nega-brade

NEGA BRADE: SAVETI ZA RUTINSKU NEGU TVOJE BRADE

Pranje, skraćivanje, češljanje, negovanje: pokazaćemo ti kako izgleda uspešna nega brade. Saveti za punu bradu, trodnevnu bradu itd.

U 4 KORAKA DO NEGOVANE BRADE

Trodnevna brada, brkovi, puna brada - kakvu god bradu nosiš, nega je najbitnija.

OVAKO ĆEŠ PRAVILNO NEGOVATI SVOJU BRADU

 1. Bradu redovno peri šamponom za bradu.
 2. Nepravilnosti ispravi makazama, brijačem i sl. 
 3. Svaki dan četkaj ili češljaj bradu. 
 4. Koristi odgovarajuće proizvode za negu kao što je ulje ili balzam za bradu. 
 5. Koristi vosak za bradu da bi joj dao završni finiš.

nega-brade


RUTINSKA NEGA: OD PRANJA DO NEGE

Negovana brada privlači puno pažnje, deluje muževno i tvom licu daje poseban šarm. Da bi postigao maksimum, treba da slediš sledeće korake.  

KORAK 1: PRANJE BRADE

Da li brada treba da se pere svaki dan? Da, bradu obavezno treba redovno da pereš. Uklonićeš tako ne samo prljavštinu, već i naslage masti, koje mogu dovesti do pojave bubuljica ili upale. Kao malo pravilo možeš da zapamtiš: svaki dan ispirati bradu mlakom vodom. Na svaka 3 dana oprati je šamponom.

Najbolje je da koristiš specijalni šampon ili gel za pranje brade. Oslobodiće tvoju bradu od tragova dana, negovaće dlaku i kožu. To je odlično jer nećeš imati problema sa svrabom i bubuljicama.  Savet: Nemaš pri ruci neki proizvod baš za bradu? Nema veze. Alternativno možeš da uzmeš i šampon za kosu. 

Ovako se pere brada:

 • Ako mora da bude brzo, pranje može da se obavi i nad lavaboom. Ali je mnogo komotnije ispod tuša.  
 • Utrljaj malo šampona za bradu na dlanove i umasiraj u navlaženu bradu.  
 • Ostavi kratko da deluje i temeljno isperi toplom vodom.  
 • Bradu obrisati suvim peškirom. I gotovo.  

nega-brade

SUŠENJE BRADE? BUDI PAŽLJIV!

Koža i brada će ti biti zahvalni ako peškir ne pritiskaš suviše. Kod pune brade je potrebno malo strpljenja ili pomoć fenom podešenim na srednju temperaturu.

KORAK 2: OBLIKOVANJE BRADE

Da bi brada dobro nalegla, potebno je da se redovno podrezuje. U zavisnosti od oblika, to treba da se uradi na svakih 5 do 10 dana. Prvo treba bradu da skratiš na istu dužinu. Možeš da koristiš električni aparat za brijanje ili trimer za bradu ili makaze za bradu i jednostavno skrati predugu bradu. Nakon toga se prelazi na definisanje.  

Ovako se definiše brada:

Posebno precizno može da se definiše brijačem sa žiletom ili brijačem za mokro brijanje sa samo jednim sečivom. Umesto pene za brijanje možeš da koristiš i ulje za bradu ili ulje za brijanje. Na taj način će se dobro videti mesta koja hoćeš da definišeš:

 • Nekoliko kapi ulja za bradu raspodeliti na čistu kožu.  
 • Ostaviti ulje 2 minuta da deluje. 
 • Sečivom prelaziti pored kontura, da bi se uklonile dlake koje prelaze liniju.
 • Lice oprati tolom vodom.
 • Na kraju staviti After Shave na kožu i gotovo!

nega-brade

Podrezivanje ili skraćivanje brade?

Kod kraćih brada je praktičnije podrezivanje trimerom. Kod pune brade se dlaka stavi između prstiju  i ono što prelazi skraćuje makazama za bradu.

KORAK 3: ČEŠLJANJE BRADE

Ako redovno češljaš bradu, ubićeš tri muve jednim udarcem: prvo, češljem ili četkom može da se razmrsi nepokrona brada. Drugo, češljanjem se stimulišu folikuli dlake - tako da možeš da podstičeš rast dlake. Na kraju, češljanjem prenosiš masnoću kože na bradu – na taj način dobija prirodnu vlagu i zdrav izgled.

Češljati ili četkati bradu? Da li ćeš za negu brade koristiti češalj ili četku zavisi od same dužine brade. Četke su idealni partneri za kratke brade. Češalj se koristi kada četka dođe do svojih granica. A to je slučaj najčešće kod dugih i gustih brada.  

nega-brade

UKROTITI PUNU BRADU

Češalj za bradu će sigurno ukrotiti punu bradu. Ali može da koristi i za kraće brade  – na primer kao pomoćno sredstvo za stilizovanje.

KORAK 4: NEGA BRADE

Ulje za bradu je glavni saveznik za negovanu bradu. Ukrotiće krtu i grubu bradu - ali neguje i kožu ispod nje. To je korisno pogotovo ako te brada svrbi ili postoji perut u bradi. Pored toga, to je jedna od mogućnosti za  omekšavanje brade.

Primena: ulje za bradu na mokru ili suvu bradu?

Ulje za bradu se najjednostavnije koristi kada je brada još malo vlažna. Možeš međutim da ga utrljaš i u suvu bradu. To funkcioniše ovako:

 • Staviti malo ulja na dlan (oko tri kapi za trodnevnu bradu, za punu bradu ti treba malo više).
 • Protrljaj dlanove i sa nauljenim dlanovima prelazi preko brade.  
 • Na kraju blago umasiraj i prvenstveno kožu ispod dlake namaži uljem.  

Ulje ti je previše? Onda možeš da uzmeš neki balzam za bradu i lice. Balzam će brzo upiti, daće tvojoj koži vlagu i smanjiće znakove iritirane kože. Ovaj proizvod je savršen za negu trodnevne brade.

nega-brade

KOJA NEGA MI ODGOVARA?

Ulje i balzam za bradu su podobni za svakodnevnu negu brade. Ali koji proizvod će biti hit proizvod u tvom kupatilu, to je u tvoja odluka. Savet: za kratke brade postoje idealne kreme za lice, koje savršeno neguju i kožu lica i bradu.  

nega-brade

ZAŠTO JE BITNA NEGA BRADE?

Ako samo pereš bradu, a ne neguješ je na pravi način, vrlo brzo ćeš primetiti: bez nege nema lepe brade! Ako se pridržavaš svoje rutine u održavanju brade, uživaćeš u svilenkastoj bradi, koja će ti dati onaj pravi šarm. I to bez dosadnog svraba, peruti ili čekinjaste dlake.

nega-brade

SAVRŠEN FINIŠ ZA DUGE BRADE

Ako imaš malo dužu bradu ili čak gustu punu bradu, onda u idealnu negu spada i odgovarajući stajling.  Voskom za bradu možeš da je uvijaš i oblikuješ, jer će onda stvarno držati. Idealno za akcentovanje na primer brkova. Čak i ako imaš punu bradu, možeš je stilizovati voskom. Alternativno i balzam za brade može da joj poboljša strukturu i oblik.

men

PREGLED: TVOJOJ BRADI SU POTREBNI OVI PROIZVODI ZA NEGU

Bez obzira da li imaš punu bradu, brkove ili trodnevnu bradu: ovim sredstvima i proizvodima za negu brade možeš lako da je ukrotiš!  

 • Četka za bradu: neguje kraće brade, masira kožu i aktivira cirkulaciju. Čekinje su uglavnom tvrde. Međutim, koža će ti se navići nakon nekoliko korišćenja.  
 • Češalj za bradu: razmrsiće dugu bradu i čvoriće. Najbolje je da izabereš model od drveta ili roga. Češljevi od veštačkih materijala mogu da naelektrišu bradu. Za glatku bradu je idealan model sa gustim zupcima, a za talasastu sa širokim zupcima.
 • Makaze za bradu: pomažu kada ti trimer više nije dovoljan. Makaze za bradu su manje i oštrije od običnih makaza. Pri kupovini vodi računa da budu od nerđajućeg materijala, najbolje je od nerđajućeg čelika.
 • Ulje za bradu: neguje tvoju bradu tako da je meka na dodir. I tvoja koža dobija šta joj treba - svrab i perut su prošlost. Ako ti za konturisanje brade treba providno sredstvo za brijanje, možeš takođe da koristiš ulje za brade.
 • Balzam: prava stvar kada nešto tražiš što će kao i After Shave da te sačuva od iritacije kože, a istovremeno i da neguje bradu. A i dlaka koja odstoji i svrbi može da se savlada balzamom za negu!
 • After Shave: bubuljice i crvenilo sprečićeš ako nakon svakog brijanja koristiš After Shave. Istovremeno umiruješ i osvežavaš i svoju kožu. Da li ćeš koristiti losion, fluid ili balzam - to je pitanje ukusa i tipa kože.