žena plave kose

Koja je razlika između tragova akni i ožiljaka od akni? Zašto važno razlikovati ih? Kako se mogu tretirati i preduprediti? Saznajte sve uz NIVEA. Tragovi i ožiljci od akni: razlikovanje i kako ih pronaći

Šta su to tragovi od akni, a šta su ožiljci od akni, zašto se formiraju i kako se njihov izgled može poboljšati?

Acne Marks vs. Acne Scars: What's the Difference?

Izrazi „tragovi od akni“ i „ožiljci od akni“ se često koriste za opisivanje iste stvari, ali se zapravo razlikuju jedan od drugog i svaki ima svoje implikacije. Iako su oba potpuno prirodna i nema razloga za brigu, svako ko želi da se pozabavi svojim izgledom mora prepoznati razliku između njih kako bi pronašao najefikasnije uputstvo.

Dakle, kada je u pitanju zaključak između tragova akni i ožiljaka od akni, koje su ključne razlike?


žena koja koristi Nivea Cellular Luminous630 kremu za lice

Definisanje tragova od akni i ožiljaka od akni

Dok tragovi od akni i ožiljci od akni imaju sličnosti u izgledu, to dvoje se u stvari veoma razlikuju jedno od drugog.

Tragovi akni, koji se često nazivaju post-inflamatorna hiperpigmentacija (PIH) su promene boje kože koje ostaju nakon zarastanja lezije akni. Oni su ravni, često se pojavljuju u crvenoj ili braon boji i rezultat su povećane proizvodnje melanina u koži. Oni se formiraju kao deo prirodnog odgovora tela na upalu i obično nestaju tokom vremena kako se koža obnavlja.

Nasuprot tome, ožiljci od akni - koji se ponekad nazivaju ožiljci od bubuljica - rezultat su trajnih promena u teksturi i izgledu kože. Postoji mnogo različitih varijanti, a svaka se obično pojavljuje kada telo počne da se leči nakon teških ranica od akni. Za razliku od tragova akni, koji su ravni i promenjeni, ožiljci od akni imaju grubu teksturu i formiraju vidljive udubine na površini kože.

Pošto su rezultat promena u strukturi kolagena kože, može biti teže smanjiti njihov izgled. Ova poteškoća je takođe određena vrstom ožiljaka od akni.

Tipovi ožiljaka od akni

Postoji šest različitih varijacija ožiljaka od akni. Dakle, prvi korak na vašem putu za negu kože u vezi sa aknama treba da uključuje ispravnu identifikaciju tipa koji imate – ali šta su oni tačno?

 1. Rolling ožiljci:to su rezultat vlaknastih traka ispod površine kože, koje stvaraju napetost na epidermu i stvaraju talasastu teksturu.

 2. Keloidni ožiljci: za razliku od drugih ožiljaka od akni koji formiraju udubljenje na površini kože, keloidni ožiljci su često podignuti i vremenom mogu porasti. Oni su manje uobičajeni od drugih vrsta ožiljaka od akni na ovoj listi i veća je verovatnoća da će se pojaviti kod onih sa genetskom predispozicijom.

 3. Ice pick ožiljci: proširuju se u dermis, stvarajući dublje udubljenje u obliku slova V u koži. Mogu se opisati kao tragovi uboda na koži.

 4. Boxcar ožiljci: odlikuju se dobro definisanim ivicama, ožiljci od sanduka obično su plitke udubljenja, ali se mogu proširiti dublje u kožu.

 5. Hipertrofični ožiljci: to su deblja područja kože koja se formiraju oko mesta povrede ili upale. Dok se drugi tipovi ožiljaka formiraju zbog promene strukture kože, prekomerna proizvodnja kolagena tokom procesa zarastanja izaziva hipertrofične ožiljke.

 6. Pock ožiljci:imaju neujednačenu teksturu, ali mogu varirati u dubini. Obično su širi od Ice pick ožiljaka i često su posledica upalnih akni.

Hiperpigmentacija i promena boje nakon akni

Hiperpigmentacija, posledica izbijanja akni, može igrati značajnu ulogu u formiranju crvenih, smeđih i tamnih fleka na našoj koži. Razumevanjem ovog procesa možemo demistifikovati njihov izgled i naučiti kako da se potencijalno rešimo crvenih fleka koje ostavljaju tragovi.

žena koja koristi Nivea Cellular Luminous360 Anti-Spot

Post-inflamatorna hiperpigmentacija (PIH):

Nakon što lezija akni zaraste, ona često ostavlja tamnije delove kože. Ovo je posebno često kod osoba sa dubljim tonovima kože.

PIH, ili post-inflamatorna hiperpigmentacija, nastaje usled prekomerne proizvodnje melanina, pigmenta odgovornog za boju kože, kose i očiju. Kada akne uzrokuju upalu, telo reaguje povećanjem proizvodnje melanina, što dovodi do promene boje i razvoja onih neželjenih fleka.

Crvene fleke (Erythema):

Izazvane proširenjem krvnih sudova blizu površine kože, crvene fleke se pojavljuju ubrzo nakon što bubuljica zaraste. Iako nisu pravi ožiljci, oni doprinose ukupnom izgledu promene boje nakon akni. Strpljenje je ključno ovde, jer je potrebno vreme da ove tačke nestanu.

Smeđe i tamne fleke:

Slično kao kod PIH, smeđe i tamne fleke su rezultat viška proizvodnje melanina. Upaljena koža izaziva prekomernu aktivnost melanocita, ćelija odgovornih za proizvodnju melanina. Ovaj višak melanina se akumulira, što dovodi do stvaranja smeđih ili tamnih fleka. Intenzitet promena boje može varirati, pri čemu su smeđe fleke svetlije, dok tamne tačke formiraju dublju nijansu.

Razumevanje kako hiperpigmentacija doprinosi formiranju ovih fleka omogućava nam da zauzmemo efikasniji pristup i radimo na postizanju blistavog i ujednačenog tona kože. Koristeći efikasne proizvode za negu kože, ciljane tretmane i vrednu zaštitu od sunca, možemo pomoći da se minimizira pojavljivanje takvih fleka / tragova akni.

Faktori koji utiču na zarastanje i bledenje ožiljaka od akni

Put ka zarastanju i bledenju ožiljaka od akni je složen proces na koji utiču različiti faktori. Od tipa kože do tipa ožiljka, pa čak i pojedinačnih procesa zarastanja, svaki element igra ulogu u vremenskoj liniji i efikasnosti rešavanja ožiljaka.

 1. Tipovi kože i ožiljakaZamislite ovo: svetliji tonovi kože imaju tendenciju da dožive manje primetnu hiperpigmentaciju, dok dublji tonovi kože mogu da dožive dugotrajnu promenu boje. Tip ožiljka takođe dolazi u obzir. Površinski ožiljci, poput post-inflamatorne hiperpigmentacije, mogu prirodno nestati tokom vremena, dok dublji ožiljci, kao što su Ice pick ili Boxcar ožiljci, mogu potrajati duže. Na proces zarastanja može uticati i lokacija ožiljka na vašem telu. Sve je u vezi sa protokom krvi i regeneracijom ćelija kože - specijalnim efektima prirode.
 2. Individualni procesi lečenja: Svačije telo različito reaguje na zarastanje i bledenje ožiljaka. To je kao jedinstvena priča zapisana u našim genima, isprepletena sa našim ukupnim zdravljem i funkcionisanjem imunog sistema. Neki mogu doživeti brže rešavanje, dok je drugima potrebno malo više vremena i intervencije. Važno je zapamtiti da je svačije putovanje jedinstveno baš kao i naš otisak prsta.
 3. Trajanje bledenja ožiljaka:Da li ožiljci od akni nestaju sami? Pa, neki blagi tragovi i površinski ožiljci mogu prirodno nestati tokom vremena, dok ozbiljniji ožiljci mogu zahtevati veći nivo intervencije. Trajanje bledenja ožiljaka zavisi od različitih faktora, kao što su tip ožiljka, dubina i pristup tretmanu. Neki ožiljci mogu pokazati poboljšanje za samo nekoliko nedelja, dok su drugima potrebni meseci ili čak godine da se smanje. Ključno je da dosledno pratite svoje rutine za negu kože i uključujete preporučene tretmane kako biste ubrzali proces bledenja. Razumevanje ovih faktora postavlja osnovu za realna očekivanja u procesu zarastanja i bledenja ožiljaka. Zapamtite, potpuno uklanjanje ožiljaka možda nije uvek moguće, ali značajno poboljšanje izgleda ožiljaka od akni može se postići pravilnim strategijama i marljivim režimom nege kože. Ako posle 12 meseci primetite minimalno poboljšanje, obratite se svom dermatologu za dalje smernice.
 4. Opcije za efektivnije tretmaneKada je u pitanju rešavanje tragova akni i ožiljaka, postoji širok spektar opcija za tretmane koji su na raspolaganju za različite tipove ožiljaka i individualne preferencije.

Proizvodi koji se izdaju bez recepta

Nekoliko proizvoda koji se izdaju bez recepta, a sadrže sastojke za smanjenje ožiljaka mogu se integrisati u rutinu nege kože kako bi se smanjili tragovi akni i ožiljci:

 
Nivea DermaSkin Clear Night Ekfoliator
 1. Salicilna kiselina: AKao beta hidroksi kiselina (BHA) sa svojstvima pilinga, salicilna kiselina pomaže u otčepljivanju pora, smanjenju upale i potencijalnom poboljšanju ukupnog izgleda ožiljaka.

 2. Niacinamid: Niacinamid pomaže u regulisanju proizvodnje sebuma, smanjujući upalu i poboljšavajući funkciju barijere kože.

 3. Alfa hidroksi kiseline (AHA): AHA, kao što je glikolna kiselina, pospešuje piling, čime pomaže da se minimizira pojava površinskih ožiljaka i poboljša tekstura kože.

 4. Lokalni retinoidi:Izvedeni od vitamina A, retinoidi podstiču obnavljanje ćelija i proizvodnju kolagena, što može doprineti bledenju ožiljaka tokom vremena.

 5. Vitamin C: Kao antioksidant, vitamin C posvetljuje kožu, bledi hiperpigmentaciju i podstiče sintezu kolagena, a sve to može doprineti poboljšanju ožiljaka.

 

Dok se proizvodima koji se izdaju bez recepta mogu efikasno korigovati blagi ožiljci i tragovi, ključno je pristupiti njihovoj upotrebi sa strpljenjem i doslednošću.


Prirodni lekovi za tragove od akni i ožiljaka od akni

Aloe vera

Za one koji traže holistički tretman ožiljaka, prirodni lekovi nude potencijalne prednosti. Iako možda neće dati trenutne rezultate, ovi lekovi mogu pomoći da se ožiljci i tragovi od akni postepeno izblede prirodnim putem. Hajde da istražimo ključne sastojke i razmatranja za efikasnu upotrebu.

 

 1. Aloe Vera: Poznata po umirujućim i lekovitim svojstvima, Aloe Vera može podstaći regeneraciju kože i smanjiti upalu. Njena gelasta konzistencija vlaži, pomaže u bledenju ožiljaka i tragova. Aloe vera takođe može poboljšati opšte zdravlje kože zahvaljujući svojim antiinflamatornim, antibakterijskim i zaštitnim svojstvima.
 2. Ulje od šipka: Ekstraktovano iz semena divlje ruže, ulje šipka je bogato masnim kiselinama i vitaminima. Može regenerisati ćelije kože, povećati proizvodnju kolagena i potencijalno pomoći u smanjenju pojave ožiljaka. Hidratantna svojstva ulja mogu poboljšati teksturu i elastičnost kože.

Određivanje režima nege kože i drugih preventivnih mera

Prevencija služi kao primarni korak protiv stvaranja ožiljaka i tragova od akni. Usvajanjem proaktivnog pristupa i pridržavanjem doslednog režima nege kože, moguće je smanjiti rizik od ožiljaka i postići zdraviji, blistaviji ten.

ruka koja drži flašu vode

Blagovremeno rešavanje simptoma akni može smanjiti šanse za stvaranje ožiljaka. Uvek izbegavajte stiskanje ili čupanje bubuljica jer to može pogoršati upalu, širiti bakterije i povećati rizik od ožiljaka.

Održavanje zdravog načina života koji uključuje uravnoteženu ishranu, redovno vežbanje i dovoljno sna može doprineti opštem zdravlju kože. Održavanje hidratacije i smanjenje stresa takođe može pomoći u sprečavanju izbijanja.

Integracijom ovih preventivnih mera u vašu svakodnevnu rutinu, možete stvoriti štit od ožiljaka i tragova akni. Zapamtite, doslednost je ključna – negovanje vaše kože pažljivo i strpljivo postavlja osnovu za jasniji i otporniji ten.

Sveobuhvatan režim nege kože za tragove akni:

Dobra rutina nege kože može igrati ključnu ulogu u sprečavanju ožiljaka i tragova akni, a istovremeno održava opšte zdravlje kože. Niste sigurni odakle da počnete? Evo predloženog režima:

NIVEA Derma Skin Clear Vash Gel

Nežno čišćenje

Počnite sa blagim, sredstvom za čišćenje koje sadrži sastojke koji vam neće začepiti pore, da biste uklonili prljavštinu, masnoću i šminku. Čišćenje pomaže u sprečavanju začepljenih pora koje inače mogu pogoršati simptome akni.

 

Piling

Redovni piling pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože, što doprinosi sprečavanju začepljenja pora i podsticanju opšteg glađeg tena. Odlučite se za nežni piling koji sadrži salicilnu kiselinu i/ili glikolnu kiselinu da biste dodatno poboljšali kožu i smanjili nakupljanje pora .

Luminous630 Serum za tragove nakon akni

Serum za lice

Targeted treatments often contain higher concentrations of active ingredients to enhance their intended purpose. In the case of acne scars, it's a good idea to use a serum that combines anti-hyperpigmentation ingredients with salicylic acid to achieve a more refined complexion.
 
NIVEA Cellular Luminous630 Post-Acne Dark Spot Serum uses salicylic acid and NIVEA's patented Luminous630 formula to lighten the appearance of PIH acne scars and leave skin smooth, matte and radiant. If you use this serum for post-acne marks, it is important not to use products from the Derma Skin Clear range in the same routine.

Hidratacija

Održavanje adekvatne hidratacije kože je od suštinskog značaja za njene prirodne procese zarastanja. Ako je moguće, izaberite nekomedogenu hidratantnu kremu prikladnu za vaš tip kože kako biste održali optimalan nivo hidratacije.
 

Kema za sunčanje

Nanesite kremu za sunčanje širokog spektra sa najmanje SPF 30 dnevno, čak i po oblačnim danima. Zaštita od sunca pomaže u sprečavanju post-inflamatorne hiperpigmentacije i štiti kožu koja zaceljuje od oštećenja izazvanih UV zračenjem.
 


Prevention with NIVEA Derma Skin Clear

Prevention is the first and perhaps most important step to addressing acne marks and scars. It’s key to avoid picking or popping blemishes as this may worsen their appearance and lead to scarring.

One way to reduce the symptoms of acne is to use cleansing products that contain Niacinamide and Salicylic Acid - two ingredients that can work deep into the pores to help refine overall skin texture. You can find them in the NIVEA Derma Skin Clear range, which has been formulated specifically to reduce the symptoms of acne.

Tragovi od akni i ožiljci od akni - sumiranje

Da bi se postigla čista i blistava koža, važno je razumeti razliku između tragova od akni i ožiljaka od akni. Tragovi od akni su privremene promene boje izazvane upalom, dok su ožiljci od akni dugotrajne promene teksture usled teških lezija. Hiperpigmentacija, koju karakteriše crvena, braon, i tamne fleka, mogu postepeno da izblede tokom vremena.

Faktori kao što su tip kože, tip ožiljaka i kapacitet zarastanja utiču na isceljivanje i bledenje ožiljaka, oblikujući načine tretiranja. Dermatološke procedure, kao i prirodni lekovi poput aloe vere i vitamina C, efikasno rešavaju ožiljke. Kombinovanje ovih metoda sa prilagođenim režimom nege kože može sprečiti ožiljke, unaprediti zdravlje kože i postići ujednačen ten.

Tragovi od akni i ožiljci od akni - često postavljena pitanja

Koja je razlika između tragova od akni i ožiljaka od akni?

O: Tragovi od akni su privremene promene boje uzrokovane upalom, dok su ožiljci od akni trajne promene teksture koje su rezultat teških lezija.

Kako se razvijaju tragovi i ožiljci od akni?

O: Tragovi od akni, ili post-inflamatorna hiperpigmentacija (PIH), su promene boje kože koje ostaju nakon zarastanja lezija akni. Ožiljci od akni su rezultat trajnih promena u teksturi i izgledu kože tokom procesa zarastanja.

Šta uzrokuje hiperpigmentaciju i promenu boje nakon akni?

O: Hiperpigmentacija se javlja zbog povećane proizvodnje melanina kao odgovora na upalu. Crvene fleke i promene boje su takođe uzrokovane proširenjem krvnih sudova blizu površine kože.

Mogu li tragovi od akni i ožiljci nestati sami?

O: Blagi tragovi i površinski ožiljci mogu prirodno izbledeti tokom vremena, ali ozbiljni ožiljci često zahtevaju proaktivno tretiranje i tretmane za značajno poboljšanje.

Koliko vremena je potrebno da ožiljci od akni prirodno izblede?

O: Trajanje varira u zavisnosti od tipa ožiljka, dubine i individualnog kapaciteta zarastanja. Neki ožiljci se mogu poboljšati za nekoliko nedelja, dok drugima može biti potrebno nekoliko meseci ili godina.
 

Koji faktori utiču na zarastanje i bledenje ožiljaka od akni?

O: Tip kože, tip ožiljka i pojedinačni procesi zarastanja utiču na razrešenje ožiljaka. Genetski faktori, opšte zdravlje i funkcija imunog sistema takođe igraju ulogu u procesu.

Postoje li različite vrste ožiljaka od akni i kako se klasifikuju?

O: Da, postoji šest glavnih tipova, uključujući Rolling ožiljke, keloidne ožiljke, Ice Pick ožiljke, Boxcar ožiljke, hipertrofične ožiljke i bubuljice.

Šta je post-inflamatorna hiperpigmentacija (PIH)?

O: PIH se odnosi na tamnije delove kože koji ostaju nakon zarastanja lezije akni, uzrokovane prekomernom proizvodnjom melanina usled upale.

Kako nastaju crvene fleke i promena boje nakon zarastanja akni?

O: Crvene fleke ili eritem su rezultat proširenja krvnih sudova nakon zarastanja bubuljica. Smeđe i tamne fleke su posledica viška proizvodnje melanina kao odgovora na upalu.

Da li proizvodi koji se izdaju bez recepta efikasno leče ožiljke od akni?

O: Proizvodi bez recepta koji sadrže sastojke kao što su salicilna kiselina, retinoidi, vitamin C i niacinamid mogu pomoći u poboljšanju izgleda blagih ožiljaka i tragova od akni.

Koji su prirodni lekovi za nestajanje ožiljaka od akni?

O: Prirodni lekovi kao što su aloe vera, vitamin C i ulje šipka mogu doprineti bledenju ožiljaka tokom vremena.

Da li je Aloe Vera efikasna za smanjenje pojave ožiljaka?

O: Da, umirujuća i lekovita svojstva Aloe Vere mogu podstaći regeneraciju kože i smanjiti upalu, pomažući bledenju ožiljaka.

Kako vitamin C pomaže u izbeljivanju tragova akni i ožiljaka?

O: Vitamin C, moćan antioksidans, može posvetliti kožu, podstaći proizvodnju kolagena i potencijalno pomoći da se izbledi hiperpigmentacija.

Koje su prednosti upotrebe ulja šipka za smanjenje ožiljaka?

O: Esencijalne masne kiseline i vitamini u ulju šipka mogu pomoći u regeneraciji ćelija kože, povećanju kolagena i poboljšanju izgleda ožiljaka.

Koja je važnost pravilne rutine nege kože u prevenciji ožiljaka?

O: Sveobuhvatan režim nege kože koji uključuje nežno čišćenje, piling, zaštitu od sunca i hidrataciju može pomoći u sprečavanju začepljenih pora i pospešiti zarastanje.

Kako da sprečim stvaranje ožiljaka i tragova od akni?

O: Pravovremeno tretiranje lezija akni, uzdržavanje od hvatanja fleka i usvajanje uravnoteženog načina života može pomoći da se smanji rizik od ožiljaka.

P: Da li je piling kože bezbedan za sprečavanje oživljaka?

O: Da, redovan i nežan piling može pomoći u sprečavanju začepljenja pora i održavanju glatkije teksture kože.

Da li zdrav način života i pravilna hidratacija mogu doprineti prevenciji ožiljaka?

O: Da, uravnotežena ishrana, redovna vežba, dovoljno sna i hidratacija doprinose opštem zdravlju kože, pomažući u prevenciji i zarastanju ožiljaka.