Sve o pelenskom ojedu

Kako da sprečite pelenski ojed kod vaše bebe
Kod većine beba će se u toku prve godine pojaviti ojed, ali postoje mere koje možete preduzeti da biste ga sprečili.

Pelenski ojed: osnovne informacije

Otkrijte činjenice o ojedu i njegovim uzrocima.

Uzroci pelenskog ojeda

Glavni uzrok ojeda je vlažna pelena koja dolazi u kontakt sa kožom. Kakva god da je upijajuća moć pelene, koža je vlažna, što narušava njenu funkciju barijere i uzrokuje iritacije.

Uzroci mogu da budu i gljivična infekcija, koja se javlja usled vlažnosti, ili bakterijska infekcija, ako se na koži nalazi mala posekotina. Može se desiti i da vaša beba ima alergijsku reakciju na proizvod koji je došao u kontakt sa njenom kožom – nova vrsta pelene, proizvod za čišćenje ili vlažne maramice. Kod dojenih beba, ojed može da se javi kao reakcija na začinjenu hranu ili povrće koje je mama prethodno pojela.

Neke bebe imaju veoma osetljivu kožu i sklone su pelenskom ojedu, čak i kada im redovno menjate pelene. Koristite proizvode koji su posebno formulisani za osetljivu bebinu kožu kao što su *NIVEA Baby Pure & Sensitive vlažne maramice*, koje održavaju prirodnu pH vrednost kože.

mama-grli-bebu

Šta je pelenski ojed?

Ojed nastaje kada koža ispod pelene postane topla i crvena i javi se upala. Može se desiti da beba ima i blagu groznicu. Ojed je veoma česta pojava, naročito kod beba starosti od 9 do 12 meseci.


Kako sprečiti pelenski ojed

Uvek je bolje sprečiti nego lečiti – evo nekoliko koraka koje možete preduzeti da biste sprečili pojavu ojeda na bebinoj koži.
otac-menja-pelene-bebi

Saveti za sprečavanje ojeda kod bebe

Često menjajte pelene

Ako redovno menjate pelene bebi i čim je pelena mokra, sprečićete da koža dođe u kontakt sa vlagom.

beba-koja-se-smeje

Saveti za sprečavanje ojeda kod bebe

Najvažnije je da je koža čista

Kada menjate pelene, potrudite se da temeljno očistite kožu koja je pokrivena pelenom pomoću blagih vlažnih maramica, kao što su  *NIVEA Baby Fresh & Pure vlažne maramice*. Pre nego što stavite čistu pelenu, proverite da li je koža čista i suva.

krema-protiv-ojeda

Saveti za sprečavanje ojeda kod bebe

Uvek koristite kremu protiv ojeda

Kvalitetna krema kao što je *NIVEA Baby krema za zaštitu od ojeda*, koja se koristi nakon svake promene pelene, formira efikasnu barijeru koja propušta vazduh kako bi koža bila suva i zaštićena od ojeda.

nivea-puder-za-negu

Saveti za sprečavanje ojeda kod bebe

Pronađite kvalitetan puder za bebe

Kvalitetan puder za bebe može da bude veoma delotvoran. *NIVEA Baby puder za negu* umanjuje svrab, a samim tim umiruje kožu i štiti od iritacija koje mogu uzrokovati ojed. 

majka-sa-bebom

Saveti za sprečavanje ojeda kod bebe

Labavije je bolje

Kada stavljate bebi pelenu, vodite računa da ostavite dovoljno prostora kako bi vazduh mogao da cirkuliše. Tako ćete sprečiti trenje pelene o kožu.

beba-spremna-za-kupanje

Omogućite bebi da provodi vreme bez pelena!

Važno je da beba provodi što više vremena bez pelene kako bi koža koja je obično pokrivena mogla da diše i vazduh da cirkuliše. I vaša beba će sigurno uživati u ovom osećaju slobode!

pelene

Platnene ili jednokratne pelene

Odabir vrste pelena je vaš lični izbor, ali ako radije koristite platnene pelene, obavezno ih dobro isperite posle pranja u veš mašini kako biste uklonili ostatke deterdženta. Trebalo bi da izbegavate zaštitne plastične gaćice koje se nose preko ovakvih pelena.

product-stage-bg

Lečenje pelenskog ojeda

Nije uvek moguće sprečiti pelenski ojed, ali postoji mnogo načina da ga izlečite – prema tome, nema mesta za paniku!

Pelenski ojed možete lako sprečiti ako imate odgovarajuće proizvode pri ruci!

Koristite kvalitetnu kremu protiv ojeda kada menjate bebi pelene da biste sprečili crvenilo i iritacije.

Odabir vlažnih maramice za bebe može da bude težak. Pored toliko vrsta koje su danas dostupne, nije jednostavno znati koje su najbolje za zaštitu od ojeda.  *NIVEA Baby Soft & Cream vlažne maramice* natopljene blagom i mekom kremom sprečavaju iritacije na koži i održavaju prirodnu pH vrednost kože.

beba-sa-rukom-u-ustima

Kako najbolje naneti kremu protiv ojeda

Nema potrebe da sloj kreme bude debeo – nanesite tanak sloj na čistu kožu pre nego što stavite novu pelenu. Važno je da je koža dobro upije tako da se ne vide nikakvi tragovi od kreme.

Brzi saveti za lečenje ojeda

  • Kada menjate pelenu uvek očistite celo područje ispod – uključujući struk i gornji deo nogu.
  • Tapkajte kožu da biste je osušili umesto da je trljate grubim pokretima.
  • Uvek proverite da je beba čista i suva pre spavanja.
  • Ako ojed potraje ili se jave plikovi, obratite se pedijatru da bi vam propisao odgovarajući preparat.

medved-i-leptir

Blaga nega je najbolja

Kada birate odgovarajuće proizvode za bebinu osetljivu kožu ispod pelena, vodite računa da su dovoljno blagi kako ne bi iritirali kožu. Potražite proizvode koji neguju i umiruju kožu, a koji su klinički testirani i sadrže sastojke koji odgovaraju koži.

bebina-guza

Koliko dugo traje ojed?

Uz odgovarajuće lečenje, ojed bi trebalo da nestane u roku od tri do četiri dana. Ako ne prolazi ili se stanje pogorša, vreme je da se obratite pedijatru – on će vam reći šta dalje da preduzmete.