DA LI MI JE ZA LICE POTREBNA SPECIJALNA ZAŠTITA OD SUNCA?

ZAŠTITA I INTENZIVNA NEGA OSETLJIVE KOŽE. Lice je deo tela koji je najviše izložen suncu i zato mu je potrebna posebna nega. Najbolji izbor su specijalne kreme za zaštitu od sunca ili dnevne kreme za lice sa zaštitnim faktorom. Saznajte šta je potrebno vašoj koži lica i kako da je zaštitite na najbolji način.

ZAŠTO JE KOŽI LICA POTREBNA POSEBNA ZAŠTITA

Koža na licu je tanka i osetljiva. Da biste sprečili opekotine i prevremene bore, koristite proizvode za zaštitu od sunca koji štite lice od UV zračenja i neguju kožu.

Zaštita i nega osetljive kože lica

Nijedan deo tela nije tako izložen sunčevoj svetlosti kao lice, naročito nos, čelo, usne i uši. Ovi delovi lica se još nazivaju i sunčane terase jer na njih UV zraci često padaju pod oštrim uglom.

Na licu se najbrže javljaju opekotine od sunca i zato mu je potrebna pouzdana zaštita sa visokim zaštitnim faktorom. Osetljivoj koži lica je potrebna i drugačija nega u odnosu na druge delove tela jer se na njoj najbrže javljaju iritacije koje uzrokuje UV zračenje, kao i alergija od sunca.

Krema za zaštitu od sunca za lice štiti kožu od UV zračenja

Kvalitetne kreme za zaštitu od sunca istovremeno štite kožu lica od UV zračenja i neguju je. Konačno možete da se opustite i uživate u suncu.

Po čemu se razlikuje koža na licu od drugih delova tela

 • Koža na licu je posebno osetljiva i potrebna joj je dodatna hidratacija, naročito tokom sunčanih dana.
 • Koža lica se razlikuje od osobe do osobe, što nije slučaj i sa drugim delovima tela. Dok neki ljudi imaju masnu kožu, kod drugih je ona suva ili osetljiva. Za svaki tip kože potrebna je odgovarajuća nega.
 • Struktura kože na licu se razlikuje od ostatka tela: pore su veće i lako mogu da se zapuše, što uzrokuje pojavu mitisera i bubuljica.
 • Lice je izloženo spoljašnjim uticajima, kao što su visoke i niske temperature i sunčeva svetlost.
 • Usled stresnog dejstva spoljašnjih faktora, pored opekotina na licu mogu da se jave i simptomi prevremenog starenja kože, kao što su bore ili pigmentacija.

Prednosti specijalnih krema za zaštitu od sunca

Obične kreme za zaštitu od sunca sa visokim zaštitnim faktorom (SPF) efikasno štite lice od UV zračenja. Međutim, njihova bogata tekstura je prvenstveno prilagođena potrebama kože na rukama, nogama, stomaku i leđima.

Specijalne NIVEA kreme za zaštitu od sunca zalice pružaju pouzdanu zaštitu od negativnog uticaja sunčeve svetlosti. Zahvaljujući veoma laganoj formulaciji, one odgovaraju nežnoj i osetljivoj koži lica.

 • Kreme za lice imaju visoki zaštitni faktor (SPF 30-50).
 • UVA i UVB filteri štite kožu lica od opekotina i sprečavaju starenje kože koje uzrokuje sunčeva svetlost.
 • Pored zaštite od sunca, kreme pružaju i hidrataciju i tako sprečavaju dehidrataciju kože koja se javlja kao posledica UV zračenja.
 • Zahvaljujući laganoj teksturi, kreme za lice se jednostavno nanose i koža ih brzo upija – nema lepljivog osećaja ni masnih tragova.
 • Kreme za zaštitu od sunca koje matiraju kožu sprečavaju pojavu neprijatnog sjaja na koži lica i idealne su za masnu i kombinovanu kožu.
 • Specijalne kreme za osetljivu kožu lica bez parfema pogodne su za nežnu kožu lica.

KREMA ZA ZAŠTITU OD SUNCA: NEGA LICA PROTIV STARENJA KOŽE

Ultraljubičasto zračenje uzrokuje većinu vidljivih simptoma starenja. Zaštita od sunca efikasno sprečava prevremenu pojavu bora ili pigmentacije.

UV filteri – verovatno najefikasniji sastojci protiv starenja kože

Bez obzira na godišnje doba i vremenske prilike, UV filteri u kremama za zaštitu od sunca i dnevnim kremama sa zaštitnim faktorom reflektuju ili upijaju UVA i UVB zračenje. Na taj način, koža je zaštićena od opekotina, ali i od prevremenog starenja.

Kako sunčeva svetlost uzrokuje starenje kože

 • Dnevna sunčeva svetlost uzrokuje 80% prevremenog starenja kože.
 • Ovakav uticaj posledica je udela UVA zraka u sunčevoj svetlosti. Iako oni ne uzrokuju bolne simptome kao što su opekotine, ovi zraci prodiru u dublje slojeve kože, čak do derma, i pospešuju stvaranje slobodnih radikala.
 • Veliki broj ovih agresivnih hemijskih jedinjenja dovodi do oštećenja ćelija i tkiva koje sam organizam ne može da obnovi.
 • Opisani proces narušava prirodnu sposobnost regeneracije kože i ona stari sve brže. 
 • Prevremo se javljaju prve bore, kao i pigmentne mrlje, a elastičnost kože se postepeno smanjuje.
 • Zaštita od sunca protiv pigmentnih mrlja i dnevne kreme sa zaštitnim faktorom (SPF) efikasno sprečavaju starenje kože koje uzrokuje sunčeva svetlost.

DA LI JE ZA LICE POTREBNA KREMA ZA ZAŠTITU OD SUNCA ILI JE DOVOLJNA DNEVNA KREMA SA ZAŠTITNIM FAKTOROM?

Zaštita od UV zračenja za lice je obavezna tokom sunčanih dana. U nastavku teksta ćete saznati kada je dovoljna dnevna krema sa zaštitnim faktorom, a kada bi trebalo da koristite specijalnu zaštitu od sunca za lice.

Idealna za sunčane dane – zaštita od sunca za lice

Tokom sunčanih dana, licu je potrebna dodatna zaštita. Iako svi NIVEA Sun proizvodi mogu da se koriste i za lice, preporučuje se upotreba specijalnih krema za zaštitu lica od sunca koje su razvijene u skladu sa potrebama kože lica.

Koja krema za lice pruža dovoljnu UV zaštitu?

Po čemu se razlikuje krema za zaštitu od sunca od dnevne kreme sa zaštitnim faktorom? 
Pre svega, zaštita od sunca za lice pouzdano štiti od UV zračenja, odnosno njeno primarno dejstvo je da zaštiti kožu. S druge strane, dnevna krema sa zaštitnim faktorom pruža hranjivu negu, dok šminka sa zaštitnim faktorom ima pokrivnu moć i poboljšava izgled tena. Međutim, dnevna krema i tečni puder sa osnovnim zaštitnim faktorom (od 10 do 30) takođe sprečavaju negativne posledice UV zračenja i starenje kože koje uzrokuje sunčeva svetlost.

Da li krema za zaštitu od sunca i dnevna krema imaju podjednako efikasan zaštitni faktor?
Ako kreme imaju isti zaštitni faktor, one podjednako efikasno štite kožu od štetnog zračenja. Veoma je važno da kremu nanesete u odgovarajućem sloju. Pored toga, zaštita od sunca će biti efikasna pod uslovom da je redovno obnavljate (nakon 1 ili 2 sata). Prednost kreme za zaštitu od sunca u odnosu na dnevnu kremu je u praktičnijem pakovanju, naročito kada putujete na kraći odmor.

Kada je dovoljna krema za lice sa UV zaštitom?
Dnevna krema ili šminka sa zaštitnim faktorom je idealan izbor za svakodnevnu upotrebu. Ova zaštita je sasvim dovoljna za kraći boravak na suncu – na primer, prilikom odlaska u kupovinu ili tokom pauze za ručak.

Kada je potrebno koristiti specijalnu kremu za lice za zaštitu od sunca?
Ako ćete provesti duže vremena na suncu, odaberite kremu za lice sa visokim zaštitnim faktorom (30-50, u zavisnosti od tipa kože). Ovo je jedini i najbolji način da zaštitite kožu od opekotina i prevremenog starenja. Naravno, masne kreme za zaštitu od sunca nisu preporučljive za svakodnevnu negu lica. Praktičan savet: Proizvodi koji matiraju kožu, kao i oni sa laganom formulacijom za zaštitu od sunca nanose se veoma jednostavno i ne ostavljaju mastan sloj ni bele tragove na koži.

ZAŠTITA OD SUNCA ZA LICE: U KOJOJ KOLIČINI I KOJIM REDOSLEDOM

Ukoliko želite da zaštitite kožu od UV zračenja, morate da se odreknete šminke? To nije tačno. Najvažniji je redosled po kom nanosite proizvode. Evo tri saveta za pravilnu upotrebu zaštite od sunca:

Tri saveta za nanošenje zaštite od sunca na lice:

1. Da li je preporučljivo istovremeno koristiti i zaštitu od sunca i šminku?

Slobodno možete da nanesete i šminku i zaštitu od sunca na lice. Međutim, veoma je važno da obratite pažnju na redosled proizvoda. Prvo nanesite hidratantnu kremu, zatim zaštitu od sunca za lice i tek na kraju, šminku.

Tri saveta za nanošenje zaštite od sunca na lice:

2. Da li koža treba da upije zaštitu od sunca?

NIVEA Sun proizvodi deluju trenutno nakon nanošenja kožu. Preporučuje se da kremu za zaštitu od sunca nanesete kod kuće, ispred ogledala, kako biste ravnomerno zaštitili celo lice. Kada koža upije zaštitu od sunca, moći ćete lakše da nanesete i šminku.

Tri saveta za nanošenje zaštite od sunca na lice:

3. Koja količina kreme za zaštitu od sunca mi je potrebna?

Za kožu lica potrebna vam je količina jednaka liniji od zgloba šake do vrha srednjeg prsta. Veoma je važno da kremu nanesete ravnomerno. Za osetljivu kožu usana preporučujemo stik za negu sa zaštitnim faktorom.