Šta pomaže kod opadanja kose?

Korisne informacije i saveti. Gubitak kose – ovo je klasičan termin koji dovodimo u vezu sa muškarcima, a koji nas odmah asocira na visoke zaliske i ćelavost na potiljku. Ipak, i mnoge žene imaju ovaj problem. Predstavićemo simptome, uzroke i načine na koje možete da ih sprečite.

Opadanje kose ne znači da je u pitanju gubitak kose

Simptomi gubitka kose

Nije svaka vlas koja opadne znak da patimo od gubitka kose. U toku dana opadne oko 100 vlasi. Međutim, čim se taj broj znatno poveća, može biti u pitanju gubitak kose.

Gubitak kose, poznat i kao alopecija, po pravilu se nasleđuje i ne pogađa isključivo muškarce: i žene mogu da pate od naslednog gubitka kose ali ne znači da će oćelaviti.

Ne brinite ako ste pronašli nekoliko vlasi na jastuku; broj vlasi koji opadaju može da varira iz dana u dan i ne mora da znači da patite od alopecije.
Četke za kosu

Opadanje kose: do 100 vlasi dnevno je normalno

Pri kupovini, uzmite u obzir kvalitet četke i češlja kojim ćete negovati kosu. Možete da odaberete četke od prirodne dlake.

Kako opada kosa?

Uzroci gubitka kose

Uzroci opadanja kose se mogu teško odrediti. U principu, ako sumnjate da gubite kosu, uvek je preporučljivo da posetite lekara jer je gubitak kose uvek povezan sa ličnim faktorima.

Mogući uzroci alopecije:
  • Genetska predispozicija
  • Hormonske promene (u trudnoći ili menopauzi)
  • Krupniji poremećaji u organizmu (npr. poremećaji štitne žlezde, nedostatak gvožđa, infektivne bolesti)
  • Neuhranjenost (uzrokovana radikalnom promenom u ishrani ili strogom dijetom)
  • Nezdrav način života
  • Stres
  • Kožne bolesti (ponekad kao posledica mikoze)
Uzroci gubitka kose
Hajde da pažljivo razmotrimo pitanje. Izbor pravog češlja je od suštinskog značaja za negu vaše kose.

Lečenje gubitka kose

Ako ste već konsultovali specijalistu koji je potvrdio da je u pitanju gubitak kose, zajedno sa lekarom pažljivo razmislite o pravom tretmanu koji treba da bude prilagođen vašim individualnim potrebama i potrebama vašeg tela.

Ne očekujte magičan lek

Iako postoje mnogi proizvodi koji obećavaju uspeh u borbi protiv gubitka kose, ne postoji „proizvod za obnavljanje kose“ koji će učiniti da simptomi nestanu za tren oka. Ako sumnjate da vaša kosa opada zato što se ne hranite pravilno, trebalo bi da to odmah kažete svom lekaru.

Takođe je važno da imate uravnotežen način života, vreme za opuštanje i da izbegavate stres – uz malo sreće, vaša kosa će početi ponovo da raste.

Pravilan način da se spreči gubitak kose:
Jaka kosa

Zdrava kosa: prevencija je bolja

Jaka i otporna kosa ne samo da izgleda privlačno već je i znak zdravlja.

Konsultujte stručnjaka

Ako sumnjate da je u pitanju gubitak kose, ne postavljajte sami dijagnozu – uvek idite kod lekara

Važna informacija: Ovaj članak sadrži samo opšte savete i na osnovu njega ne možete da postavite dijagnozu ili odredite način lečenja i nije zamena za lekarski pregled.

Samo zato što osećate da gubite više kose nego što je uobičajeno, ne treba da paničite jer broj vlasi koje gubimo svakog dana može da varira. Međutim, ako sumnjate da patite od gubitka kose i zabrinuti ste zbog toga, onda porazgovarajte sa lekarom opšte prakse ili specijalistom koji će prepisati odgovarajuću terapiju.
Pitajte stručnjaka

Imajte na umu

Bolje je da budete na oprezu: u slučaju da sumnjate da je u pitanju gubitak kose, treba ozbiljno da shvatite problem i konsultujute stručnjaka.

URADI - SAM TRETMAN

Napravite sami hranjivi tretman za kosu za 1 minut