respecting animals

POŠTOVANJE PREMA ŽIVOTINJAMA

JEDNA KOŽA. JEDNA PLANETA. JEDNA NEGA.

POŠTOVANJE PREMA ŽIVOTINJAMA

NIVEA veruje da briga za planetu uključuje i poštovanje prema životinjama s kojima je delimo. Iako se mnogi ljudi s tim slažu, još postoje nedoumice oko toga šta zapravo znači nega kože bez okrutnosti prema životinjama. NIVEA želi da bude transparentna u vezi s tim kako brine za dobrobit životinja: imamo jasan stav protiv ispitivanja proizvoda na životinjama i nudimo veliki izbor veganskih proizvoda za negu kože, koji su 100 posto bez sastojaka životinjskog porekla. Takođe nastojimo da zaštitimo ekosisteme koji imaju naročito veliku i jedinstvenu biološku raznolikost.

Stav koji NIVEA ima prema ispitivanju na životinjama

NIVEA smatra da je ispitivanje na životinjama nepotrebno za dokazivanje efikasnosti i podnošljivosti njenih kozmetičkih proizvoda za vašu kožu. Sa više od 35 godina iskustva, NIVEA je među globalnim predvodnicima u razvoju i primeni alternativnih metoda ispitivanja. Još 1992. naši istraživači za kožu razvili su jedan od prvih u svetu službeno odobrenih testova bez ispitivanja na životinjama.

NIVEA nastoji da ukine ispitivanja kozmetičkih proizvoda na životinjama širom sveta. Zato podržavamo različite međunarodne radne grupe, na primer, deljenjem svojih naučnih otkrića. Takođe pokušavamo da ubedimo vlasti u Kini i drugim delovima sveta koje još zahtevaju ispitivanja određenih kozmetičkih proizvoda na životinjama da je to nepotrebno i podstičemo ih da službeno odobre alternative ispitivanju na životinjama.

Zašto NIVEA ne oglašava da njeni proizvodi „nisu ispitani na životinjama” ili da predstavljaju „negu kože bez okrutnosti prema životinjama”?

Ispitivanje kozmetičkih proizvoda na životinjama zabranjeno je u EU još od 2004 – a ispitivanje svih sastojaka u takvim proizvodima od 2013. NIVEA pozdravlja i svesrdno poštuje ovu ključnu tačku koja vodi prema proizvodima za etičnu negu kože. U tom smislu nijedan od kozmetičkih proizvoda za negu kože dostupnih u EU „nije ispitan na životinjama”. Međutim, oglašavanje zakonske činjenice ne odražava cilj verodostojne i transparentne komunikacije koji NIVEA zagovara.

aloe

Šta je veganska kozmetika?

Pojam „veganska kozmetika” odnosi se na proizvode za negu kože, šminku i ostale proizvode kao što su proizvodi za čišćenje lica i tela, koji ne sadrže sastojke životinjskog porekla. Mnogo je sastojaka koji se dobijaju od životinjskih proizvoda, na primer voska, meda ili mleka. Kada se dobijaju odgovorno, ovi sastojci su obnovljiva rešenja, koja ne samo da su nežna za vašu kožu već i za životinje koje ih proizvode.

Istovremeno, neki sastojci mogu da se dobiju od nusproizvoda iz uzgoja stoke za proizvodnju hrane. U tom kontekstu postupanje prema životinjama zabrinjava mnoge potrošače. Ono je povezano sa štetnim efektom na životnu sredinu, na primer, krčenjem šuma za nove pašnjake. Budući da stočarstvo velikih razmera znatno utiče na klimatske promene, NIVEA ova pitanja shvata vrlo ozbiljno.

Za mnoge ljude sastojci životinjskog porekla ne odražavaju vrednosti života u skladu sa životinjama. Zato traže zamenske proizvode, kao što su veganski proizvodi za negu kože i proizvodi biljnog porekla.

Kako NIVEA doprinosi zaštiti biološke raznovrsnosti?

NIVEA oseća da je odgovornost zaštite naše predivne planete na nama jer ovo nije samo naš dom već je dom i milionima životinjskih vrsta koje se oslanjaju na uravnotežene ekosisteme, kao što su šume, reke i savane.

Osim što se brine za nabavljanje sastojaka biljnog porekla u skladu s prirodom, Beiersdorf, matično društvo u čijem sastavu posluje NIVEA, takođe nastoji da zaštiti ekosisteme s naročito velikom i jedinstvenom biološkom raznolikošću.

Naša prva inicijativa za spas ekosistema smeštena je na ostrvu Borneo u Maleziji. Sarađujemo s lokalnim partnerima kako bismo zaštitili prirodna staništa divljih životinja u Tabinu jer je ovaj region stanište mnogih retkih vrsta. Cilj koji nameravamo da ostvarimo u sledećih pet godina uključuje stabilizaciju populacije ugroženih vrsta, kao što su retki patuljasti slon s Bornea i orangutan.

Da bismo ostvarili ovaj cilj, nastavićemo da promovišemo održivu proizvodnju palminog ulja i zaustaviti krčenje šuma. Do 2025. svi uzgajivači uljne palme i ukupno područje od 20.000 hektara u ovoj regiji dobiće sertifikat prema svetski priznatoj normi organizacije Okruglog stola za održivo palmino ulje (RSPO).

JEDNA KOŽA. JEDNA PLANETA. JEDNA NEGA.

Želimo da budemo 100 posto transparentni i da odgovorimo na sva pitanja koja imate o održivosti koju zagovara NIVEA. Ako niste uspeli da pronađete sve odgovore koje ste tražili na ovim stranicama ili želite podrobnije informacije, posetite stranicu o održivosti društva Beiersdorf, matičnog društva u čijem sastavu posluje NIVEA.