UV zračenje i njegovo dejstvo na telo

Šta treba da znate o suncu Kada sunce sija, emituje svetlost svih boja i talasnih dužina. A različite vrste zračenja imaju različite uticaje. Za kožu su važni UV zraci.

Korisne činjenice o UV zračenju

Dejstvo UV zračenja se ne može videti ni primetiti

UV zračenje koje emituje sunce je svuda oko nas. Ono dopire i iz direktne i indirektne sunčeve svetlosti. Intenzitet UV zračenja varira u zavisnosti od godišnjeg doba i jači je leti nego zimi. Rizici povezani sa intenzitetom UV zračenja takođe variraju. Procenat opekotina koje uzrokuju UVB zraci veći je u letnjim mesecima nego zimi. Štaviše, intenzitet UVB zračenja menja se tokom dana i može biti i do 150 puta jači u podne nego u 6 sati ujutru. UVA zraci imaju daleko manje oscilacija. Zato je važno da se zaštitite od njih u svakom trenutku.
UVA zračenje

Kada UV zraci dospeju na kožu

UVA zraci ne izazivaju nikakve bolne simptome na koži, ali prodiru veoma duboko u ćelije derma. Oni stvaraju slobodne radikale i mogu uzrokovati dugotrajno oštećenje ćelija.
UVB zračenje

Budite umereni i sa dobrim stvarima

UVB zraci prodiru samo u epiderm. Oni su odgovorni za bronzani ten, ali i za opekotine od sunca i karcinom kože.

Intenzitet UV zračenja

Kada je sunčeva svetlost najjačeg intenziteta?

UV zračenje koje dopire do nas može biti različitog intenziteta, direktno od sunca ili indirektno, kada se, na primer, reflektuje od peska. Intenzitet zavisi od mnogih faktora, uključujući i doba godine, doba dana, refleksnu površinu, udaljenost od ekvatora i nadmorsku visinu. Intenzitet UV zračenja se razlikuje u zavisnosti od vremena, mesta i okoline.
UV zračenje

Nije samo leti UV zračenje intenzivno

Intenzitet UVB zračenja koji može uzrokovati opekotine od sunca najviši je tokom letnjih meseci, oko podne, u blizini ekvatora, na višim nadmorskim visinama, kao i u vodi ili u blizini vode, snega ili drugih refleksnih površina.

Nekada jače, nekada slabije

  • Doba dana: Intenzitet UVB zračenja zavisi od položaja sunca i promenama u toku dana. Može biti i do 150 puta jači u podne nego u 6 ujutro. U principu, trebalo bi da se sunčate umereno. Naročito je važno da ne provodite vreme na suncu između 11 ujutru i 3 popodne.
  • Godišnje doba: UV intenzitet varira u zavisnosti od godišnjeg doba i jači je leti nego zimi, a samim tim i štetniji. Procenat opekotina koje su posledica UVB zračenja je veći u letnjim mesecima nego zimi. Tokom cele godine, UVA zračenje je podložno slabijim oscilacijama nego UVB zračenje. Može se reći da su rizici koji su povezani sa UVA zracima stalno isti, zbog čega je potrebno da imate odgovarajuću zaštitu od UVA zračenja, čak i tokom kratkotrajnog izlaganja suncu.
  • Geografski položaj: Intenzitet UV zračenja i procenat UVB zraka se povećavaju što smo bliže ekvatoru – za razliku od UVA zračenja, koje je sličnog intenziteta na celoj zemlji.
  • Oblaci: Oblaci mogu i da pojačaju i da smanje količinu UV svetlosti koja dopire do nas. Međutim, pošto oblaci obično samo neznatno utiču na intenzitet UV zračenja, i tokom oblačnih letnjih dana potrebna je adekvatna zaštita.
  • Nadmorska visina: U centralnoj Evropi, intenzitet UVB zračenja raste za 15-20% na svakih 1.000 metara nadmorske visine. Na nadmorskoj visini od 3.000 metara, on iznosi oko 50%. To znači da bi trebalo koristiti veći zaštitni faktor od sunca tokom šetnje i skijanja na planini.
  • Hlad: Iako hlad pruža dobru zaštitu od UV zračenja, ne može nas potpuno zaštititi. Velika količina svetlosti može da se reflektuje ili prelomi sa različitih površina i objekata, što znači da sunčeva svetlost dopire čak i do mesta koja izgledaju kao da su u hladu. Preporučujemo da zaštitite otkrivene delove kože NIVEA SUN proizvodima, čak i kada ste u hladu.
  • Voda, pesak, sneg pa čak i trava reflektuju UV zračenje i povećaju njegovo dejstvo na našoj koži. Trava povećava intenzitet UV zračenja za 6%, voda za 10%, pesak za 15 do 25%, a sneg za više od 30%. Ovde možete saznati više o dejstvu sunca.
800 – 400 nm
Različite vrste svetlosti

800 – 400 nm

Talasna dužina opsega 400-800 nm predstavlja svetlost koja je vidljiva ljudima i možemo je videti u svim duginim bojama.
3000 – 800 nm
Različite vrste svetlosti

3000 – 800 nm

Infracrveno zračenje (IR zračenje) emituje toplotu. Iako ne možemo da vidimo njegovu boju, mi je osećamo kao sunčevu toplotu.
400 – 320 nm
Različite vrste svetlosti

400 – 320 nm

UVA zrake u manjoj meri filtrira ozonski omotač. Međutim, neki zraci dospevaju do zemljine površine i mogu da prodru čak i u dublje slojeve kože.
320 – 290 nm
Različite vrste svetlosti

320 – 290 nm

Neke UVB zrake apsorbuje ozonski omotač, ali većina ipak stigne do površine Zemlje. Iako UVB zraci prodiru samo do epiderma, mogu prouzrokovati opekotine i oštećenje DNK. Zato je veoma važno da se adekvatno zaštitite od UVB zračenja.
UVC
Različite vrste svetlosti

UVC

UVC zraci bi bili izuzetno opasni za sve oblike života kada bi mogli da stignu do zemljine površine. Srećom, njih potpuno apsorbuje ozonski sloj – čak i u oblastima gde je oštećen. Zaštita od UVC zračenja zato nije potrebna.