omeksavanja-grade

OMEKŠAVANJE BRADE: OVAKO USPEVA

Uporna i tvrda dlaka? Pokazaćemo Vam koja sredstva da koristite za omekšavanje brade.

OMEKŠAVANJE BRADE: OVO JE BITNO

Da bi brada postala meka i svilena, moraš da se pobrineš da ima dovoljno vlage  – na taj način će tvrda dlaka sama po sebi postati mekana. Bilo da koristiš balzam, ulje za bradu ili druga pametna sredstva - ovim sredstvima ćeš bradi dati dovoljno vlage.

OMEKŠAVANJE BRADE: 4 SAVETA ZA SVAKI DAN

  1. Uređivanje: Zgrabi četku ili češalj za bradu i razmrsi svoju bradu. Time ćeš ubiti dve muve jednim udarcem. Svaki potez četkom će masirati tvoje lice, tako da će brže raditi lojne žlezde - a to je dobro jer više masnoće doprinosi mekšoj i sjajnijoj bradi.
  2. Pranje: Ne daj da te prevari dužina brade – iako je duga samo nekoliko centimetara, ona svašta pokupi tokom dana. Prašinu ili mrvice hleba: i jedno i drugo mora da se očisti da se ne bi pojavljivale bubuljice.  Zato je za muškarce posebno važno da temeljno peru lice. Možeš da koristiš neki običan proizvod za čišćenje lica - ili još bolje - gel tj. šampon za pranje brade. To će tvojoj bradi dati zasluženu porciju nege.
  3. Stavljanje ulja za bradu: bilo duga ili kratka brada: svaka mora da se naulji – barem ako treba da bude mekana. Ulje za bradu čini površinu dlake glatkom i brada postaje svilenkasta. Ulje dodatno neguje i kožu, a time ćeš sprečiti da te brada svrbi ili grebe. Savet: zavisno od dužine brade rasporedi oko tri do sedam kapi sredstva za negu brade. Kod nepokorne brade uradi to dva puta dnevno.
  4. Sušenje brade: ako imaš punu bradu, mora da se koristi fen za sušenje. Ne zaboravi: velika toplota isušuje dlaku i kožu. Zato koristi nižu temperaturu ili uzmi mekan peškir za sušenje brade.  

omeksavanja-grade

ZAŠTO MI JE BRADA TAKO TVRDA?

Po pravilu je brada tvrda i kruta jer joj je potrebno više nege i vlage. Da bi brada bila mekša treba joj puno vlage. Nega brade je najvažnija.

STAVLJAJ PAKOVANJE ILI BALZAM ZA MEKU BRADU

Ako staviš balzam ili pakovanje za bradu, ona će postati posebno meka i svilenkasta. Ako posle svakog drugog pranja koristiš takozvani balzam za bradu ili neku alternativnu negu, površina dlake će postati glatka. Time se povećava sjaj i brada postaje meka.

Savet: nemaš pri ruci neko posebno sredstvo za negu brade? Kao alternativu možeš da upotrebiš i obično pakovanje ili balzam za kosu.

Kućno sredstvo za meku bradu: med

Med je idealna kućna namirnica za omekšavanje brade. U nekoliko poteza možeš da napraviš pakovanje za bradu: 1 kafena kašičica tečnog meda pomeša se sa umućenim jajetom, 1 kafenom kašičicom maslinovog ulja i sokom od pola limuna. Pakovanje naneti na bradu i isprati posle 10 minuta mlakom vodom. Gotovo! Koliko često se stavlja pakovanje na bradu? Najbolje je da bradu neguješ time jednom nedeljno.

Savet: potrebno ti je nešto malo brže? Koristi maslinovo ulje kao malo ekspresno pakovanje. Nekoliko kapi je dovoljno da brada bude mekša i svilenkastija.  

omeksavanja-grade

ZAŠTO JE POTREBNO PUNO NEGE ZA MEKU BRADU?

Brada je uglavnom suvlja od kose. Ispod brade postoji mnogo manje lojnih žlezdi koje hidriraju dlaku. Pored toga, brada je mnogo deblja i kruća od kose -   ponekad je čekinjasta kao žica.

omeksavanja-grade

SAVRŠEN STAJLING ZA MEKU PUNU BRADU

Ako je potreban dodatni stajling za punu bradu, najbolje je da se koristi balzam. Pored hidratantnih sastojaka, ovi proizvodi često imaju i vosak ili masnoće za negu, koje daju bradi postojan oblik. Na taj način možeš da ih koristiš kao kremu za stilizovanje.

omeksavanja-grade

ŠTA ĆE OMEKŠATI TVOJU TRODNEVNU BRADU?

Trodnevna brada je omiljena ali i grebe – uzrok je u dužini brade. Tek kada je dugačka oko jedan centimetar brada manje grebe. Možeš ipak da je omekšaš uljem ili balzamom za bradu.

omeksavanja-grade

BRADA OSTAJE MEKA!

Brada je robusna i tvrda - ali ne prolazi baš sve bez tragova. Pored pravilne nege treba da misliš i o ovim stvarima.

OVO OPTEREĆUJE TVOJU BRADU

  • Toplota, sunce, slana voda i hlor čine dlaku hrapavijom i brada je manje mekana. Tu pomaže balzam ili ulje za bradu.
  • Trenje odećom ili peškirom može dovesti do deljenja dlake. Procvetala dlaka nije uopšte neuobičajena. Ako je procvetala dlaka na bradi , brada izgleda čupavo, bode i deluje tvrdo. Zato nemoj dugo da čekaš nego uzmi trimer ili makaze  – skrati bradu za nekoliko milimetara i sve je opet u redu.