PRIJAVITE SE NA NIVEA BILTEN! Ostanite u toku sa novostima, nagradnim igrama i savetima za negu.

header

Kako pomoći bebi kada je prehlađena

Saveti od roditelja

Nijedna beba nije imuna na viruse, bez obzira na to koliko je dobro pazite. Saznajte šta treba da uradite ako je bebi zapušen nosić, ako kašlje i ne spava dobro.

Nazdravlje! Sve o prehladi kod beba

Šta uzrokuje prehladu kod beba i kako ona utiče na tako malu decu.

Prehlada kod beba ima i svoje prednosti

iznenađena-beba

Treba da znate da postoje i pozitivne strane prehlade. Virusna infekcija u ranom uzrastu jača bebin imuni sistem i samim tim, manje su šanse da će beba biti bolesna u kasnijem uzrastu. Snažniji imunitet – zdravije dete.

Zašto su bebe podložne prehladama?

Bez obzira na toliko dobro pazite bebu, vrlo je verovatno da će se u nekom trenutku prehladiti. Zapušen nos ili curenje nosa, kašalj, gubitak apetita i kijavica su uobičajeni simptomi i, nažalost, ne postoji način da se ubrza ozdravljenje, zbog čega se mame često osećaju bespomoćno i zabrinuto. Prehladu uzrokuju različiti virusi koji nisu vidljivi golim okom, čak ni pod mikroskopom. Oni se lako prenose i vaše dete će im biti izloženo sve vreme – u jaslicama, supermarketu ili u kontaktu sa članovima porodice. Deca su više sklona prehladama nego odrasli, što je potpuno normalno. Obratite pažnju na simptome, pravilno negujte bebu i ona će se uskoro potpuno oporaviti.

Kako negovati bebu ako je bolesna

Prevencija je uvek najbolji lek – evo šta možete preduzeti kako biste sprečili pelenski osip.

Kako se brinuti o bolesnoj bebi

Postoji mnogo načina na koje možete ublažiti simptome prehlade, ali ponekad je manje zapravo više. *NIVEA Baby fiziološki rastvor* sadrži sterilni rastvor slane vode koji blago čisti zapušen nosić i pospešuje prirodni proces čišćenja nosa. Ako beba ne može da spava, pokušajte da je umirite i olakšate disanje pomoću NIVEA Baby ulja za negu koje ćete nežno umasirati u njenu kožu.

Zapamtite da ako beba diše ubrzano (više od 60 udisaja u minutu), urinira ređe od svakih šest sati ili neutešno plače, obavezno potražite savet lekara. Kod beba mlađih od tri meseca, temperatura viša od 37,7°C može biti povišena.

Ne paničite!

otac-i-sin

Dobro pazite na svoje sunce i nećete imati razloga da se plašite prehlada. Virusne infekcije kod beba su potpuno normalna pojava i vaša beba će vrlo brzo da ozdravi.

5 kratkih saveta za negu prehlađene bebe

  • Važno je da beba dovoljno spava.
  • Ne dajte bebi lekove koje nije prepisao lekar zbog rizika od nuspojava.
  • Redovno čistite bebin nosić kako bi mogla lepo da diše.
  • Dajte bebi dovoljno tečnosti i hrane kako ne bi dehidrirala.
  • Dojenje pomaže u sprečavanju prehlada jer se putem mleka prenose antitela koja štite organizam od infekcija.
background

Negujte bebu NIVEA proizvodima