Beba i roditelj se drže za ruke

Razvoj bebe: koža i dodir

Sve o različitim fazama razvoja deteta
Razvoj čula je veoma uzbudljiv proces za vašu bebu kada ona počinje da otkriva i čulo dodira – saznajte na koje prekretnice u razvoju treba da obratite pažnju.

Prekretnice u razvoju bebe: različite faze razvoja

Bebe se razvijaju različitim tempom, ali korisno je da znate opšte faze razvoja.

Kako mogu da podstaknem razvoj moje bebe?

Uloga roditelja u razvoju dece je velika. Saznajte kako možete da stimulišete razvoj bebinih čula.

Zašto je igranje važno

Dok se igra, beba stiče saznanja o različitim oblicima, bojama i teksturama, što joj pomaže da uči o svetu koji je okružuje. Interaktivne igračke, koje se prevrću, iskaču i prave zvukove, mogu biti jako korisne.

Stimulacija bebinih čula

Kako vaša beba raste, sve bolje razume svet oko sebe i njena čula počinju da se razvijaju. Stimulisanjem čula dodira, možete podstaći bebin fizički i mentalni razvoj.

Često čak i svakodnevne aktivnosti mogu da deluju stimulativno na razvoj čula. Dok menjate pelenu, pričajte se bebom i objasnite joj šta radite. Možete da joj date i malo vate ili vlažnu maramicu kako bi osetila materijale različite strukture.

Ne zaboravite da iskoristite i vreme kupanja koje može biti sjajna prilika da bebu naučite da razlikuje osećaje, kao što su mokro i suvo, ili toplo i hladno.

Dok je beba u krevecu ili kolicima, dajte joj zanimljive, ali bezbedne predmete koje može da posmatra i dodiruje. Dok saznaje kako izgledaju različiti predmeti, beba je zaokupljena i uči.

NIVEA proizvodi za osetljivu bebinu kožu

Preporučujemo vam