Saveti za negu kombinovane kože

KAKO SAVLADATI VEŠTINU URAVNOTEŽENE NEGE

Kombinovana koža je posebna: sastoji se od dva tipa kože pri čemu su određeni delovi lica prilično suvi, a drugi masniji i skloni nečistoćama. Pokazaćemo vam kakva nega je idealna za kombinovanu kožu.

Koje su osobine kombinovane kože?

Kombinovana koža ima jednu glavnu osobinu: koža u T zoni, koja obuhvata čelo, nos i bradu, masnija je nego koža drugih delova lica. Koža na obrazima, s druge strane, normalna je i kombinovana. Tokom nege treba da vodite računa o različitim osobinama svih delova kože.

Koje su osobine kombinovane kože?

Kombinovana koža se tako zove jer se sastoji od dva tipa: normalne i suve kože, i masne i problematične kože.

Koža u T zoni, koja pokriva čelo, nos i bradu, masnija je nego koža drugih delova lica. Sija se i sklona je nečistoćama jer su lojne žlezde u ovom delu veoma aktivne. Koža na obrazima, s druge strane,  normalna je i suva.

Odaberite proizvod za negu koji je posebno prilagođen vašem tipu kože, kako biste pospešili obnavljanje ravnoteže vlage u koži.
Kombinovana koža zauvek

Da li ćete celog života imati kombinovanu kožu?

Kombinovanu kožu uglavnom imaju mlade osobe. Određeni delovi kože se postepeno međusobno prilagođavaju tokom života ili koža vremenom postaje suvlja.

Uspostavite ravnotežu na koži

Ako imate kombinovanu kožu, T zona – područje između čela, nosa i brade, brzo postaje previše masna kada koristite proizvode za negu. S druge strane, usled nedovoljne nege, koža na obrazima postaje suva – i zategnuta. U principu, za ovaj tip kože se preporučuje hidratantna krema koja ne sadrži previše ulja.

1. korak u uspostavljanju ravnoteže: čišćenje

Svakodnevno čišćenje kože predstavlja poseban izazov: potrebno je nežno ukloniti masnoće sa kože u T-zoni, kako bi se sprečila pojava mitesera i bubuljica, a da pritom suvi delovi kože ne izgube svu vlagu. NIVEA Hydra Skin Effect micelarni gel za čišćenje lica je idealan proizvod čišćenje kombinovane kože.

Važno je da ne čistite kožu više od dva puta dnevno – jednom ujutru i jednom uveče. U suprotnom, osetljivi delovi kože će se još više isušiti.
Savet: koristite blagi gel za umivanje koji će temeljno očistiti kožu i sprečiti iritacije. Nakon toga, nanesite tonik za lice, naročito na masnu T-zonu. NIVEA osvežavajući tonik održava prirodnu ravnotežu vlage u koži.

2. korak u uspostavljanju ravnoteže: nega

Kada je u pitanju nega kombinovane kože važno je da delovi lica sa masnom kožom ne budu previše masni. A delovima sa suvom kožom potrebno je puno vlage.

Savet: koristite laganu kremu sa malom količinom ulja i umereno je nanesite na čelo, nos i bradu. Važno je da krema bude hidratantna ali i lagana. Naravno, možete koristiti istu kremu za obe zone. Međutim, vodite računa da odaberete kremu koja je posebno prilagođena vašem tipu kože, na primer NIVEA hidratantna dnevna krema sa vitaminom E. Za područje oko očiju, treba da izaberete kremu koja je posebno razvijena za ovo osetljivo područje.

3. korak u uspostavljanju ravnoteže: tretman za kožu

Priuštite koži piling jednom ili dva puta nedeljno: kakav je NIVEA gel za umivanje. Smanjuje višak sebuma, matira kožu i reguliše nečistoće na koži održavajući prirodnu ravnotežu masne do mešovite kože. Ako imate kombinovanu kožu, u okviru svoje rutine nege možete koristiti i parno kupatilo: para otvara pore i uklanja masnoće koje se nalaze u koži. Nakon toga, uvek pružite koži potrebnu hidrataciju.
Hidratantna maska

Hidratantna maska omogućava koži da diše

Pored toga, umirujuće maske možete i sami jednostavno da napravite. Maska od jogurta i limuna čisti kožu i možete je naneti na celo lice. Jogurt hidrira suvu kožu i ne čini je masnom.

Saveti za kombinovanu kožu

  • Domaći recept: umočite vatu u mešavinu svežeg čaja i mleka. Zatim polako očistite lice. Tanin u čaju smiruje upale, a mleko omekšava kožu.
  • Redovno odlazite na tretmane u salon lepote. Profesionalno čišćenje lica će dugoročno poboljšati izgled kože.
product-stage-bg

PROMENE KOMBINOVANE KOŽE USLED PROMENA GODIŠNJIH DOBA

Kombinovana koža tokom zime

Kombinovana koža tokom zime

Tokom zime, koža je obično suva zbog grejanja koje  isušuje vazduh. Potrebna joj je dodatna zaštita i hidratacija.
Kombinovana koža tokom leta

Kombinovana koža tokom leta

Leti je još izraženiji sjaj na masnim delovima kombinovane kože. Kada je u pitanju nega, imajte na umu da se koža menja u skladu sa godišnjim dobima. Ne zaboravite da nanesete zaštitu od sunca leti!

Šminka za kombinovanu kožu

Da li vaša šminka jedva može da traje ceo dan a da u međuvremenu ne morate da je popravljate? To je jedna od osobina kombinovane kože. Koža u T zoni, između čela, nosa i brade, brzo postane sjajna. Saznajte koja šminka odgovara kombinovanoj koži i kako da celog dana imate blistav ten.
Nega kombinovane kože

Nanesite odgovarajuću podlogu

Koristite dnevnu kremu kao podlogu za šminku koja može da sadrži i diskretne pigmente boje. Kada birate podlogu, vodite računa da ne sadrži ulje. U suprotnom, u najgorem slučaju,  pigmenti iz podloge mogu da se pomešaju sa sebumom i učine ten zamrljanim.
Šminka

Prilagodite šminku tipu kože

Šminka bez ulja koja je namenjena problematičnoj ili sjajnoj koži je najbolja za kombinovanu kožu. Ona upija višak sebuma, pa čak i male kapi znoja. Da biste bolje naneli šminku, možete naneti gel bez ulja ispod ili preko podloge.
Četkice za šminku

Dugotrajan mat izgled

Da bi vam šminka trajala duže, nanesite puder. Puder u kamenu sprečava sjaj i daje koži mat izgled. Male nepravilnosti ćete najbolje prekriti mineralnim puderom.
Joga

Tonirana dnevna krema za lepu kožu

Tonirane dnevne kreme su posebno dobre ako se bavite sportom, jer ne zapušavaju pore na koži. Zahvaljujući ovoj laganoj kremi, ne morate da se šminkate ili stavljate puder kada se bavite nekom fizičkom aktivnošću, a vaš ten će biti ujednačen i gladak.

Alternativa za šminku.

Tonirana dnevna krema ne samo da štiti vašu kožu, već vam obezbeđuje besprekoran ten. Svetla Nivea krema BB 5 u 1 vam pruža glatku kožu, ujednačen ten, potrebnu hidrataciju i zaštitu. Ona sadrži minerale, provitamin B5 i malo šminke.  Toniranu dnevnu kremu možete koristiti umesto podloge. Ujednačenost tena je nešto manja, ali zato vaša koža dobija dodatnu negu.