VEOMA SUVA KOŽA: UZROCI, SIMPTOMI I NEGA

Saznajte kako da ojačate prirodnu zaštitnu barijeru kože i kako da sprečite njeno isušivanje i pucanje. Osim toga, ako je vaša koža gruba, to može biti znak nedostatka hidratacije. Otkrijte odgovarajuću rutinu nege kako biste održali vašu kožu zdravom i glatkom!

SIMPTOMI I UZROCI: OTKRIVANJE VRLO SUVE KOŽE

Zategnutost, svrab, crvenilo - suva koža ima širok spektar simptoma. Oni se obično mogu ublažiti hidratantnim i umirujućim proizvodima. Međutim, ako je koža jako suva, potrebna joj je pomoć dermatologa.
 

KARAKTERISTIKE JAKO SUVE KOŽE

Suva koža može biti veoma gruba i osetljiva. Zbog toga joj je potrebno pružiti dosta nege. Zaštitna barijera - odnosno film formiran od mešavine masti i vode koji štiti kožu od isušivanja i klica - izuzetno je tanka, a ponekad čak i neravna.

Za to su odgovorni sebum i znojne žlezde. Budući da one oslobađaju nedovoljno masti i vlage u epidermu, između ćelija nastaju mikroskopske pukotine i praznine, a koža kroz njih stalno gubi hidrataciju.

Osećaj zategnute kože, koža koja se ljušti, prevremene bore, kao i zone grube kože, crvenila i svraba tipični su znaci suve kože. Vrlo suva koža je takođe sklona alergijama, neurodermatitisu ili psorijazi, a osetljiva je i na spoljne uticaje.

Individualni tip kože je genetski određen, a time i nasleđen. Bolesti, hormonske promene – na primer tokom trudnoće - kao i nepravilna nega tela mogu iznenada dovesti do isušivanja kože.

Važno: Ako imate izražene simptome veoma suve kože, potražite savet lekara pre nego što kreirate svoju rutinu nege. Dermatolog će koristiti različite procedure ispitivanja kako bi utvrdio koje supstance za negu su potrebne vašoj koži, pa ćete zajedno odlučiti kako da vratite koži hidrataciju.

 
nega suve kože
suva koža ruku

ISUŠIVANJE: ČESTO POGOĐENA PODRUČJA KOŽE

Neki delovi tela su skloniji dehidrataciji

 • Ruke i stopala - posebno područja kože između prstiju, razmaci između prstiju na stopalima i pete
 • Laktovi i podlaktice
 • Kolena i potkolenice
 • Obrazi i osetljivo područje oko očiju

U svim ovim područjima, koža ima veoma tanko potkožno masno tkivo i hrani se mastima iz kože kroz samo nekoliko znojnih žlezda.

Osim toga, i drugi faktori povećavaju rizik od dehidratacije. Lice je stalno izloženo elementima kao što su vetar, toplota, hladnoća i UV svetlost.

Laktovi i kolena, s druge strane, pate od stalnog trljanja košulja, džempera, bluza ili pantalona. Ovo možete izbeći ako nosite široku i udobnu odeću.

FAKTORI KOJI UTIČU NA DEHIDRATACIJU KOŽE

Nedovoljan unos vode i neuravnotežena ishrana: veoma suva koža može biti uzrokovana nedostatkom tečnosti i hranljivih materija.

Stres, mentalno preopterećenje i nedostatak sna takođe usporavaju regeneraciju kože.

Vrlo suva koža leti: telo se znoji kada je toplo. Kratkoročni gubitak hidratacije može izazvati osećaj grube kože.

Sunčeva svetlost: UVA zraci mogu oštetiti ćelije i istanjiti i isušiti kožu (epiderm).

Veoma suva koža zimi: Kada je hladno, znojne žlezde smanjuju proizvodnju masti u koži i manje se luče na površini kože, čime direktno utiču na hidrataciju.

Grejane prostorije: što je suvlji vazduh u prostorijama, veći je gubitak hidratacije kroz površinu kože.

Odeća: Gruba vuna i materijali sa hemijskim aditivima takođe mogu iritirati površinu kože.

suva koža

UŽIVAJTE U BARŠUNASTOJ KOŽI: SAVETI ZA NEGU SUVE KOŽE

Ako je vaša koža jako suva i gruba, potrebna joj je podrška spolja. Specijalni sastojci za negu i odgovarajuća lična rutina nege, u većini slučajeva su dovoljni i pomažu u hidrataciji kože.
NIVEA krema za suvu kožu

ŠTA MOŽETE UČINITI PROTIV SUVE KOŽE?
SAVETI ZA RUTINU NEGE

 • Bolje je da tuširanje bude kratko i sa hladnijom vodom nego dugo tuširanje sa toplom vodom.  Izbegavajte tople kupke ako želite da imate glatku i baršunastu kožu, jer one stimulišu isušivanje kože.
 • Koristite gel za tuširanje bez mirisa, posebno prilagođen potrebama veoma suve kože.
 • Pažljivo isperite gel za tuširanje kako ne biste dodatno iritirali osetljivu kožu ostacima proizvoda za negu.
 • Losioni i kreme za telo sa hijaluronskom kiselinom ili dekspantenolom preporučuju se za veoma suvu kožu.
 • Upotpunite svoju rutinu nege hidratantnim uljem - idealno za opuštajuću masažu i intenzivnu hidrataciju.
 • Za čišćenje lica koristite gel za čišćenje posebno kreiran za suvu i osetljivu kožu, koji se lako čisti i istovremeno hidrira kožu.
 • Povremeno se počastite maskom za lice koja sadrži hidratantna ulja poput kokosovog ulja, ulja jojobe, bademovog ili arganovog ulja.
 • Nakon tuširanja nežno utapkajte kožu mekim peškirom, umesto da je trljate snažno i grubo, ovako ćete zaštititi osetljivi epiderm.