prevent-wrinkles

Sprečite bore: nega, ishrana, zaštita od UV zračenja

SAVETI ZA NEGU PROTIV STARENJA – ZA KOŽU KOJA JE DUŽE GLATKA

Zašto koža stari i na koji način možemo da odložimo pojavu bora? Od UV zaštite do odgovarajuće nege protiv starenja – naši saveti će vam pomoći da učinite ten lepim i blistavim.

Zbog čega izgledamo starije?

Pored prirodnog procesa starenja koji je genetski predodređen, naš način života takođe uzrokuje pojavu bora. Ukoliko vam je poznato koji faktori utiču na starenje kože, možete jednostavnije da sprečite posledice i duže zadržite mladalački izgled kože.

Starenje kože: šta zapravo podrazumeva ovaj proces?

Pre ili kasnije, koža lica će odati naše godine. Međutim, pojava prvih znakova starenja, kao što su bore, pigmentacija ili crvenilo zavisi od individualnih karakteristika kože i genetski je predodređena.

Šta se dešava tokom prirodnog procesa starenja kože?

Ćelijski metabolizam, cirkulacija i deoba ćelija vremenom se usporavaju, što znači da je koža sve manje sposobna da se obnavlja. Posledice toga su strukturne promene u koži koje dovode do pojave bora na licu:

 • Količina i gustina vlakana kolagena i elastina se smanjuje – koža je sve tanja, gubi čvrstinu i zategnutost.
 • Smanjuje se proizvodnja hijaluronske kiseline u samom telu, a kapacitet lojnih žlezda smanjuje se za polovinu. Koža gubi važne komponente koje zadržavaju vlagu i postaje suvlja.

Da li postoje faktori koji ubrzavaju proces starenja?

Da, stručnjaci smatraju da postoji čitav niz spoljašnjih faktora koji u značajnoj meri ubrzavaju pojavu bora. Ukoliko smanjimo uticaj ovih faktora, možemo da sprečimo prevremenu pojavu bora, kao i da ublažimo postojeće bore.

Kada se pojavljuju prvi znaci starenja?

Sredinom dvadesetih koža počinje da gubi vlagu. U tridesetim, pojavljuju se prve tanke linije oko usta i očiju ili na obrvama. U četrdesetim, gubitak volumena i elastičnosti postaje sve uočljiviji. Spoljašnji faktori ubrzavaju starenje kože.

Spoljašnji faktori koji uzrokuju starenje kože

Životne navike i određeni faktori iz spoljašnje sredine uzrokuju oksidativni stres koji ubrzava starenje kože. Na ovo naročito utiču slobodni radikali koji se javljaju kao posledica sunčevog zračenja, zagađenosti ili konzumacije nikotina. Preveliki broj slobodnih radikala uzrokuje dugotrajno oštećenje ćelija kože.

Dobre vesti: od vas zavisi da li će ovi faktori i u kojoj meri uticati na vašu kožu 

 1. Sprečite bore pravilnom negom: hidratantna krema štiti kožu od suvoće i čini je otpornijom na spoljašnje uticaje. Specijalni proizvodi obogaćeni antioksidansima odbijaju slobodne radikale i štite kožu od oksidativnog stresa.
 2. Krema za zaštitu od sunca protiv bora: UV filteri su neophodni za zaštitu kože od opekotina od sunca, dugotrajnih oštećenja i prevremenog starenja. U jesen i zimu, kada je sunčevo zračenje slabijeg intenziteta, sasvim je dovoljno da jednom dnevno nanesete proizvod sa zaštitnim faktorom. U proleće i leto, potrebno je uključiti i kremu za zaštitu od sunca sa odgovarajućim zaštitnim faktorom.
  Važno: kako biste održali potreban nivo zaštite, kremu bi trebalo da nanosite na svaka dva sata.

Najefikasnija nega protiv starenja

Krema za zaštitu od sunca koja vas štiti od UV zračenja može da spreči i pojavu prevremenih bora. Savet: specijalni proizvodi za negu lica pružaju i zaštitu i negu. Istovremeno, oni imaju laganu teksturu i ne ostavljaju masne tragove na koži.

Šta još utiče na starenje kože: četiri glavna faktora

1. Vazduh

Nevidljivi ali itekako prisutni: izduvni gasovi, suspendovane čestice i čestice prašine skupljaju se na koži tokom dana i mogu da dovedu do visoke koncentracije slobodnih radikala. Čišćenje lica je zato podjednako važno kao i odgovarajuća nega lica ukoliko želite da pripremite kožu za sve što je čeka tokom dana.

Šta još utiče na starenje kože: četiri glavna faktora

2. Hrana

Uravnotežena ishrana takođe pozitivno utiče na ten. Takva ishrana podrazumeva unos vitamina, proteina i minerala, po mogućstvu svežih, kao i umereni unos šećera.

Šta još utiče na starenje kože: četiri glavna faktora

3. Unos vode

Ukoliko želite da sprečite prevremenu pojavu bora, trebalo bi da vodite računa o pravilnoj ishrani. Preporučuje se da dnevno unesete jedan i po do dva litra vode kako biste kožu održavali hidriranom iznutra. Savet: povremeno popijte šolju zelenog čaja jer je bogat antioksidansima koji štite ćelije i bore se protiv slobodnih radikala.

Šta još utiče na starenje kože: četiri glavna faktora

4. Užurbani ritam života

Često nismo u potpunosti svesni koliko je naše mentalno zdravlje važno za zdrav izgled kože. Usled stresa i nedostatka sna dejstvo slobodnih radikala je intenzivnije i dolazi do oštećenja kože. Imamo dobre vesti za vas: češće radite ono što vam prija – ne samo da ćete se osećati dobro, već će i vaša koža izgledati bolje.


Sprečite bore: kada treba da počnete da koristite kreme protiv starenja?

Zdrava, negovana koža duže će izgledati zategnuto i mlado. Proizvodi za negu koji su prilagođeni vašem tipu kože i godinama treba da budu neizostavni deo vaše rutine protiv starenja kože. Ali, kada bi trebalo da počnete da ih koristite?

Izbor proizvoda za negu: pitanje vremena

Koža vremenom postaje tanja i gubi vlagu, zbog čega joj je potrebna pomoć u vidu pravih proizvoda. Pravilna nega čini kožu otpornijom i sprečava prevremenu pojavu bora.

Kada je potrebno koristiti specijalne proizvode protiv starenja?

Oko 30. godine, javljaju se prvi znaci starenja kože. Dnevne i noćne kreme koje sadrže sastojke za negu zrele kože poput hijaluronske kiseline, koenzima Q10 ili vitamina C, se sada mogu češće koristiti. Pored toga, kreme za negu kože oko očiju, serumi i ampule mogu da poboljšaju vašu rutinu nege lica.

Da li je važno da se tretmani za negu lica ne koriste prerano?

Da. Kreme protiv bora mogu da budu previše hranjive za mladu kožu, zbog čega mogu da zapuše bore i znojne žlezde. Posle 20. godine trebalo bi da koristite hidratantnu negu i zaštitu u obliku UV filtera. Rutinu nege možete da upotpunite redovnim pilingom i maskom koju ćete nanositi povremeno a koja je prilagođena vašem tipu kože.

Pravilna nega podrazumeva i sprečavanje bora

Kada ste mladi, najvažnije je da nađete dobru podlogu za negu kože koja će zaštititi vašu kožu od sunčeve svestlosti i učiniti je otpornijom. Ujutru nanesite kremu za lice sa zaštitnim faktorom, a uveče koristite noćnu kremu koja je namenjena vašem tipu kože.

Dvostruka korist: nanesite kremu i umasirajte

Ukoliko pravilno umasirate proizvode za negu, koža može optimalno da upije sastojke. Postavite oba kažiprsta i srednja prsta na odgovarajuću stranu nosa, a zatim ih nežno povucite prema slepoočnicama. Ponovite ovaj pokret deset puta.

Vrste bora

Da li se mrštite ili se često dešava da naborate nos? U tom slučaju, pre ili kasnije će vam se pojaviti mimičke bore. One se javljaju i kada se smejemo, namigujemo ili škiljimo. Bore često odaju naše godine.

1. Dinamične bore

Dinamične bore se javljaju kao posledica grimasa koje pravimo kada se smejemo ili mrštimo. Usled trakcije mišića, koža se skuplja i nakon nekog vremena pojave se mimične bore, koje su često i prve bore na koži lica.

 • Bore oko očiju, kao što su vranina stopala, javljaju se u uglu oka.
 • Bore na nosu (zečje bore) nastaju kao tanke bore između mosta i korena nosa kada se smejemo.
 • Perioralne bore (oko usana) su male bore duž gornje usne.
 • Bore od mrštenja (u oblasti glabele) nastaju duž obrva.
 • Bore na čelu se javljaju horizontalno ili vertikalno preko čela.

2. Statične bore

Ove bore nisu posledica mimike. One nastaju jer koža počne da gubi čvrstinu, vezivno tkivo se smanjuje a konture opuštaju. Ove takozvane gravitacione bore nastaju kada je starenje već poodmaklo, od 50. godine nadalje. U ove bore spadaju:

 • Marionetske linije koje idu od ugla usana ka donjoj vilici.
 • Nazolabijalni prevoji, između ugla usana i nosa, kao i.
 • Prevoji na vratu, koji se obično javljaju kao horizontalne linije.

Možete sprečiti ili smanjiti ove bore redovnom hidratantnom negom koja čini kožu elastičnom.

3. Aktinične bore

Ovi nabori se uglavnom javljaju na licu, vratu i rukama. Koža na ovim delovima je izložena suncu i zato ih je potrebno pažljivo zaštitiji kremom za zaštitu od sunca.

Bore smejalice: najlepši znak starenja

Naglašena mimika je u velikoj meri odgovorna za bore licu koje se mogu javiti i kada se često i naglašeno smejemo. Dobre vesti: bore smejalice daju licu toplinu i prepoznatljivost.