu sa prirodnim funkcijama kože. Sve više koristimo sastojke koji su ekološki prihvatljivi.

Naša posvećenost zaštiti planete i naših zajednica takođe se odnosi i na način na koji proizvodimo NIVEA proizvode za negu kože. Trudimo se da smanjimo ugljen-dioksidni otisak, uštedimo energiju i obezbedimo dobre uslove rada za sve koji su uključeni u proizvodnju NIVEA proizvoda.

U razvoj svakog NIVEA proizvoda ulažemo zajedničke napore i osećamo odgovornost prema svima koji su uključeni u taj proces. Naš Kodeks ponašanja za dobavljače postavlja visoke standarde kako za dobavljače tako i za podugovarače – iste one koje mi ispunjavamo. Obavezali smo se da poštujemo ljudska prava i ne tolerišemo prinudni ni dečiji rad, niti korupciju ili diskriminaciju u našim fabrikama i lancu snabdevanja. Podrška drugima jedan je od načina na koji NIVEA podržava pozitivni kolektivni doprinos u zaštiti životne sredine.

NAŠA POSVEĆENOST ODRŽIVOJ POTROŠNJI ENERGIJE

Posvećeni smo smanjenju ugljen-dioksidnog otiska i imamo ambiciozne ciljeve u oblasti potrošnje energije. Do 2025. godine želimo da smanjimo emisije CO2 u vezi sa potrošnjom energije za 70% u odnosu na 2014. godinu za svaki NIVEA proizvod! Krenuli smo od revizije energetske infrastrukture za sve naše proizvodne pogone koji i dalje koriste energiju iz konvencionalnih izvora. Do kraja 2018. godine, već smo postigli smanjenje od 59%. U svim pogonima sada koristimo obnovljivu energiju, uključujući i velike proizvodne centre u Nemačkoj i Španiji, s izuzetkom naših fabrika u Meksiku i Nigeriji. Do 2020. godine, planiramo da koristimo samo obnovljivu energiju svuda gde proizvodimo NIVEA proizvode, što će značajno smanjiti emisije gasova staklene bašte.


Smanjenje otpada

Waste is a resource!

NIVEA made the commitment “zero waste to landfill” early on – and we’re already there! None of our established production centers send waste to landfills. Instead, all waste is recycled or incinerated to create heat and electricity. This means that our production waste does not end up in the environment. From something to get rid of, waste is turned into new material or a source of energy.

SMANJUJEMO OTPAD – ŠTEDIMO RESURSE

Manje otpada na deponiji je samo jedna od prednosti ovakvog pristupa. Smanjena ukupna količina otpada podrazumeva i manje zagađenja i smanjenu potrošnju vrednih resursa. Upravo zbog toga nastavljamo da unapređujemo procese planiranja i proizvodnje i sprečavamo generisanje otpada gde god je to moguće. Evo jednog primera: naša voljena NIVEA limena kutija. Nekada smo nabavljali velike četvorougaone table aluminijuma koje smo sekli za stranice, poklopac i dno kutije. Krajem 2017. godine, prekinuli smo tu praksu i počeli smo da koristimo već isečene aluminijumske delove. Na ovaj način štedimo 54 grama aluminijumskog otpada po tabli, što je ukupno 14 tona godišnje. Manje materijala za isporuku i manje otpada za reciklažu takođe podrazumeva manje goriva za prevoz i smanjenu emisiju CO2.


Ambalaža

FILOZOFIJA ODRŽIVE AMBALAŽE

Želimo da budemo sigurni da je svaki aspekt naših proizvoda održivog karaktera – uključujući i ono što prvo vidite kod svakog NIVEA proizvoda – pakovanje. Već 2009. godine u našu agendu uvrstili smo ekološki prihvatljivu ambalažu. Poštujući princip „izbeći, smanjiti, ponovo upotrebiti i reciklirati“ koristimo sastojke koji održavaju svežinu NIVEA proizvoda dok istovremeno sve više smanjujemo uticaj na životnu sredinu.

MANJE JE VIŠE

Manja količina materijala za ambalažu omogućava uštedu dragocenih resursa i sprečava proizvodnju otpada. Kao primer možemo navesti naše kreme za ruke. Kada smo 2016. godine počeli da koristimo zatvarače male težine, uštedeli smo oko 50 tona polipropilena samo u prvoj godini. Već 2013. godine uveli smo pakovanja za dopunu proizvoda, na primer NIVEA Crème Soft krema za tuširanje ili tečni sapun. Dopunom boce kreme za tuširanje možemo smanjiti količinu otpada za 75%!

RECIKLAŽA: KORISTITI IZNOVA I IZNOVA

Poštujemo principe cirkularne ekonomije tako što sve više koristimo reciklirane materijale za proizvodnju ambalaže. Na taj način NIVEA doprinosi ostvarenju cilja kompanije Beiersdorf da do 2025. godine plastična ambalaža u Evropi sadrži 25% recikliranog materijala. Značajan deo NIVEA ambalaže već može da se reciklira. Ulažemo napore da ostvarimo cilj kompanije Beiersdorf da do 2025. godine koristimo samo ambalažu koja je 100% razgradiva, može da se reciklira ili ponovo upotrebi.


Nakon upotrebe

ČUVAMO OKEANE

Kako bismo bili sigurni da naši proizvodi imaju najmanji mogući uticaj na životnu sredinu, radimo sve što možemo kako bismo rešili potencijalne probleme što brže i efikasnije. Kada je u pitanju mikroplastika, več 2013. godine, odlučili smo da prestanemo sa upotrebom plastičnih čestica za piling od polietilena. Dve godine kasnije, nijedna naša formulacija ne sadrži mikročestice plastike. Ali to nije kraj: naš cilj je da svi NIVEA proizvodi koji se ispiraju, kao što su gelovi za tuširanje i šamponi, ne sadrže mikroplastiku na način koji definiše UN Program za zaštitu životne sredine najkasnije do 2020. Da bismo postigli ovaj cilj, eliminisali smo agense za smanjenje transparentnosti u obliku čvrstih, nerastvorivih sintetičkih polimera iz naših proizvoda koji se ispiraju.

Naš sledeći cilj se odnosi na najlon: planiramo da eliminišemo sav najlon iz naših formulacija koje se ne ispiraju do kraja 2020. godine.

Nijedan naš proizvod za zaštitu od sunca u Evropi ne sadrži hemijske UV filtere oksibenzon i oktinoksat za koje se sumnja da imaju veoma štetan uticaj na koralne grebene. Naši proizvodi za zaštitu od sunca u Evropi ispunjavaju odredbe Havajskog zakona iz 2018. godine kojim je zabranjena upotreba ovih sastojaka u proizvodima za zaštitu od sunca. Trudimo se da budemo u toku sa svim pitanjima u oblasti održivog razvoja zbog čega kontinuirano pratimo nova naučna saznanja i primenjujemo ih u proceni sastojaka koje koristimo za naše proizvode. Spremni smo da preduzmemo sve neophodne mere gde god da je to potrebno.

MIKROPLASTIKA

Javna diskusija na temu mikroplastike je veoma kontraverzna i takođe veoma kompleksna jer čak ni danas ne postoji definicija termina „mikroplastika“ koja je prihvaćena u svim zemljama. Mikroplastiku čine čvrste čestice plastike koje nisu rastvorive u vodi niti biorazgradive, veličine 5 milimetara ili manje. U ovoj oblasti služimo se definicijom datom u UN Programu za zaštitu životne sredine i pridržavamo se široko prihvaćenog naučnog mišljenja.

Did you know that synthetic textiles are among the main sources of microplastics in our oceans? In contrast, personal care products account for only 2 percent. Nevertheless, NIVEA and Beiersdorf recognized the need for immediate action early on. That’s why we phased out microbeads from all our formulas and keep researching new, environmentally safe alternatives.

U prošlosti, koristili smo male čvrste čestice plastike od polietilena, takozvana mikro zrnca, u proizvodima za čišćenje tela koji se ispiraju kao što su pilinzi, gelovi za tuširanje, itd. kako bismo ih učinili prijatnim za upotrebu. NIVEA je 2013. godine odlučila da zameni čestice za piling od polietilena sastojcima koji su ekološki prihvatljivi. Od 2015. godine, naši proizvodi ne sadrže mikro zrnca. Umesto toga, NIVEA koristi celulozu, silicijum dioksid i vosak ricinusa. Celuloza je biorazgradivi, organski materijal, koji se takođe nalazi u biljnim vlaknima. Silicijum dioksid je po hemijskom sastavu sličan kvarcnom pesku, a vosak ricinusa je prirodni, biorazgradiv materijal čvrste konzistencije nalik vosku.

Ovo je bio tek prvi korak. Intenzivno radimo na tome da u potpunosti zamenimo sastojke koji sadrže mikroplastiku, a koji se koriste da učine proizvode netransparentnim i daju im karakterističnu boju i teksturu.

Naš cilj je da već do 2020. na globalnom nivou izmenimo formulacije za sve proizvode koji se ispiraju, uključujući gelove za tuširanje i šampone. Istovremeno, zamenićemo sintetičke sastojke koje koristimo da bismo poboljšali teksturu nekih proizvoda koji se ne ispiraju i učinimo ih prijatnijim. Ovi proizvodi ostaju duže na koži, pogotovu kreme za lice. Radimo na tome da nijedan NIVEA proizvod na globalnom nivou ne sadrži mikroplastiku. Ovaj cilj je jedan od naših najvažnijih prioriteta.

RASTVORENI I SINTETIČKI POLIMERI SA TEKSTUROM GELA

Kozmetički proizvodi i proizvodi za ličnu negu takođe mogu da sadrže rastvorene kao i sintetičke polimere nalik gelu – koji se ponekada nazivaju „tečna plastika“. Oko ovih sintetičkih polimera vodi se polemika u okviru debate o mikroplastici u nekim zemljama. Međutim, ove supstance se u velikoj meri razlikuju od mikroplastike prema naučnim saznanjima i definicijama koje koriste međunarodne organizacije kao što je UN Program za zaštitu životne sredine. Prema zaključcima aktuelnih istraživanja, rastvoreni polimeri i polimeri sa teksturom gela nisu deo globalnog problema vode zagađene plastikom. Naš cilj je da nastavimo da unapređujemo formulacije i predvodimo razvoj održivih inovacija zbog čega podržavamo dalja istraživanja o ekološkom uticaju sintetičkih polimera i koristimo sve više takozvanih bio polimera. Istovremeno ćemo nastojati da NIVEA proizvodi i dalje budu prijatni za kožu i visokog kvaliteta na koji ste navikli.