Razvoj bebe: slojevi kože

Kako se razvijaju slojevi kože kod beba. Koža bebe je veoma posebna i osetljiva – saznajte kako se razvijaju slojevi kože i kako pravilnom negom podstaći taj razvoj.

Koža beba: iz naučne perspektive

Pogrešna je pretpostavka da je koža kod beba ista kao i kod odraslih – slojevi njihove kože imaju poseban oblik i još uvek nisu u potpunosti razvijeni.

Razlika između kože beba i kože odraslih

Verovatno ste već primetili da vaša beba ima čudesno meku kožu. Njena struktura i funkcije se razlikuju u odnosu na kožu odraslih.

Koža beba je osetljiva i nežna jer je spoljašnji sloj tanji i manje otporan nego kod odraslih. Zato se kod mnogih beba javlja ojed koji uzrokuje trenje pelene o kožu. Iz istog razloga rizik da bebe dobiju opekotine od UV zračenja je veći.

Pored toga, kod beba se barijera kože još uvek nije u potpunosti razvila pa je osetljivija na eksterne uticaje koji mogu da prodru kroz nju. To takođe znači da bebina koža ne može da zadrži vlagu u istoj količini kao koža odraslih, jer je brže i upija i gubi. 
majka-i-beba

Važna uloga kože

Koža je najveći organ na telu: štiti i bebe i odrasle od mikroba, reguliše telesnu temperaturu i omogućava nam imamo osećaj za toplo i hladno, kao i da dodirujemo predmete.

Koji su različiti slojevi kože?

Kožu čine tri različita sloja:

 • Spoljašnji sloj, epiderm, ima funkciju barijere i daje koži čvrstinu. On takođe štiti organizam. Ovaj sloj sadrži nervne završetke koji omogućavaju čulo dodira.
 • Sledeći sloj je derm, u kom se nalaze znojne žlezde, folikule dlake i vezivno tkivo. Derm je čvrsto povezan sa epidermom. Kolagen i druge vrste vezivnog tkiva čine kožu glatkom i elastičnom.
 • Poslednji i najdublji sloj je potkožni masni sloj, ili hipoderm, koji se sastoji od masnog tkiva u kom se nalaze krvni sudovi i nervi. On skladišti energiju i pruža zaštitu i izolaciju.
bebino-lice

Slojevi kože u savršenoj harmoniji

Tri različita sloja koža su razvijena tako da se savršeno dopunjavaju kako bi zaštitili naše unutrašnje organe i kontrolisali našu percepciju temperature i dodira.

Zabavne činjenice o koži beba koje možda ne znate

 • Bebe imaju manje znojnih žlezda nego odrasli i ne mogu dobro da regulišu temperaturu.
 • Koža beba se brzo regeneriše.
 • Kod beba se češće javlja ekcem jer imaju suvlju kožu nego odrasli – ali u većini slučajeva ekcem se povuče do odraslog uzrasta.
 • I bebe su sklone aknama. Obično je najbolje pustiti da akne same prođu.

Razvoj kože beba

Kako beba raste, tako raste i njena koža – važno je da znate kako se koža beba razvija dok one rastu.
bebino-stopalo

Kako da podstaknem razvoj kože moje bebe?

Pravilna nega bebine kože odgovarajućim proizvodima pružiće joj sve što joj je potrebno za razvoj. Probajte *NIVEA Baby ulje za negu* sa bademovim uljem za intenzivnu hidrataciju osetljive mlade kože.

Razvoj kože beba: osnovne informacije

Odmah nakon rođenja, koža bebe je veoma tanka i osetljiva. Tokom prvih nekoliko meseci, koža će ojačati i postati deblja i manje propustljiva, a samim tim i manje osetljiva na spoljašnje uticaje. Pored toga, znojne žlezde će moći bolje da funkcionišu.

Dok bebe rastu, menja se i čvrstina kože – koža se najviše razvija tokom prve 4 godine.

Tokom prvih meseci može da se javi temenjača. Ne brinite, ona nije opasna i nestaće nakon nekoliko meseci. Kako vaša beba bude rasla, razlike u strukturi i funkciji između njene kože i kože odraslih će polako nestajati.

beba-drema
Koža vaše bebe u različitom uzrastu

Od rođenja do 1. meseca

Beba koja je došla na svet pre manje od mesec dana ima najosetljivu kožu. Ona u početku može da bude prekrivena tankim dlačicama ili da ima ljubičastu nijansu – to je potpuno normalno.
beba-puzi
Koža vaše bebe u različitom uzrastu

Od 1. do 3. meseca

U ovom uzrastu, iritacije na koži su i dalje česta pojava. Beba se još uvek navikava na spoljašnji svet nakon devet meseci provedenih u materici. Obratite pažnju na ekcem ili ojed koji su bolni ili ne prolaze brzo.
peškir-za-bebe
Koža vaše bebe u različitom uzrastu

Od 3. do 6. meseca

Do ovog uzrasta, prirodna barijera kože se razvila tako da slobodno možete koristiti proizvode za kupanje. Pokušajte da stimulišete njihovo čulo dodira koristeći različite materijale.
bebin-poljubac
Koža vaše bebe u različitom uzrastu

Od 6. do 12. meseca

Oko 6. meseca, možete nakratko da izlažete bebu sunčevoj svetlosti. Obavezno nanesite dovoljnu količinu zaštite od sunca za bebe kao što je *NIVEA Babies & Kids Sensitive Protect dečji sprej*.
Koža vaše bebe u različitom uzrastu

Od 1. godine nadalje

Do bebinog prvog rođendana, slojevi njene kože će se u velikoj meri razviti i primetićete koliko je ona postala otpornija.
product-stage-bg

Nega bebine kože

Odgovarajuća nega kože za osetljivu bebinu kožu – saznajte kako da pružite bebi sve što joj je potrebno za razvoj.

Važnost hidratacije

I bebe mogu da imaju suvu kožu kao i odrasli – ali ovo stanje kod njih može da bude gore jer su slojevi kože veoma osetljivi. Zato je važno da pronađete dobar hidratantni proizvod za svoju bebu.

Najvažnije je da hidratantni proizvod sadrži blage sastojke koji umiruju i neguju bebinu osetljivu kožu. *NIVEA Baby hidratantni losion* sa aloe verom štiti kožu tokom 24 sata i čini je mekom i zdravom.

Ako je koža vašeg mališana veoma suva, slobodno nanesite ovaj proizvod tri do četiri puta dnevno.
beba-posle-kupanja

Kada je najbolje vreme za hidrataciju?

Najbolje vreme da nanesete hidratantni proizvod na bebinu kožu je odmah posle kupanja jer tada slojevi kože mogu da upiju najviše vlage i najbolje iskoriste hidrataciju.

4 saveta za negu kože beba koji vam biti korisni

 • Kupanje treba da bude kratko i slatko – ako traje predugo, može dodatno da isuši kožu.
 • Zaštitite kožu vaše bebe od vetra i hladnoće – rukavice samo sa palcem odlično štite bebine ručice.
 • Koristite blagi sapun kakav je *NIVEA Baby Caring kremasti sapun* sa maslinovim uljem da biste zaštitili bebinu kožu od isušivanja.
 • Ne izlažite bebu direktnom suncu, a kada baš morate, zaštitite je šeširom i odgovarajućim proizvodom za zaštitu od sunca.