Koji zaštitni faktor mi je potreban?

Pronađite najbolju zaštitu od sunca za svoju kožu. Zaštitni faktor određuje u kojoj meri i koliko dugo zaštita od sunca štiti vašu kožu. Saznajte kako da izračunate ovu vrednost za svoj tip kože.

Zabava na suncu - uz pravi zaštitni faktor

Faktor zaštite od sunca (SPF)

Bilo da smo na plaži ili ski stazi - volimo sunce. Uživamo i zabavljamo se. I znamo kako da se zaštitimo. Efikasnost zaštite od sunca određuje, između ostalog, i zaštitni faktor (SPF). NIVEA proizvodi za zaštitu od sunca štite našu kožu od UV zračenja i sprečavaju pojavu opekotina i uticaj slobodnih radikala. Koliko god da je uživanje na suncu divno, svi smo manje ili više osetljivi na sunčevu svetlost. U zavisnosti od tena, boje kose i očiju, postoje različiti tipovi kože. Pošto svetao ten treba bolje zaštititi od sunca nego preplanulu kožu, postoji odgovarajući zaštitni faktor za svaki tip kože. Važno je znati: zaštitni faktor (SPF) koji odgovara vašem tipu kože određuje se prema tome koliko dugo sama koža može da se zaštiti. To je period tokom kog koža može biti izložena suncu a da ne izgori. U zavisnosti od tipa kože, geografske lokacije i doba godine, prosek je između 5 i 30 minuta. Ovde možete saznati više o tipovima kože.

Pomoću ove formule možete odrediti koji zaštitni faktor vama najviše odgovara, kako biste pronašli odgovarajuće proizvode za zaštitu od sunca koji će vam pomoći da bezbrižno uživate na suncu, bilo da ste na plaži ili planini.

Visoki zaštitni faktor omogućava duže uživanje na suncu i zdravu preplanulost. Zaštitni faktori se dele na sledeće kategorije: niski (6-10), srednji (15-25), visoki (30-50), veoma visoki (50+).

Kako da pronađem odgovarajući zaštitni faktor za svoj tip kože?

Treba uzeti u obzir sledeće kriterijume prilikom odabira zaštitnog faktora:

  • Koliko dugo želite da ostanete na suncu;
  • Koji tip kože imate;
  • Gde ćete se sunčati;
  • Kada ćete se sunčati.

Sveobuhvatna zaštita: kvalitetne kreme su efikasnije

Važno: Zaštitni faktor u proizvodima za zaštitu od sunca uglavnom se odnosi na UVB zaštitu. Pored toga, Nivea Sun proizvodi štite i od UVA zračenja. Pravilan odnos između UVA i UVB zaštite određuje se u skladu sa preporukom Evropske unije. Podrazumeva se da taj standard ispunjavaju svi NIVEA Sun proizvodi.

UV FILTERI

MINERALNI FILTERI

Mineralni UV filteri u proizvodima za zaštitu od sunca sastoje se pre svega od titanijum dioksida i cink-oksida. Mehanizam zaštite ovih UV filtera se ne zasniva samo na apsorpciji sunčeve svetlosti već i na fizičkim pojavama, kao što su refleksija i rasipanje svetlosti.

HEMIJSKI FILTERI

Pored toga, postoje hemijski UV filteri sa mehanizmima zaštite koji su zasnovani isključivo na apsorpciji UV zračenja pri čemu se štetno UV zračenje pretvara u toplotnu energiju. Da bi se postigla željena UVA/UVB zaštita, kombinuju se različiti UV filteri za optimalan zaštitni spektar. Pored zaštitnog faktora koji treba postići, treba zadovoljiti i druge kriterijume prilikom odabira filtera, kao što su čulni aspekti ili otpornost na vodu.

IZBEGNITE OŠTEĆENJE DNK

UVA zraci ne uzrokuju bolne simptome na koži, ali prodiru veoma duboko u ćelije derma. Oni stimulišu stvaranje slobodnih radikala i mogu da dovedu do dugoročnog oštećenja ćelija i DNK. UVB zraci prodiru „samoʺ do epiderma. Oni su odgovorni za preplanuli ten, ali i opekotine i karcinom kože. S obzirom na to da mogu direktno da oštete DNK, mogu dovesti i do karcinoma kože. Proizvodi za zaštitu od sunca nam pomažu da se zaštititimo od negativnih uticaja UVA/UVB zračenja.

Visoki zaštitni faktor štiti od UV zračenja bolje nego niži faktor.

Dugotrajan, prirodan ten

Ako koristite zaštitu sa visokim zaštitnim faktorom, koži će biti potrebno više vremena da razvije prirodnu preplanulost. Međutim, sunčanje je tada manje rižično I samim tim zdravije, a i boja će duže trajati.
Zanimljive vesti: NIVEA SUN je razvila proizvod koji aktivira prirodni proces tamnjenja kože: NIVEA® SUN Protect & Bronze linija sadrži prirodni biljni ekstrakt koji aktivira proizvodnju melanina u koži. Telo prirodno proizvodi melanin koji omogućava zaštitu i tamnjenje kože. Rezultat: dugotrajan i prirodan ten.