Masna kosa? Nikakav problem!

Jednostavni saveti za negu zdrave, sjajne kose. To izgleda ovako: samo što ste oprali kosu, a ona je ponovo masna. Uz pravilnu negu možete uspešno rešiti problem masne kose.

Masna kosa – uzroci i saveti za brzo oblikovanje

Zašto je kosa masna?

Masna kosa je posledica prekomerne proizvodnje sebuma na koži glave: određene žlezde u korenu vlasi luče previše sebuma. Zato se kosa brzo masti u korenu, po dužini i javlja se perut.

Pojačano lučenje sebuma ima različite uzroke, među kojima su stres, pogrešna nega i nezdrava ishrana. Međutim, hormonalne promene koje se javljaju u pubertetu, trudnoći ili menopauzi mogu takođe uzrokovati pojačanu aktivnost lojnih žlezda.

Mnogi ljudi imaju genetsku predispoziciju za hiperprodukciju sebuma. I vremenske prilike određenog godišnjeg doba takođe utiču na ovaj problem: leti se koža glave više znoji i izgleda više masno. Da biste imali zdravu kosu i dugotrajan osećaj svežine, vašoj kosi je potrebna posebna nega.

Korisni saveti za veći volumen

Zahvaljujući lojnim žlezdama kosa i koža su glatki. Međutim, ako žlezde proizvode previše sebuma, kosa se masti.

Dan lepe kose: SOS saveti kako da sprečite problem masne kose

  • Osvežavajući sprej i pena za feniranje daju veći volumen kosi i sprečavaju da se kosa zalepi za kožu glave.
  • Tapiranje kose takođe sprečava da kosa dođe u direktni kontakt sa kožom glave.
  • Šampon za suvo pranje uklanja višak sebuma sa kose i kože glave. Kosa izgleda negovano i pada slobodnije oko lica.
  • Široke trake ili rajfovi su u trendu i pokrivaju masni koren kose.
  • Ako ne postoji neka druga opcija, probajte da gelom postignete efekat mokre kose: začešljajte gornji sloj kose pomoću gela. I rešili ste problem masne kose.

Recite zbogom masnoj kosi!

Spa program za masnu kosu

Masnoj kosi je potrebna posebna nega. Možete nežno da izmasirate kožu glave. Masaža uklanja višak sebuma i opušta. Ako imate masnu kosu, možete slobodno da je perete svakog dana. Najbolje je da perete kosu ujutru kako bi bila sveža tokom celog dana. 


Koristite blage šampone za masnu kosu koji ne sadrže silikon kao što je NIVEA Purifying micelarni šampon. Izbegavajte koren kada koristite balsam i masku kako ga ne biste umastili. Nakon što proizvod deluje, temeljno isperite masnu kosu kako se ne bi stvarale naslage.

Nežno feniranje

Prilikom feniranja, udaljite fen od kose tako da topao vazduh ne duva direktno u kožu glave. U suprotnom, koža glave se znoji i masnoća se brže širi.

Zahtevne frizure su dozvoljene!

Štaviše, pramenovi ili minival čine kosu poroznijom. Na masnoj kosi to se ne može jasno uočiti jer ona sama proizvodi više masnoće.