Upoznajte zaštitni sloj svoje kože – mikrobiom

UPOZNAJTE SE SA POSLEDNJIM KRIKOM KOZMETIČKE INDUSTRIJE I SAZNAJTE ŠTA JE MIKROBIOM KOŽE

Možda niste znali – vaša koža je od glave do pete obavijena prirodno prisutnim bakterijama koje se nazivaju mikrobiomom kože.

Međutim, mikrobiom na površini vaše kože nije ništa strašno – on zapravo predstavlja dodatni sloj koji štiti vašu kožu.

Različite bakterije mikrobioma se ne vide i ne osećaju, ali igraju važnu ulogu u održavanju prirodne lepote vaše kože.

NAUČNO POTKOVAN KOZMETIČKI TREND

Već odavno je poznato da koža pravilno funkcioniše kada postoji ravnoteža između hidriranosti, barijerne funkcije i pH vrednosti.

Zahvaljujući pomacima u istraživanju kože, otkrivena je četvrta dimenzija postizanja prirodno lepe kože – prirodno uravnotežen mikrobiom.

PRIRODNI ZAŠTITNIK VAŠE KOŽE

Mikrobiom sadrži brojne mikroorganizme, ali bakterije su najrelevantnije za način na koji koža štiti organizam.

Povrh toga, određene bakterije u mikrobiomu stimulišu imuni sistem same kože.

Organizam počinje da razvija ovaj prirodni živi ekosistem od rođenja, koji je aktivan i prilagođava se tokom celog života.

NIVEA CREME SOFT GEL ZA TUŠIRANJE

Svi čeznemo za osećajem glatke kože posle tuširanja! NIVEA creme soft gel za tuširanje obogaćen je visokokvalitetnim uljem badema i stoga je posebno blag prema Vašoj koži. Uživajte u kremastoj peni prijatnog mirisa. Na taj način vaše tuširanje postaje doživljaj koji Vam pruža opuštanje i negu.


NAJČEŠĆA PITANJA

ŠTA JE MIKROBIOM KOŽE?

Mikrobiom kože predstavlja nevidljivi sloj koji prekriva celo telo i sadrži različite vrste prirodno prisutnih bakterija. Bakterije deluju u skladu sa kožom, stimulišu njen imuni sistem i pomažu u borbi protiv štetnih mikroba na površini. Mikrobiom kože može da se posmatra kao dodatna zaštitna barijera.

KAKO MIKROBIOM JOŠ MOŽE DA SE OPIŠE?

Mikrobiom kože sadrži brojne mikroorganizme. Među njima, bakterije su najozbiljnije istraživane i najrelevantnije za zaštitnu funkciju kože, zbog čega im poklanjamo posebnu pažnju kada je reč o ravnoteži mikrobioma. Mikroflora je još jedan način za opisivanje mikrobioma.

KOJI DRUGI DELOVI TELA IMAJU MIKROBIOM?

Mikrobiom creva je verovatno najpoznatiji primer biofilma (zajednice bakterija) koji je povezan sa zdravljem i dobrobiti.

 

ZAŠTO SE TEK SADA PRIČA O MIKROBIOMU?

NIVEA istražuje bakterije na koži više od dvadeset godina. Međutim, tehnološki pomaci – npr. sekvenciranje DNK i obrada i analiza ogromnih količina podataka – podrazumevaju da istraživači širom sveta i u kompaniji Beiersdorf sada bolje razumeju bakterijske biofilmove i njihovo funkcionisanje. Ovaj napredak dodaje novu dimenziju našem razumevanju kože.

DA LI MIKROBIOM KOŽE MOŽE DA SE OŠTETI?

Brojni su faktori koji mogu da poremete prirodnu ravnotežu mikrobioma kože – lekovi, ishrana, stres, vremenski uslovi, jači higijenski proizvodi itd. Proizvodi za čišćenje i negu koji deluju u skladu sa mikrobiomom kože – kao što su proizvodi NIVEA Microbiome Balance – pomažu da se ograniči broj faktora stresa u svakodnevnici.

DA LI SE BAKTERIJE VIDE?

Različite vrste bakrerija koje su prirodno prisutne na koži su toliko male da su nevidljive golom oku. U NIVEA istraživačkim laboratorijama ih proučavamo u većim grupama – kolonijama – na specijalnim pločicama, pod mikroskopom i metodama molekularne analize. 

 

KOJE VRSTE BAKTERIJA SU PRISUTNE NA MOJOJ KOŽI?

Na površini kože postoje tri glavne vrste bakterije – Staphylococcus, Propioni i Coryne. Potrebno je da sve tri budu u prirodnoj ravnoteži kako bi mikrobiom pravilno delovao kao zaštitna barijera.

ŠTA ZNAČI PH?

Mera pH vrednosti ukazuje na to da li je određeni proizvod alkalan ili kiseo. Prirodna pH vrednost kože je od 4,5 do 5,5 – što znači blago kisela. Voda iz česme ima neutralnu pH vrednost 7, dok alkalni sapuni mogu da imaju pH vrednost između 8 i 10. To može da utiče na pH vrednost kože.

KAKVI SU EFEKTI NIVEA MICROBIOME BALANCE PROIZVODA ZA TUŠIRANJE?

NIVEA proizvodi za tuširanje su blagi i imaju pH vrednost koja je neutralna za kožu, što podstiče blago kisele uslove potrebne za prirodnu ravnotežu mikrobioma kože. Ispitivanja su pokazala da posle tuširanja proizvodima sa ovim formulacijama, mikrobiom kože zadržava svoju prirodnu ravnotežu.

 

KAKVI SU EFEKTI NIVEA MICROBIOME BALANCE PROIZVODA ZA NEGU KOŽE TELA?

NIVEA Microbiome Balance losioni za telo su blage formulacije koje značajno poboljšavaju hidriranost kože i obezbeđuju primetno nežniju kožu. Dokazano je i da proizvodi deluju u skladu sa mikrobiomom kože na osnovu rezultata dobijenih iz ispitivanja nanošenja na kožu.

ŽELITE DA ZNATE VIŠE O NAŠIM ISPITIVANJIMA PROIZVODA?

Pogledajte šta se dešava iza scene našeg Ispitnog centra za istraživanje i razvoj prilikom odabranih metoda ispitivanja.


KAKO DA ZAŠTITITE MIKROBIOM KOŽE - 4 SAVETA ZA SVAKODNEVNU NEGU

1. Nežno čišćenje kože

Prilikom pranja sa kože se mogu ukloniti korisni mikroorganizmi. To su bakterije koje obezbeđuju povoljnu sredinu za kožu. Ovo obično nije problematično, jer se mikrobiom kože već nakon nekoliko sati sam potpuno obnavlja. Međutim, da biste od samog početka održali mikrobiom kože u ravnoteži, koristite blaga sredstva za negu tela. Zdrava koža ima kiselu pH vrednost od oko 5,0. Mikrobiom kože blago zakiseljava svoju životnu sredinu i na taj način održava pH vrednost. To će vašu kožu održati zdravom.

NAŠ SAVET: Blagi ili pH neutralni sapuni i gelovi za tuširanje idealni su za svakodnevnu negu

2. Blaga, ali redovna higijena ruku

Blagi sapuni su dobar izbor i prilikom pranja ruku, kako ne bi suviše narušavali mikrobiom kože i kako ne bi isušivali ruke. Pranje ruku takođe pomaže protiv neželjenih bakterija koje mikrobiom mogu izbaciti iz ravnoteže.

 

3. Zdrava ishrana, manje stresa

Uravnotežena ishrana može ojačati lepu, zdravu kožu iznutra. Ovo takođe uključuje uravnoteženu količinu tečnosti. Stoga uvek pijte dovoljnu količinu vode ili nezaslađenog čaja, najbolje oko 2l dnevno. Zbog kože treba izbegavati nikotin i alkohol što je više moguće. Takođe, pokušajte da izbegnete nepotreban stres. Pravite redovne pauze tokom rada i pokušajte da stvarima pristupite opušteno.

Savet protiv stresa: Rekreativni sport i dovoljno kretanja podstiču cirkulaciju. Od toga ima koristi i vaš mikrobiom!

 

4. Zaštite kožu od uticaja okoline

Zagađivači vazduha kao što su ozon, izduvni gasovi ili sitna prašina umanjuju prirodnu zaštitnu funkciju vašeg mikrobioma kože.

SAVET: Proizvodi za negu kože sa antioksidativnim svojstvima mogu zaštititi vašu kožu od ovih uticaja.

Sunce takođe može oštetiti vašu kožu. Zbog toga primenite dovoljnu zaštitu od sunca pre svakog izlaganja suncu i u svakodnevnom životu. Protiv UVB zraka koji izazivaju opekotine od sunca i protiv UVA zraka koji dovode do prevremenog starenja kože. Vaš mikrobiom kože biće vam zahvalan za to!