sta je kolagen

ŠTA JE KOLAGEN?

KAKO PROTEIN PODRŽAVA ZATEGNUTOST NAŠE KOŽE

Vlakna kolagena održavaju našu kožu glatkom i punijom. Saznajte kako možete stimulisati prirodnu proizvodnju kolagena u koži i efikasno zategnuti konture lica.

KOLAGEN: ZAŠTO JE TAKO VAŽAN ZA ZATEGNUTU KOŽU

Vlakna kolagena odgovorna su za održavanje obraza glatkim, a konture lica zategnutima. Ali šta je zapravo kolagen i kakav uticaj ima na starenje kože?

ŠTA JE KOLAGEN I KOJU FUNKCIJU IMA U KOŽI?

Kolagen je jedan od najprisutnijih proteina koji se nalazi u ljudskom telu. Naše telo stvara vlakna kolagena od proteina, a ona služe za stabilizaciju kostiju, hrskavice, zuba, ali i kože. U srednjem sloju kože vlakna se umrežavaju i formiraju strukturu kolagena koja održava epiderm zategnutim. Što je više vlakana prisutno u našoj koži, to je ona zategnutija.
Elastičnost kože nastaje interakcijom elastičnih vlakana. Ona je dopuna stabilnom kolagenu iz vezivnog tkiva. Mreža vlakana izgrađena od kolagena i elastina ugrađena je u gel-sloj hijaluronske kiseline koja veže vlagu i u druge komponente koje koži daju dodatni volumen.

Kao deo prirodnog procesa starenja, sadržaj kolagena u koži se smanjuje za oko jedan odsto godišnje kod odraslih osoba. U ovom slučaju, koža se može uporediti sa jastukom čiji materijal za punjenje postepeno gubi na punoći: u jednom trenutku navlaka više nije zategnuta. Kada je reč o koži lica, zajedno sa drugim procesima, ovo doprinosi činjenici da polako gubimo konture u području vilice. U starosti se to može videti i na obrazima.

Koliko brzo koža zapravo gubi elastičnost zavisi od individualnog genetskog sastava. Lične životne navike i pravilna nega takođe igraju važnu ulogu. Zdrav način života može duže održati mladolik i svež izgled kože.

 
koja je funkcija kolagena

OVAKO ĆETE OČUVATI MLADOLIK IZGLED KOŽE

Puni obrazi i zategnute konture lica čine da izgledamo mladoliko - linije osmeha izgledaju dopadljivo.

OČUVAJTE ZATEGNUTOST KOŽE: KAKO PRAVILNA NEGA TONIRA LICE

Genetska razgradnja kolagena se ne može se u potpunosti izbeći. Međutim, moguće je odložiti gubitak zategnutosti kože specijalno kreiranom negom protiv starenja.
šta je kolagena zatezanje

GUBITAK PUNOĆE

Sve je pod kontrolom: Uz odgovarajuću negu, možete stimulisati prirodnu proizvodnju kolagena. Ovo će vašim obrazima i bradi dati dugotrajnu punoću.

KAKO OČUVATI KOŽU ZATEGNUTOM

Kako bi naša koža ostala duže zategnuta i puna, potrebna joj je stabilna struktura kolagena. Kako možemo ovo podržati i održati našu kožu mladolikom što je duže moguće?

Efikasan program protiv starenja uključuje kremu sa različitim formulacijama aktivnih sastojaka - najbolje koristiti ujutru i uveče. Posebni aktivni sastojci stimulišu ćelije kože kako bi mogla da proizvede novi kolagen*. Takva nega postaje neophodna od četrdesetih godina starosti, kada većina žena primećuje gubitak elastičnosti na koži.

Idealna nega za učvršćivanje kože treba da sadrži i hijaluronsku kiselinu. Serum sa antioksidansima može optimalno dopuniti efekat. Ovakva nega ublažava manja oštećenja kože, umanjuje razgradnju kolagena i sprečava pojavu bora. Istovremeno, može umanjiti tamne kolutove oko očiju, natečenost i osigurati blistav izgled.

Uopšteno važi, prevencija je bolja od naknadne nege. Sunčeva svetlost je važna za proizvodnju vitamina D, ali je nažalost i glavni uzrok prevremene razgradnje kolagena. Razlog: UV zračenje stvara slobodne radikale i aktiviraju se posebne proteaze koje oštećuju ili razgrađuju vlakna kolagena. Ako za negu lica koristite dnevnu kremu koja sadrži faktor zaštite od sunca, možete usporiti razgradnju kolagena i tako doprineti održavanju jakog vezivnog tkiva.

*testirano in vitro