BIORAZGRADIVI NIVEA PROIZVODI ZA NEGU KOŽE I ČIŠĆENJE TELA

JEDNA KOŽA. JEDNA PLANETA. JEDNA NEGA.

BIORAZGRADIVI NIVEA PROIZVODI ZA NEGU KOŽE I ČIŠĆENJE TELA

Biorazgradnja je prirodan i uravnotežen proces koji omogućava kruženje materije u prirodi. Primećujemo je svake jeseni kada sa drveća opadne lišće, koje tokom narednih meseci postaje sastavni deo tla i pruža vitalne hranjive materije. Međutim, savremene, nerazgradive sirovine često remete ovaj proces i prirodni ciklus.

 

Zato je jedan od naših prioriteta prilikom razvoja formulacija za negu kože garancija da su proizvodi biorazgradivi. Upotrebom biorazgradivih sastojaka možemo da budemo sigurni da se sirovine mogu vratiti u prirodu i da njihovi ostaci mogu da se raspadnu u prirodi. Da bismo procenili biorazgradivost naših formulacija, koristimo analitičke metode prema OECD ili ekvivalentnim smernicama.

Zašto je biorazgradiva nega kože važna?

Prednosti biorazgradivih proizvoda za negu kože su očigledne kada je u pitanju kategorija proizvoda koji se ispiraju, kao što su oni za čišćenje tela. Razmislite o količini proizvoda koju isperete sa kože i koja završi u odvodu. Voda koja je jednom upotrebljena odlazi u postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, gde procesi čišćenja oponašaju prirodni proces biorazgradnje. Biorazgradivi proizvodi za negu kože olakšavaju prečišćavanje otpadnih voda i omogućavaju da u naše vodene sisteme dospevaju samo neškodljive supstance.

Da bi poboljšala biorazgradivost formulacija, NIVEA je već 2013. odlučila da postupno eliminiše čestice za piling od polietilena, koje se u kozmetici često nazivaju mikrokuglice. Od kraja 2015. godine nijedan NIVEA piling ne sadrži mikrokuglice, a od 2020. godine nijedan NIVEA proizvod za ispiranje, poput gelova za tuširanje i šampona, ne sadrži mikroplastiku u skladu sa definicijom Programa Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine (UNEP). Umesto toga, koristimo ekološki prihvatljive alternative. Najvažnije je da formulacije NIVEA proizvoda neće sadržati mikroplastiku do kraja 2021. godine, prema definiciji UNEP-a.

Kakva je situacija sa polimerima?

Rasprava o mikroplastici se donekle proširila tako da se odnosi i na supstance koje imaju potpuno različita svojstva, kao što su polimeri koji su rastvorivi u vodi ili su poput gela. Oni se ponekad nazivaju „tečnom mikroplastikom“. Ovaj termin ne samo da može da navede potrošače na pogrešan zaključak, već nije ni naučno opravdan. U malim količinama kao sredstva za zgušnjavanje, stabilizatori ili sastojci za stvaranje sloja, polimeri pružaju razne prednosti, kao što su poboljšana vodootpornost u proizvodima za zaštitu od sunca ili efikasniji šamponi za glatku kosu. Međutim, prema Programu Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (engl. United Nations Environment Programme - UNEP), ovi polimeri nisu mikroplastika.

Bez obzira na naziv i svrhu, svi polimeri koje NIVEA koristi moraju da ispunjavaju najviše zahteve u pogledu bezbednosti. Upravo zato ih koža vrlo dobro podnosi i ne uzrokuju alergije. NIVEA obećava da će do kraja 2025. godine svi polimeri koji se koriste u našim evropskim formulacijama biti biorazgradivi. Za nas je biorazgradivost od presudnog značaja kako bismo eliminisali moguće negativne uticaje na ekosisteme.

Sister2Sister

 

Asortiman NIVEA biorazgradivih proizvoda za čišćenje tela

U našoj liniji biorazgradivih proizvoda za negu kože posebno mesto zauzima asortiman proizvoda za tuširanje. Većina naših omiljenih proizvoda, kao i naši novi proizvodi iz linija Naturally Good i Fresh Blends Shower, već su više od 95 posto biorazgradivi. Potražite ovaj simbol kako biste bili sigurni da proizvodi za tuširanje podjednako brinu i o vašoj koži i o životnoj sredini.

- Link za liniju gelova za tuširanje

 

NIVEA maramice za čišćenje lica koje su bezbedne za životnu sredinu

Naše Naturally Good maramice su još jedan odličan primer biorazgradivih proizvoda za negu kože od brenda NIVEA. Formulacije naših maramica su i do 95 posto biorazgradive. Štaviše, sastoje se od viskoznih vlakana, sirovine koja je 100% biljnog porekla i koja je biorazgradiva. Veoma pažljivo biramo održivu viskozu. Njena proizvodnja omogućava smanjenje potrošnje vode i emisije za 50 odsto u poređenju sa generičkom viskozom.

- Link za asortiman vlažnih maramica za čišćenje lica

JEDNA KOŽA. JEDNA PLANETA. JEDNA NEGA.

Želimo da budemo 100 posto transparentni i pružimo odgovore na sva vaša pitanja o održivosti NIVEA proizvoda. Ukoliko ne možete da pronađete informacije koje tražite na ovom sajtu ili tražite dodatna pojašnjenja, posetite vebsajt o održivosti matične kompanije Beiersdorf, u čijem sastavu posluje NIVEA.