Kada je vreme da beba progovori?

Kako da podstaknete komunikaciju kod deteta. Svaki roditelj sa nestrpljenjem očekuje da čuje prvu bebinu reč. Saznajte kako da stimulišete razvoj govora kod dece na zabavan način.

Kada će beba da izgovori prvu reč?

Prekretnice u razvoju se ne dešavaju kod sve dece u istim fazama. Saznajte kako da podržite razvoj govora kod svog mališana.
saveti-za-razvoj-komunikacije-kod-dece

Kako da podstaknete dete da govori

Bilo da je vaš mališan ćutljivko ili mala pričalica, pomoću ovih trikova dodatno ćete mu pomoći da razvija govor.

Kako bebe uče da govore i komuniciraju

Beba uči jezik još dok je u materici. Ona sluša otkucaje vašeg srca i može da prepozna jedinstvenu boju vašeg glasa. Kada se beba rodi, ona komunicira sa vama putem plača. Postoje različite vrste plača – od nežnog gukanja do prodornog vrištanja. Još dok je veoma mali, vaš mališan će početi da prepoznaje različite zvuke dok bude pažljivo slušao glasove iz okruženja.
Kako vaša beba bude rasla, tako će moći više da razume svet oko sebe. Ona prati vaše reakcije i eksperimentiše sa različitim zvukovima, kao i nižim i višim tonovima. Na stvari koje voli ona reaguje tako što maše rukama i smeje se. Obratite pažnju na sve bebine reakcije, osmehujte joj se i razvijte interakciju sa njom kako biste pratili razvoj govora i komunikacije. Blistaćete od ponosa kada vaše zlato izgovori svoju prvu reč.

Kako da podstaknete dete da govori

Bilo da je vaš mališan ćutljivko ili mala pričalica, pomoću ovih trikova dodatno ćete mu pomoći da razvija govor.
majka-i-dete
Pet načina na koje možete pomoći bebi da razvije govor

Ponavljajte reči

Pokušajte da ponovite sve što vam kaže vaš mališan, ali pravilno. Na taj način, on će odmah postati svestan gde je pogrešio – iako možda neće odmah razumeti greške. Nasmejte se kako biste mu stavili do znanja da ste ga razumeli.
Govorite jednostavno
Pet načina na koje možete pomoći bebi da razvije govor

Govorite jednostavno

Obraćajte se detetu jednostavnim jezikom, ali ne izbegavajte da koristite i malo složenije reči. Što je bogatiji vaš vokabular, to će dete biti elokventnije u kasnijem uzrastu.
Govorite tiše
Pet načina na koje možete pomoći bebi da razvije govor

Govorite tiše

Nemojte biti iznenađeni ako mališan viče dok vam se obraća. Odgovarajućim gestom mu dajte do znanja da treba da govori tiše i ponovite ono što vam je rekao, ali tišim glasom. On će se tako umiriti i slušaće vas pažljivo.
plavooka-beba
Pet načina na koje možete pomoći bebi da razvije govor

Naučite bebin govor

Bebe počinju da brbljaju veoma rano. Iako njihov govor tada zvuči besmisleno, one zapravo eksperimentišu sa novim glasovima. Upravo tu fazu razvoja treba da podstičete! Pokušajte da imitirate zvukove koje beba pravi i podstičite je da guguče.
8 načina, otac-i-beba
Pet načina na koje možete pomoći bebi da razvije govor

Koristite gestikulaciju

Pre nego što nauče da komuniciraju govorom, bebe često razumeju različite znakove i vašu gestikulaciju. Koristite gestikulaciju dok se obraćate detetu kako biste saznali šta sve razume. Na taj način, možete zajedno da naučite jedan nov jezik.

Uživajte i zabavljajte se

Razvoj govora ne treba da vam predstavlja obavezu! Budite strpljivi sa svojim mališanom i ne vršite nepotrebni pritisak tako što ćete ga stalno ispravljati. Umesto toga, fokusirajte se na jednu do dve reči koje ćete pravilno ponoviti, a u ostalim simpatičnim greškama slobodno uživajte.
Pokušajte da pronađete zanimljive načine za usvajanje novog vokabulara. Pesmice su veoma korisne – dok zajedno pevate, dete uči i usvaja nove reči. Igre su takođe efikasne. Jedna od njih je igra gde treba navesti 10 predmeta za jedan minut. Pokažete na sto i vaš mališan treba da kaže „sto“, pokažete na stolicu, on kaže „stolica“, itd. Ako ponavljate nazive različitih predmeta, dete će ubrzo proširiti svoj vokabular.
bebine-ruke

Vežbom do savršenog govora

Bez obzira na to koji jezik učite, što više govorite, to ćete brže naučiti. To važi i za bebe! Pokušajte da uključite svog mališana u porodične razgovore i stalno mu postavljajte pitanja. Najvažnije je da ga stalno podstičete da govori!

Pet jednostavnih načina da podstaknete razvoj komunikacije

  • Pokažite na različite predmete i recite kako se zovu.
  • Čitajte detetu i opisujte slike u knjizi.
  • Slušajte dete kada vam se obraća i reagujte na to što vam kaže  – pričaće više ako vidi da ste zainteresovani.
  • Stalno postavljajte detetu pitanja i uključite ga u razgovor.
  • Kada razgovarate telefonom sa članom porodice ili prijateljem, dozvolite detetu da se javi.