Moćna nega za oštećenu kosu

Evo kako da duže vreme zaštitite oštećenu kosu Svakodnevno pranje, sušenje i oblikovanje predstavljaju stres za kosu i mogu da je oštete – ona postaje slamasta, teška za oblikovanje i beživotna. Međutim, ne treba da očajavate ako imate umornu, slabu kosu! Odgovarajući saveti za negu i oblikovanje će vam pomoći da oporavite oštećenu kosu.

Zaštitite kosu

Svakodnevno pranje, sušenje i oblikovanje predstavljaju stres za kosu i mogu da je oštete – ona postaje slamasta, teška za oblikovanje i beživotna. Međutim, ne treba da očajavate ako imate umornu, slabu kosu!

Poput slame i oštećena?

Kosu oštećuju spoljni faktori: bojenje, minival, previše hlora ili predugo izlaganje suncu mogu da deluju na kosu i uzrokuju dugotrajna oštećenja.
Krajevi duge kose su stari 2-4 godine i već su bili izloženi različitim uticajima. Zato su vam potrebni hranjivi balsami i maske koje obezbeđuju potrebnu hidrataciju i vlagu vašoj kosi.
Ovde možete otkriti još saveta za optimalnu negu kose.

Kako prepoznati oštećenu kosu

Možete osetiti na dodir ako vam je kosa oštećena: zdrava kosa je glatka i svilenkasta, a oštećena kosa  grublja i oštrija.

Ako ne možete glatko da provučete prste kroz kosu, mokru ili suvu, onda vam je kosa oštećena. Zato treba da je oblikujete nežno i pažljivo, naročito kada je mokra. Razmrsite vlažne vlasi pomoću širokog češlja i uvek koristite balsam da biste lakše očešljali kosu.

Trebalo bi da zaštitite kosu i tokom sušenja: držite fen na bezbednoj udaljenosti i ne vucite četku kroz kosu. Najbolje je da koristite široku četku i da sušite kosu lagano preko nje. Uvek sušite kosu prema krajevima kako bi se zatvorio površinski sloj vlasi.

Saveti za negu oštećene kose

  • Koristite proizvod za negu kose koji ispunjava potrebe vašeg tipa kose. Specijalni proizvodi za negu za oštećenu kosu sadrže regenerativne supstance i sastojke koji jačaju vlas kao što su pantenol i keratin. Ovi proizvodi pospešuju regeneraciju kose.
  • Proširite rutinu nege: balsam za oštećenu kosu štiti strukturu vlasi posle pranja i daje joj zdrav sjaj. Pored toga, preporučuje se da jednom nedeljno koristite hranjivu masku za kosu.
  • Odmorite kosu od oblikovanja. Posebno ako često oblikujete kosu figarom ili presom, potrebno je da povremeno napravite pauzu. NIVEA proizvodi za oblikovanje kose nemaju štetni uticaj na kosu, ali toplota je oštećuje. Možete da napravite prelepe lokne tako što ćete uplesti kosu i ostaviti pletenice preko noći.

Raznolikost je začin života! Menjajte frizuru svaki dan – tako neće uvek isti delovi biti izloženi stresnim uticajima.


Ciljajte visoko: frizure za oštećenu kosu

Oštećena kosa često nije sjajna ni svilenkasta – podignuta frizura je baš ono što nam treba kada nam je kosa neposlušna. U isto vreme, odmorićete kosu od oblikovanja figarom i presom i zaštitićete je od stresnih uticaja.

Lepe frizure za oštećenu kosu

Podignute frizure su naročito dobre kada ne perete kosu. Nije vam potrebno previše proizvoda za negu kose da bi frizura bila elegantna i lepo oblikovana.

Lepe frizure za oštećenu kosu

Neobavezno upletite kosu kako biste zaštitili kosu po dužini, odnosno da je ne biste oblikovali niti izlagali toploti. Ovde ćete pronaći inspiraciju za pletenice.

Saveti za oblikovanje oštećene kose

  • Ako želite da upletete kosu, nemojte koristiti jeftine gumice za kosu koje mogu oštetiti strukturu vlasi i dovesti do pucanja. Izaberite gumice za kosu spiralnog oblika, koje podsećaju na starinski telefonski kabl, i uvijte ih nežno oko kose. Mali savet: ove gumice jedva da ostavljaju otisak na kosi kada ih skinete.
  • Da biste zaštitili kožu glave i kosu, nemojte  previše da zategnete kosu.
  • Ako stavite  kap ulja na suvu ili mokru kosu. učinićete je glatkom. Prirodna ulja kao što su bademovo ili kokosovo ulje, kao i ulje korena čička koje se koristi u kompaniji Beiersdorf, imaju isto dejstvo kao i specijalna ulja za kosu koja se prodaju u apoteci.

Sprej za kosu čak iako je kosa oštećena?

Vaša podignuta frizura treba da bude otporna na vetar i vremenske uticaje – zato vam je potreban sprej za kosu. Ali zar nisu sprejevi neprikladni za oštećenu kosu?

U principu, sprej ne oštećuje kosu, ali trebalo bi da ga koristite samo na određenim delovima i u odgovarajućoj količini. U suprotnom, kosa će biti lepljiva i neće biti sjajna.

Takođe, ne nanosite previše laka za kosu kada koristite presu ili figaro: sasvim je dovoljno da par puta kratko poprskate kosu kako biste dovršili frizuru.