PRIJAVITE SE NA NIVEA BILTEN! Ostanite u toku sa novostima, nagradnim igrama i savetima za negu.

Beba i roditelj se drže za ruke

Razvoj bebe: koža i dodir

Sve o različitim fazama razvoja deteta

Razvoj čula je veoma uzbudljiv proces za vašu bebu kada ona počinje da otkriva i čulo dodira – saznajte na koje prekretnice u razvoju treba da obratite pažnju.

Prekretnice u razvoju bebe: različite faze razvoja

Bebe se razvijaju različitim tempom, ali korisno je da znate opšte faze razvoja.

Prekretnice u razvoju bebe su veoma posebni trenuci

Svaki trenutak kada beba nešto uradi po prvi put je divan i pamtićete ga zauvek. Bilo da su u pitanju prvi koraci ili prvi osmeh, važno je da ste tu da u njima uživate.

Međutim, ne treba previše da se opterećujete određenim prekretnicama u razvoju i zapamtite da je svaka beba drugačija. Ako je vašoj bebi potrebno malo više vremena da dostigne određenu fazu u razvoju, možda je njena energija usmerena na neko drugo čulo.

Beba počinje da istražuje čulo dodira odmah nakon rođenja, što je veoma važno za njen razvoj.

Šta beba može da vidi?

krupan-kadar-bebinog-oka

Vid se postepeno razvija tokom prve godine. U početku beba ima zamagljen vid i možda će tek na kraju prvog meseca moći da uoči predmete u blizini i ostvari kontakt očima. Do osmog meseca, vid postaje jasniji i beba može da vidi i udaljene predmete.

Kako mogu da podstaknem razvoj moje bebe?

Uloga roditelja u razvoju dece je velika. Saznajte kako možete da stimulišete razvoj bebinih čula.

Zašto je igranje važno

beba-koja-se-igra-sa-loptom

Dok se igra, beba stiče saznanja o različitim oblicima, bojama i teksturama, što joj pomaže da uči o svetu koji je okružuje. Interaktivne igračke, koje se prevrću, iskaču i prave zvukove, mogu biti jako korisne.

Stimulacija bebinih čula

Kako vaša beba raste, sve bolje razume svet oko sebe i njena čula počinju da se razvijaju. Stimulisanjem čula dodira, možete podstaći bebin fizički i mentalni razvoj.

Često čak i svakodnevne aktivnosti mogu da deluju stimulativno na razvoj čula. Dok menjate pelenu, pričajte se bebom i objasnite joj šta radite. Možete da joj date i malo vate ili vlažnu maramicu kako bi osetila materijale različite strukture.

Ne zaboravite da iskoristite i vreme kupanja koje može biti sjajna prilika da bebu naučite da razlikuje osećaje, kao što su mokro i suvo, ili toplo i hladno.

Dok je beba u krevecu ili kolicima, dajte joj zanimljive, ali bezbedne predmete koje može da posmatra i dodiruje. Dok saznaje kako izgledaju različiti predmeti, beba je zaokupljena i uči.

Masaža je sjajna za razvoj bebine kože

masaža-bebe

Fizički kontakt sa bebom je od prvih dana neophodan da biste se zbližili i negovali njenu nežnu kožu. Posle kupanja, nežno izmasirajte bebinu kožu *NIVEA Baby uljem za negu*. Koža koju ste nežno očistili zadržaće više vlage.

Najvažniji saveti za podsticanje bebinog razvoja

  • Razgovarajte sa bebom kako biste razvili njene veštine komunikacije.
  • Dozvolite bebi da dodiruje i istražuje različite površine kako bi naučila što više o svom okruženju.
  • Izbegavajte TV i računar – interakcija je nezamenjiva za komunikaciju sa bebom.
  • Vodite računa o bebinoj koži kako biste pospešili njeno jačanje i razvoj. Proizvod za pranje beba, kao što je *NIVEA Baby šampon i kupka* će vam pomoći u tome.