Šta je ulje za lice i kako deluje na kožu?

SAVETI ZA UPOTREBU OVOG PROIZVODA ZA NEGU

Ovaj proizvod sa visokom koncentracijom sastojaka ima višestruko dejstvo i poboljšava svaku rutinu za negu lica – ukoliko se koristi pravilno. Pokazaćemo vam na šta treba da obratite pažnju prilikom upotrebe.

Ulje za lice: šta treba da znate o ovom proizvodu za negu lepote

Kapi za negu lepote postale su nezaobilazni proizvod za negu kože. Šta je zapravo ulje za lice i kako se pravilno koristi?

Šta je ulje za lice?

Termin „ulje za lice“ odnosi se na određene kozmetičke mešavine koje su prilagođeni zahtevima različitih tipova kože. One pružaju mnogo više kada je u pitanju nega kože nego čista biljna ulja kao što su kokosovo ili bademovo ulje.

Ulja za lice pružaju osećaj negovane kože. Pored toga, ona održavaju funkciju barijere i tako štite kožu od gubitka vlage i spoljašnjih uticaja.  Savršen izbor ako vam je potrebna dodatna doza nege.

Ulja za lice možete koristiti u kratkom periodu, ali i duže vreme. Ovo nije nimalo čudno jer ih možete koristiti na najrazličitije načine:

  • Kao dodatni tretman za svilenkasto meku kožu
  • Kao hajlajter za usne
  • Sa tečnim puderom za prirodni izgled kože
  • Ili za skidanje šminke: dovoljno je da nanesete par kapi na tufer i polako njime pređete preko lica.

Pravilna upotreba ulja za lice

Da li se pitate kako da uključite ulje za lice u rutinu za negu kože? Veoma jednostavno: nanesite par kapi ulja na čistu kožu lica dok je još uvek vlažna i nežno ga umasirajte. Nakon toga nanesite svoju dnevnu ili noćnu kremu. 

Više ne morate da brinete ako imate masnu kožu lica

Masna koža lica? Takva koža često ima neprivlačan sjaj, ali to nije nešto što ne možete da sprečite. Čak iako imate masnu kožu, možete koristiti ulje za lice.

Kada nanesete ulje na površinu kože, vi šaljete koži znak da ima dovoljno masnoće i na taj način smanjujete proizvodnju sebuma. Naravno, važno je da odaberete proizvod koji u potpunosti odgovara vašem tipu kože.


Koje ulje za lice najbolje odgovara vašem tipu kože?

Prvo, evo dobrih vesti: svako može da koristi kozmetičko ulje, ali nisu sva ulja za lice ista. Objasnićemo vam na šta treba da obratite pažnju prilikom izbora proizvoda.

Odgovarajuće ulje za svaki tip kože

Koje ulje za lice odgovara nečistoj koži, a koje zreloj? Koji proizvod najviše odgovara kom tipu kože zavisi, između ostalog, od količine nezasićenih masnih kiselina u ulju koje čini osnovu mešavine. Ukoliko je ta količina manja od 20 procenata, u pitanju je ulje koje ne isušuje kožu. Međutim, ukoliko je količina veća od 50 procenata, u pitanju je ulje koje isušuje.

Masna ili nečista koža: ukoliko imate ovaj tip kože, ne možete da pogrešite ako odaberete proizvod čije osnovno ulje isušuje jer ga koža brzo upija i ne može doći do pojave neprivlačnog sjaja. 

Osetljiva koža: za ovaj tip je karakteristično da se brzo javljaju reakcije poput crvenila ili iritacije.  Obavezno odaberite ulje koje nema mirise. 

Zrela koža: ovom tipu odgovara specijalno ulje protiv starenja. Neki od ovih proizvoda su obogaćeni arganovim uljem koje bogato nezasićenim masnim kiselinama i sadrži veliku količinu vitamina E – antioksidansa od vitalnog značaja za kožu. 

Normalna koža: ovaj tip kože nije nimalo zahtevan, ali mu je potrebna dodatna doza nege. Preporučuje se lagan, osvežavajući proizvod. 

Suva koža: hranjivi proizvodi sa formulacijama za negu koji sadrže ulja koja ne isušuju kožu, kao što su bademovo ili ulje jojobe, prijaće ovom tipu kože. Suvoj koži će ovaj specijalan tretman nege naročito prijati zimi, kada je stalno izložena naizmeničnom uticaju zagrejanog vazduha unutra i hladnog vazduha napolju. 

Najvažnije je da odaberete pravu mešavinu ulja

Važno je da ulje za lice odgovara potrebama vašeg tipa kože. Ukoliko imate kombinovanu ili nečistu kožu, važno je da ulje ne bude komedogeno, odnosno da ne zapušava pore. U suprotnom, može uzrokovati bubuljice.

Da li ulje za lice može da zameni kremu?

Ulje ili hidratantna krema za dnevnu negu lica – odaberite proizvod koji vam najviše odgovara i koji je namenjen vašem tipu kože. Ova dva proizvoda se pre svega razlikuju po teksturi: ulje je tečno, dok su kreme čvršće teksture i mogu da se razmažu na kožu.

Baš kao i krema, ulje za lice sadrži pored čistih masnoća i sastojke za hranjivu negu lica koji odgovaraju različitim tipovima kože. 

Pored hranjive nege, većina dnevnih krema takođe pruža zaštitu od sunčeve svetlosti, koja je veoma važna.

 

To zapravo znači da je najbolje koristiti ulje za lice u kombinaciji sa dnevnom ili noćnom kremom koju obično koristite kada želite da pružite licu potpunu negu.

Bonus savet: opuštajuća masaža uljem za lice

Nanesite ulje dok masirate lice: postavite oba kažiprsta i srednja prsta na odgovarajuću stranu nosa, a zatim ih nežno povucite prema slepoočnicama. Ponovite ovaj pokret deset puta. Nakon toga, ponovite pokret još deset puta, ali povlačite prste od vrha nosa.