Pomoć za akne

Kako da negujete problematičnu kožu! Nečistoće na koži ne javljaju se samo u pubertetu. I odrasli mogu da imaju problem sa upornim bubuljicama, upalama i miteserima. Pokazaćemo vam kako da pravilno negujete kožu sa nepravilnostima.

Koje vrste akni postoje?

Treba da znate koji tip akni imate da biste ih pravilno tretirali. One imaju različite karakteristike: blaži slučajevi akni uzrokuju mitesere i bubuljice. Kod težih slučajeva, mogu da nastanu bolne upale i pustule, kao što je apsces.

Zašto se javljaju akne?

Akne mogu nastati iz nekoliko razloga kao što su: genetska predispozicija ili uticaji iz životne sredine kao što su: UV zračenje, ishrana ili dijeta.

Acne vulgaris (obične akne)

Oko 70-95% adolescenata pati od akni tokom puberteta. Koža luči previše sebuma, koji, ukoliko dođe do poremećaja keratinizacije, ne može da otiče. Posledica su zapušene pore. Javljaju se crni i beli miteseri, kao i gnojne bubuljice. Ovaj oblik akni se prema karakteristikama deli u tri kategorije:

  • Acne comedonica je najblaži oblik i javlja se u vidu neinficiranih crnih mitesera. 
  • Kod srednje teškog oblika akni, acne papulopustulosa, javljaju se inficirane bubuljice u dubljim slojevima kože, a, u nekim slučajevima, i upale.
  • Acne conglobata su najteži oblik acne vulgaris – javljaju se izrasline, apscesi i pustule, što može ostaviti primetne ožiljke.
Acne vulgaris se obično povuku kada se pubertet završi. Ako se akne jave i posle 25. godine, one su poznate kao akne odraslih ili „acne tarda“.

Acne inversa 
Ovaj hronični oblik akni javlja se u fazama. Simptomi su izraženiji i javljaju se u velikoj meri na delovima tela kao što je pazuh ili prepone. Ispod kože formiraju se grudvice koje mogu da se razviju u apscese ili pustule.

Majorka acne 
Par dana nakon intenzivnog sunčanja, javljaju se male bubuljice kao reakcija kože na uzajamno dejstvo UV zračenja i određenih sastojaka proizvoda za zaštitu od sunca koji sadrže masne supstance. Dolazi do infekcije folikule dlake koju uzrokuju slobodni radikali.

Akne – šta možemo da preduzmemo?

Akne imaju nekoliko uzroka: genetske predispozicije, stres ili hormonalne promene mogu biti uzrok ovog problema na koži. Pravilna nega za kožu je od posebnog značaja za problematičnu kožu.

Manje je nekada više

Treba umereno prati kožu lica zato što je problematična koža veoma osetljiva. Preterano pranje ili trljanje pogoršava upalu.

Kako negovati problematičnu kožu

Vaša dnevna rutina nege treba da obuhvati i intenzivno čišćenje lica anti-bakterijskim gelom za umivanje. Jednom nedeljno koristite blagi piling i masku za lice da biste smirili kožu. Ovde možete pronaći više o masnoj i nečistoj koži.

Pitajte svog dermatologa sa savet!

 

Pored dnevne nege kože, teže oblike akni treba tretirati i medicinski. Postoje različite terapije i tretmani u zavisnosti od oblika akni i tipa kože. Dermatolog će vam pomoći da odaberete tretman koji je u skladu sa potrebama vaše kože.

 

Vrste terapije za akne
  • Lokalna terapija: oboleli delovi kože tretiraju se odgovarajućim mastima, tinkturama, gelovima ili losionima.
  • Lekovi: ukoliko lokalna terapija ne deluje, treba razmotriti i oralnu terapiju.
  • Alternativno lečenje: ajurveda, kineziologija, Bahovi cvetovi, tradicionalna kineska medicina i biorezonanca mogu da vam pomognu kod lečenja akni.

Za čistu kožu – budite aktivni!

Lečenje akni često traje dugo, a bubuljice mogu da predstavljaju psihički stres. Ali rezultat zavisi i od vas: analizirajte svoje životne navike jer one mogu da budu jedan od uzroka problematične kože.

Hrana koja je dobra za kožu

Pijte puno vode ili nezaslađenog čaja da biste obezbedili organizmu dovoljnu količinu važnih minerala i očistili ga od toksičnih materija. Izbegavajte limunade. Da biste ​​smanjili nivo šećera u krvi nakon obilnog obroka, dodajte dve kašičice sirćeta u čašu vode.

Hrana koja je dobra za kožu

Vitamin A smanjuje proizvodnju sebuma.
Ako želite čist ten, uključite spanać, šargarepu, kelj, papaju, dinju ili slatki krompir u svakodnevnu ishranu.

Hrana koja je dobra za kožu

Kakao sadrži mnoge aktivne sastojke kao što su antioksidanti, koji vezuju slobodne radikale u telu. Tamna čokolada može da zaštiti kožu od štetnih materija. Samo u ovom slučaju su slatkiši dozvoljeni!

Hrana koja je dobra za kožu

Vitamin C pomaže koži da proizvede kolagen, koji tenu daje svež izgled.
Veliku količinu vitamina C sadrže agrumi, brokoli i klice pasulja.
Ove namirnice takođe imaju nizak glikemijski indeks.

Hrana koja je dobra za kožu

Nezasićene masne kiseline omega 3 i omega 6 su veoma zdrave i čine kožu gipkom. Namirnice koje su bogate nezasićenim masnim kiselinama su losos, orah i maslinovo ulje.

Pravilnom ishranom protiv akni
Pored redovne i dobro usklađene nege  i čišćenja kože, ishrana takođe ima veliki uticaj na stanje kože. Vitamini i antioksidanti iz voća i povrća korisni su za kožu. Nivo šećera u krvi takođe utiče na razvoj akni. Studije pokazuju da ishrana sa niskim glikemijskim indeksom održava nivo šećera u krvi i može dovesti do smanjenja akni. U oblasti ishrane, „glikemijski indeks“ označava količinu ugljenih hidrata koje krv može lako da apsorbuje. Osobe koje pate od akni treba da se postaraju da ovaj indeks u njihovoj dnevnoj ishrani bude što je moguće niži.

Izbegavajte stres!
Stres ili negativne emocije mogu da utiču na naše mentalno zdravlje. Glavobolje i problemi sa kožom su često posledica stresa. Da biste sprečili pojavu bubuljica, potrudite se da ne budete uznemireni i napeti. Odvojte vreme za sebe! Dovoljno je da samo tri puta nedeljno odlazite na trčanje da biste manje patili od simptoma stresa.
Opuštajuće kupke ne samo da će vas osloboditi psihičke i fizičke napetosti, već su i veoma korisne za kožu. Meditacija i autegeni trening takođe pozitivno utiču na psihičko stanje. Ovde možete saznati više o različitim načinima za postizanje unutrašnje ravnoteže.