Naša koža: zaštita našeg tela

Snažan zaštitni sloj i osetljivi čulni organ Kao najveći organ na ljudskom telu, naša koža je i naša najveća zaštita. NIVEA nam pokazuje koje sve zadatke naša koža mora da obavi, zašto je ona ogledalo duše i zaslužuje posebnu negu.

Pravi primer svestranosti: naša koža

Smeh je dobar za kožu i za dušu

Pozitivne emocije podstiču cirkulaciju u koži i aktiviraju mišiće koje koristimo za smejanje. Šta je rezultat toga? Svež ten i dobro raspoloženje. Koža je ogledalo naše duše jer kada prebledi ili pocrveni ona pokazuje naše emocije.

Funkcije kože

Kao najveći čulni organ na telu, koža ima glavni zadatak da zaštiti naše telo od spoljnih stimulansa. Ona nas obavija poput pokrivača i štiti nas od pritiska ili udaraca. 

Upozorava nas i na opasnosti kao što je visoka temperatura ili ekstremna hladnoća tako što koristi senzore preko kojih osećamo bol ili svrab. 
Zaštitni kiseli omotač kože je isto tako barijera za bacile i parazite. 

Pošto je regulator temperature, koža je odgovorna i za održavanje stalne temperature tela. Kada je toplo, cirkulacija u krvnim sudovima se povećava i oslobađa se toplota. Ako ovo nije dovoljno, koža se onda znoji i tako hladi telo. Ako je hladno, dolazi do suprotnog: koža pumpa manje krvi kroz vene da bi zadržala toplotu unutar tela. Zbog toga, kada je hladno, prvo se ohlade naše šake i stopala.

Koža nas štiti i od sunca.
Kada smo izloženi sunčevim zracima, koža pravi deblji rožnati sloj i stvara tamniju pigmentaciju – tamni. Obe pojave služe kao filter koji dozvoljava štetnim UV zracima da prodru u kožu do jednog ograničenog nivoa. Štetu koju prouzrokuju sunčevi zraci koža može delimično popraviti i sama, mada je za to potrebno vreme. Da biste pomogli koži i podržali prirodne zaštitne funkcije kože protiv sunca, treba uvek da koristite proizvod za zaštitu od sunca koji imaju dobar zaštitni faktor.

Svašta se događa ispod površine ljudske kože: različiti slojevi kože

Iako je koža debela samo nekoliko milimetara, ona i dalje ima neverovatnu snagu. Kao i crni luk, koža se sastoji od brojnih slojeva, koji se po nekoj gruboj podeli mogu razvrstati u tri kategorije:

 • Po poprečnom preseku, prvi spoljni zaštitni sloj kože je epiderm, koji se može dalje podeliti u pet pojedinačnih podslojeva. 
 • Zaštitni kiseli omotač se nalazi na epidermu. On sprečava bakterije da prodru i isto tako omogućuje da vode sklizne sa kože. 
 • Ispod epiderma se nalazi pet pojedinačnih slojeva: najniža dva stalno snabdevaju gornja tri sloja epiderma novim ćelijama kože.  
 • Mrtve ćelije se uklanjaju iz spoljnjeg rožnatog sloja. Na ovaj način epiderm se obnavlja u proseku svakih 27 dana. 
 • Ispod epiderma nalazi se derm: on ima gustu mrežu elastičnih vlakana, nerava i sitnih krvnih sudova. Ovi krvni sudovi održavaju ravnotežu telesne temperature. Derm snabdeva epiderm hranljivim sastojcima i kiseonikom. Ovde se nalaze i lojne, znojne i mirisne žlezde.
 • Treći sloj kože je poznat i kao potkožni sloj (hipoderm). On se uglavnom sastoji od masnih ćelija i vlakana. Potkožni sloj predstavlja jastučastu zaštitu od spoljnih udaraca i važna je rezerva energije. On povezuje kožu sa mišićima i tetivama.


Koža – ogledalo duše

Kao čulni organ, koža je zadužena za naše čulo dodira. Upozorava nas na spoljne stimulanse i prenosi osećaje do mozga.

Kako dodir utiče na naše blagostanje

 • Centralni nervni sistem i čulni organi, kao i koža, razvijaju se iz primarnog sloja ćelije još u fazi embriona. Na taj način još nerođeno dete ulazi u interakciju sa svojom okolinom preko kože dok je još u materici. 
 • Dodir je najvažniji za ljudsko blagostanje. Nežni dodiri su veoma važni pre svega za bebe i decu.
 • Dodir stimuliše razvoj mozga i distribuciju hormona rasta. Odraslima isto tako prija nežno milovanje koje podstiče proizvodnju endorfina (hormona sreće) i snižava krvni pritisak. 
 • Dodir ima umirujući efekat i pozitivno utiče na naš emotivni život. Ako smo pod stresom ili nam nedostaje bliskost, na koži se mogu javiti reakcije u vidu crvenih pečata, ona postaje suva ili nečista. Ova upozorenja treba ozbiljno da shvatimo i da osluškujemo šta nam koža govori.
 • Da li je nešto dobro za vas znaćete ako posmatrate svoju kožu: ako se vi osećate dobro, i vaša koža će se osećati dobro – i to se vidi!
 • Jednostavno rečeno: pozitivni znaci naklonosti kao što su ljubav, privrženost, uteha i nega dobri su i za vašu kožu i za vašu dušu!

Činjenice o našoj koži – zaštitni pokrivač našeg tela

Koža je naš najveći i najteži organ: površina kože je dva kvadratna metra, težina oko 10 kg a debljina samo nekoliko milimetara.

Koža: nežni dodiri bude pozitivne emocije

Svaki oblik dodira – bilo da je prijatan ili neprijatan –  prvo opazimo na koži. Različiti receptori sprovode osećaje do našeg mozga. Svaki oblik fizičkog kontakta utiče na našu psihu: otpuštaju se hormoni i supstance-glasnici. Zbog toga  zagrljaje, milovanje i masaže doživljavamo kao prijatne i pozitivne.