plants in the sun

NAŠA VIZIJA: KLIMATSKA NEUTRALNOST

JEDNA KOŽA. JEDNA PLANETA. JEDNA NEGA.

NAŠA VIZIJA: KLIMATSKA NEUTRALNOST

Borba protiv klimatskih promena je najvažniji ekološki izazov za čovečanstvo. Zato NIVEA vodi brigu o klimi i postavila je ambiciozne klimatske ciljeve na nivou kompanije koji su u skladu sa najnovijom naukom o klimi. U ove ciljeve ne ubraja se samo značajno smanjenje emisije CO2 na našim proizvodnim lokacijama, već i indirektne emisije u vezi sa našim ukupnim lancima vrednosti, kao što su sastojci i materijali za pakovanje koje koristimo za naše NIVEA proizvode

Smanjenjem naših ukupnih emisija – duž celog našeg lanca vrednosti za 30% do 2025. godine, u poređenju sa 2018. godinom – NIVEA svojim delovanjem doprinosi u usporavanju globalnog zagrevanja. Ovaj cilj je u skladu sa preporukama nezavisnih naučnika da se globalno zagrevanje ograniči na 1,5°C.

 

KAKO NIVEA RAZVIJA PROIZVODE ZA NEGU KOŽE U SKLADU SA KLIMATSKIM PROMENAMA?

Prvi korak u razvoju proizvoda za negu kože koji su u skladu sa klimatskim promenama je stvaranje transparentnosti oko onoga što pokreće emisije CO2. Mi merimo CO2 otisak NIVEA proizvoda tako što sprovodimo analize životnog ciklusa u saradnji sa spoljnim stručnjacima u skladu sa široko prihvaćenim naučnim standardima. Ove analize razmatraju sve emisije gasova staklene bašte u svakoj fazi životnog ciklusa proizvoda.


Na osnovu rezultata analiza životnog ciklusa, identifikujemo mere za smanjenje CO2 otiska naših proizvoda. Primeri uključuju korišćenje održivo sertifikovanih sastojaka ili ugradnju recikliranog materijala u naša pakovanja.

 

SAZNAJTE VIŠE O FAZAMA ŽIVOTNOG CIKLUSA PROIZVODA

RAW MATERIAL PRODUCTION
PROIZVODNJA SIROVINE
Životni ciklus počinje kada se resursi izvlače iz okoline za dalju obradu. Ova faza se završava kada komponente proizvoda uđu u naše NIVEA proizvodne lokacije.
MANUFACTURING
PROIZVODNA FAZA
Proizvodnja počinje kada komponente proizvoda uđu u naše proizvodne lokacije i završava se kada gotov proizvod napusti naš proizvodni pogon.
DISTRIBUTION
DISTRIBUCIJA
Proizvodi se distribuiraju korisnicima i mogu se skladištiti na različitim mestima duž lanca snabdevanja. Faza distribucije obuhvata transport od fabrike do skladišta ili prodajnih objekata, kao i do kuće potrošača.
USE STAGE
FAZA UPOTREBE
Faza upotrebe opisuje kako se očekuje da će proizvod koristiti potrošač. Primena naših proizvoda za negu kože ne izaziva nikakve emisije CO2, međutim, postoje emisije u vezi sa upotrebom naših proizvoda, na primer, energija koja se stvara za zagrevanje vode koja se koristi za ispiranje proizvoda. Emisije nastale tokom faze upotrebe su van naše kontrole i stoga se ne mogu uzeti u obzir prilikom neutralisanja emisija naših proizvoda.
END OF LIFE
KRAJ ŽIVOTNOG VEKA
Faza kraja životnog veka počinje kada potrošač odbaci proizvod i njegovu ambalažu i završava se kada se proizvod vrati u životnu sredinu kao otpad ili uđe u životni ciklus drugog proizvoda (putem reciklaže).

VIŠE OD SMANJENJA: 100% KLIMATSKI NEUTRALIZOVANI NIVEA PROIZVODI ZA NEGU KOŽE

Idemo korak dalje, pored smanjenja CO2 otiska, NIVEA balansira preostale emisije mnogih vaših omiljenih proizvoda kroz sertifikovane klimatske projekte, čineći ih 100% klimatski neutralizovanim proizvodima.

2021. godine predstavili smo našu prvu klimatski neutralizovanu liniju proizvoda za negu lica: Naturally Good. Prateći princip: merenje, smanjenje i balans, nastavljamo da širimo naš asortiman proizvodima koji su 100% klimatski neutralizovani.

 

OTKRIJTE NAŠE KLIMATSKI NEUTRALIZOVANE GELOVE ZA TUŠIRANJE

Naši novi NIVEA proizvodi za tuširanje su još više održivi nego ranije:
  • Formulacija sa uljima i vitaminima za zaštitu kože koji ne sadrže mikroplastiku i 98% su biorazgradivi. 100% korišćenih sastojaka na bazi palminog (zrna) ulja je održivo.
  • Boce su 25% lakše nego ranije i napravljene su od 97% reciklirane PE (prozirne boce) ili PET (providne boce) plastike. Lakše pakovanje znači i manje emisije izduvnih gasova u transportu. Ova poboljšanja dovode do ukupnog smanjenja emisija u vezi sa pakovanjem od -32 %*, na osnovu poređenja nove i trenutne boce od 250 ml.
  • Asortiman se proizvodi u našem proizvodnom centru u Berlinu koji od 2022. godine radi isključivo na struju iz obnovljivih izvora i biogas.

*32% manje emisije CO2 korišćenjem reciklirane plastike. U poređenju sa prethodnom ambalažom napravljenom od devičanske plastike.

KAKO NIVEA PODRŽAVA PRIRODNU APSORPCIJU CO2

U 2022. godini otvaramo novo poglavlje na putu kompanije NIVEA za brigu o klimi, podržavajući sertifikovane klimatske projekte, koji podržavaju apsorpciju CO2 na prirodan način, na primer kroz pošumljavanje.

Kada biramo klimatske projekte, radimo na tome da je naš pozitivan uticaj stvaran, merljiv, trajan i potvrđen od strane treće strane. Ovo se postiže radom sa stručnim organizacijama i podrškom projektima koji su sertifikovani i redovno kontrolisani na osnovu spoljnih međunarodnih standarda, kao što su Verified Carbon Standard (VCS) ili Gold Standard.

 

OTKRITE NAŠE PROJEKTE ZA ZAŠTITU KLIME

Sadnja drveća zajedno sa hvatanjem i skladištenjem ugljen-dioksida jedan je od najjednostavnijih doprinosa borbi protiv klimatskih promena. Međutim, ovi klimatski projekti čine i više od toga: stvaraju mogućnosti za zapošljavanje, povećavaju kvalitet života za najugroženije i vraćaju biodiverzitet. Tri naša trenutna projekta obnove šuma su u Južnoj Americi.

Uruguay
© South Pole: afforestation and biodiversity projects´ media content rights are reserved.

Obnova Guanaré šume u Urugvaju:

Više od 300 godina, lokacije za rehabilitaciju projekta u Guanaréu bile su pašnjaci za stoku. Seoski pejzaž istočnog Urugvaja karakteriše stočarska industrija, malo mogućnosti za zapošljavanje, nesigurni uslovi rada i smanjenje biodiverziteta. Projekat Guanaré Forest pomaže sađenje prvenstveno vrsta drveća eukaliptusa; 21.000 hektara i preko 1.000 semenskih linija po hektaru. Ovo će uspostaviti održive šumske parcele širom travnjaka, sa preostalim pašnjacima za stoku. Novoobnovljeno šumsko stanište vraća biodiverzitet, pomaže u razvoju održive drvne industrije (FSC standard) i doprinosi boljem regionalnom razvoju.
Paraguay
© South Pole: afforestation and biodiversity projects´ media content rights are reserved.

Pošumljavanje Paragvaja:

Skoro 500 godina, Paragvaj je koristio veliki deo svojih travnjaka i prerija za uzgoj stoke; pri čemu je glavni izvoz zemlje visokokvalitetno goveđe meso. Kako krčenje šuma nastavlja da se širi kroz amazonsku prašumu, od vitalnog značaja postalo je pošumljavanje područja ekspanzivnih, degradiranih travnjaka, kako bi se smanjio pritisak na prirodne resurse Južne Amerike i obuzdale štetne emisije ugljen dioksida iz Zemljine atmosfere. Sa sedištem u istočnom Paragvaju, projekat je već pošumio više od 2.700 hektara zemlje, a preko 1.100 hektara će biti uspostavljeno u narednim godinama. Takođe, pomaže lokalnim zajednicama u Paragvaju sa nedostatkom usluga tako što stvara pravedno zapošljavanje, plate i obuku za radnike, mogućnosti za žene da ojačaju rodnu ravnopravnost i poboljšanje infrastrukture.
Columbia
© South Pole: afforestation and biodiversity projects´ media content rights are reserved.

Vichada – Kolumbija:

Projekat je smešten u neverovatno biodiverzitetnom slivu reke Orinoko, gde se nalaze dva ekosistema koji su kritično ugroženi krčenjem šuma. Projekat Puerto Carreño je dizajniran da stvori komercijalno održivu alternativu ekstenzivnom uzgoju stoke zbog čega je veći deo projektnog područja degradiran. Povećanjem šumskog pokrivača u regionu, ugljen dioksid se apsorbuje, a proizvodi se održivo drvo. Pod nadzorom lokalnih stručnjaka, skoro 200 lokalnih zaposlenih sadi, održava i bere pažljivo odabrane autohtone vrste drveća na 3.000 hektara. Projekat je doveo do promene načina na koji se zemljište koristi, pretvarajući ga nazad u zdrav ponor ugljen dioksida.

KLIMATSKI NEUTRALNE OPERACIJE DO 2030. GODINE

Posvećenost zaštiti naše planete i zajednica takođe se vidi u načinu na koji proizvodimo NIVEA proizvode za negu kože u našim proizvodnim jedinicama. Od kraja 2019. godine svi naši NIVEA proizvodni pogoni u potpunosti rade na struju iz obnovljivih izvora. Ova posvećenost je značajno smanjila naše emisije CO2 povezane sa energijom. Međutim, mi želimo da još više smanjimo svoj CO2 otisak sa opštim ciljem postizanja klimatski neutralnih operacija do 2030. godine.

 

JEDNA KOŽA. JEDNA PLANETA. JEDNA NEGA.

Želimo da budemo 100% transparentni i odgovorimo na sva vaša pitanja o održivosti u kompaniji NIVEA. Ako na ovoj web stranici niste uspeli da pronađete sve odgovore koje ste tražili ili tražite detaljnije informacije, posetite web stranicu o održivosti matične kompanije NIVEA, Beiersdorf.