sta-zaista-pomaze-protiv-celulita

šta zaista pomaže protiv celulita?

SAVETI ZA ISHRANU, SPORT, MASAŽE I KREME

Borite se sa dosadnim udubljenjima na zadnjici i butinama? U tome niste same. Srećom, postoje sredstva da se spreči nastanak pomorandžine kore i ublaže udubljenja.

POMORANDŽINA KORA: ŠTA TREBA DA ZNATE O CELULITU

Šta je tačno celulit i koji su uzroci pojave pomorandžine kore? Kako se osloboditi udubljenja i kako se može izbeći njihova pojava? Pročitajte odgovore na ova pitanja ovde.

Šta je celulit i kako se prepoznaje?

Celulit je promena potkožnog masnog tkiva koja se javlja u vidu udubljenja na površini kože. Posebno je čest na butinama, zadnjici, bokovima, stomaku i nadlakticama – međutim, kod svake žene se ispoljava različitom jačinom.

Umirujuće: Sa celulitom niste same. Otprilike 80 procenata žena starijih od 20 godina pati od pomorandžine kore.

Želite da saznate više o tome? Kliknite ovde za objašnjenja i savete protiv celulita:

sta-zaista-pomaze-protiv-celulita

Celulit je potpuno prirodan

Pomorandžina kora je isključivo kozmetički „problem“ – udubljenja nisu simptomi neke bolesti niti izazivaju bol. Međutim, svako koga muči celulit može da se bori protiv njega negom, vežbanjem i zdravom ishranom.


UZROCI NASTANKA CELULITA: KAKO NASTAJE POMORANDŽINA KORA

Većina žena ga poznaje, nijedna ga ne voli: celulit. Udubljenja na koži u prvoj liniji su kozmetički problem. Međutim, kako one nastaju i može li se nešto učiniti u vezi sa tim?

Kako nastaje celulit?

Prvenstveni krivac za pojavu pomorandžine kore jeste vezivno tkivo: ukoliko je ono u većoj meri fleksibilno nego čvrsto, često ne može podneti pritisak masnog tkiva koje je smešteno ispod njega. Tako se ćelije potkožnog masnog tkiva „guraju“ kroz vezivno tkivo i postaju vidljive kao udubljenja na koži.
Da li ćete dobiti celulit ili ne, velikim delom je određeno genetski, jer geni odlučuju o čvrstini vezivnog tkiva. Ostali faktori uticaja jesu hormonski status, promene uslovljene godinama kao i način života.  

 

 

 

Tri stadijuma celulita

Stepen celulita može se podeliti u 3 stadijuma:

 1. Udubljenja su vidljiva samo ako se kože stisne.
 2. Ako je pomorandžina kora jače ispoljena, ona postaje vidljiva u ležećem ili sedećem položaju.
 3. U poslednjem stadijumu celulit je trajno vidljiv.

sta-zaista-pomaze-protiv-celulita

Nije svako udubljenje odmah vidljivo

Celulit ne nastaje preko noći: udubljenja su najpre dobro sakrivena i s vremenom se pojačavaju. 

Zašto upravo žene dobijaju celulit?

Kod žena su vlakna vezivnog tkiva (takozvane septe) položene paralelno jedne uz druge. Usled toga, vezivno tkivo može više da se rastegne. To je neophodno zbog moguće trudnoće, ali istovremeno vodi do toga, da se ćelije potkožnog masnog tkiva lakše probijaju spolja i ispoljavaju u vidu udubljenja – zloglasne pomorandžine kore. 
Nasuprot tome, muško vezivno tkivo je gušće i obrazuje mrežu od ukrštenih vlakana, što mu daje znatno veću stabilnost. Masno tkivo tako ima manje mogućnosti da se probije na površinu.

Da li vitke žene imaju celulit?

Pogrešna je pretpostavka da vitke žene nemaju celulit, jer čvrstina vezivnog tkiva igra veću ulogu od količine masnog tkiva. 
Međutim, prekomerna težina može podstaći nastanak celulita: ako između vlakana vezivnog tkiva prodiru  uvećane masne ćelije, one se lakše uočavaju kao mala udubljenja. 

sta-zaista-pomaze-protiv-celulita

Od kada se dobija celulit?

Neke žene ga imaju već sa 20 godina, kod drugih se nepoželjna udubljenja javljaju tek od 40: nema pravila za nastanak celulita. U svakom slučaju, verovatnoća za pojavu pomorandžine kore raste sa godinama, jer tkivo iz godine u godinu gubi na čvrstoći. 


ANTICELULIT PROGRAM: KREMA & MASAŽA

Pomorandžinu koru nije lako izbrisati čak ni posebnim anticelulitnim kremama. Uprkos tome: masaža sa hidratantnim losionima za telo i uljima važan je deo vaše svakodnevne nege lepote.

Šta pomaže protiv celulita?

Sledeće mere doprinose lepom izgledu kože:

 • Hidratantna nega i masaže mogu da ublaže pomorandžinu kožu.
 • Redovnim vežbanjem jačate vezivno tkivo.
 • Uravnotežena ishrana može da poboljša izgled kože..

Ulepšajte izgled kože kremama i masažama

Sledeći rituali nege mogu vam pomoći da poboljšate cirkulaciju i popravite izgled kože:

1. Koristite četku za telo da biste dobile intenzivan efekat. Takozvani dry brushing, dakle, četkanje suvog tela, stimuliše protok limfne tečnosti, oslobađa nagomilanu vodu i jača oslabljeno vezivno tkivo. Uz to dolazi i efekat pilinga!

2. Naizmenično tuširanje: stegnite zube, biće hladno! Naizmenično tuširanje podstiče krvotok i poboljšavaju cirkulaciju. Počnite sa toplim tušem. Prebacite se jedan minut na hladnu vodu. Tuširajte noge odozdo prema gore pre nego što se vratite na topli tuš.

3. Kreme, ulja za telo i slično, pružaju negu i vlagu.. Koji proizvod možete da koristite protiv celulita? Losioni sa Q10 imaju efekat zatezanja. Za suvu kožu ulje za telo može obezbediti vlagu. Losioni za telo su pogodni ako je vaša koža sklona pojavi nečistoće.

sta-zaista-pomaze-protiv-celulita

Sredstva protiv celulita: dve muve jednim udarcem

Nemojte samo mazati kožu, već kremu ili ulje masažom utrljajte u kožu – najbolje kružnim pokretima. Jer masaža podstiče cirkulaciju krvi i protok limfe i na taj način obezbeđuje gladak izgled kože. 

Video-uputstvo: anticelulitna masaža koja zateže kožu

Za anticelulitnu masažu nije vam potrebno mnogo: samo hidratantni losion i minut vremena. Nežno, kružnim pokretnima umasirajte kremu u kožu. U ovom video-uputstvu možete videti na šta treba da obratite pažnju.

sta-zaista-pomaze-protiv-celulita

DOBRO SE OZNOJITE: VEŽBE PROTIV CELULITA

Redovnim vežbanjem ojačavate vezivno tkivo. Međutim, nemojte se izlagati stresu! Čak i kratki treninzi u dnevnoj sobi ili napolju mogu da naprave razliku.

Zategnite vezivno tkivo redovnim treninzima

Šta učiniti protiv celulita? Najbolje sredstvo protiv udubljenja na butinama, stomaku i zadnjici jeste efikasan i dosledan trening snage. Jer na ovaj način podstičete izgradnju mišića, a to vam zauzvrat pomaže na tri načina: 

 1. Izgrađeni mišići troše dodatnu energiju – tokom čitavog dana. Povećana potrošnja kalorija smanjuje veličinu masnih ćelija koje su delimično odgovorne za pomorandžinu koru.  
 2. Mišići istovremeno obezbeđuju da se vezivno tkivo stabilizuje i da silueta izgleda čvršća.
 3. Sport podstiče krvotok i time cirkulaciju krvi. To vodi do bolje snabdevenosti ćelija hranljivim materijama i time zateže kožu.

Koji sportovi pomažu protiv celulita? Tajna je u miksu!

Sportovi snage podstiču sagorevanje masti i rast mišića. Rezultat: masne ćelije se smanjuju i ne ocrtavaju se više toliko jasno u vidu celulitnih udubljenja. 

Još bolje rezultate ćete postići ako sportove snage kombinujete sa sportovima izdržljivosti. Trčanje ili vožnja biciklom su npr. idealni za topljenje masnih naslaga.

Uz samo 15 minuta treninga na dan, možete postići dugoročne rezultate protiv celulita. Važno je samo da ostanete uporni. 

sta-zaista-pomaze-protiv-celulita

Plivanje kao zamena za masažu

Plivanje je dobar sport protiv celulita: noge i zadnjica snažno se angažuju tokom treninga u vodi – vaša izdržljivost takođe. Voda istovremeno masira vezivno tkivo i ima sličan efekat na naše telo kao i limfna drenaža. Plivajte najmanje 30 minuta, najbolje u hladnijoj vodi. 

sta-zaista-pomaze-protiv-celulita

Ovih 5 vežbi protiv celulita zatežu noge i zadnjicu

1. Karlični most za čvrstu zadnjicu

U položaju na leđima raširite stopala u širini kukova, ruke su položene pored tela. Sada podignite karlicu toliko visoko da butine i trup budu u istoj liniji. Zadržite položaj oko 10 sekundi i zatim lagano spustite karlicu. 10 ponavljanja.  

sta-zaista-pomaze-protiv-celulita

Ovih 5 vežbi protiv celulita zatežu noge i zadnjicu

2. Savijanje kolena za zadnjicu i butine

Raširite noge u visini kukova, gurajte kolena ka spolja. Spuštajte zadnjicu kao da sedate na stolicu sve dok potkolenice i butine ne budu u pravom uglu – pri tome gornji deo tela treba da bude ravno koliko god je moguće, a kolena ne treba da prelaze liniju prstiju na nogama. Zatim se ponovo poletno uspravite. 15 ponavljanja, 3 seta.

sta-zaista-pomaze-protiv-celulita

Ovih 5 vežbi protiv celulita zatežu noge i zadnjicu

3. Sklek za zategnute ruke

Zauzmite položaj skleka i držite telo u ravnoj liniji. Ruke su rastavljene nešto više od širine ramena. Spuštajte gornji deo dok se ne poravna sa podom. Zatim se vratite u početni položaj. Ukoliko Vam je to suviše teško, napravite sklekove na kolenima. 15 ponavljanja, 3 seta.

sta-zaista-pomaze-protiv-celulita

Ovih 5 vežbi protiv celulita zatežu noge i zadnjicu

4. Vaga za zadnjicu i butine

Stanite uspravno, prebacite težinu na jednu nogu, drugu podignite i ispružite ruke. Sada se nagnite horizontalno. Noge, stražnjica i ruke obrazuju liniju. Zadržite tu poziciju 10 sekundi a zatim se vratite u početni položaj. 10 ponavljanja.  

sta-zaista-pomaze-protiv-celulita

Ovih 5 vežbi protiv celulita zatežu noge i zadnjicu

5. Trening fascije

Trening fascije pomoću valjka stimuliše ćelije vezivnog tkiva i podstiče proizvodnju kolagena. Ovde su važni brzi pokreti valjka. Strukturirani valjci za fascije sa narezima i žljebovima istovremeno imaju efekat masaže. Trenirajte otprilike dva puta nedeljno po 5 minuta.


SPREČITI POJAVU POMORANDŽINE KORE PRAVILNOM ISHRANOM

Sa jedne strane, zdrava i uravnotežena ishrana pomaže razgradnji masnih ćelija. Sa druge strane, snabdevanje važnim vitalnim materijama kao što su vitamini i minerali u određenoj meri može imati pozitivan uticaj na izgled kože.
sta-zaista-pomaze-protiv-celulita

Zategnuta kože zahvaljujući zdravoj ishrani

Broj masnih ćelija jedva da se menja tokom života, ali je životni stil presudan za njihovu veličinu: nezdrava ishrana može ova skladišta energije uvećati i do 200 puta. Da biste se rešili udubljenja na kožu, morate brižljivo voditi računa o tome šta završi u vašim kolicima za kupovinu. 

Izbeći celulit pravim namirnicama

Čak i ako ste trenutno veoma motivisani, ne menjajte prehrambene navike preko noći. To povećava rizik od odustajanje. Umesto toga, postepeno zamenite hranu sa visokim procentom masnoća i šećera zdravim alternativama.
Redovno jedite dovoljno voća i povrća. Koristite pre svega namirnice bogate vitaminom C, kao što su pomorandže, kivi, paprika i brokoli. One imaju antioksidantno dejstvo, a mogu da ojačaju i vezivno tkivo.

 • Proteini (belančevine) igraju važnu ulogu u izgradnji mišića i sagorevanju masnoća. Zastupljeni su pre svega u mahunarkama i mesu. Međutim, konzumirajte meso samo umereno i dajte prednost živinskom mesu nad govedinom i svinjetinom.

 • Kolagen je glavni sastojak vezivnog tkiva. Za njegovu proizvodnju telu su potrebne aminokiseline kojima npr. obiluju jaja, soja i lupini.

 • Ne zaboravite dovoljne količine tečnosti! Pijte najmanje 2 litre vode ili nezaslađenog čaja dnevno. Na taj način podstičete prirodnu regeneraciju kože.

 • Domaća sredstva protiv celulita: Da li jabukovo sirće, brezova voda, đumbir i slično zaista pomažu protiv pomorandžine kore? Naučne studije nisu mogle dokazati dejstvo ovih kućnih lekova u borbi protiv celulita.

sta-zaista-pomaze-protiv-celulita

Vitamini za blistavu, zategnutu kožu

Zapamtite: koža je ogledalo duše – na njoj je uvek jasno vidljivo kada se ne osećamo dobro ili kada se loše hranimo. Ishranom snabdevamo ćelije kože materijama koje su im potrebne za obnovu i koje ih štite od slobodnih radikala.

Dalje prste! Koje namirnice podstiču pojavu celulita?

Bez brige, nećete morati ostatak života da se odričete poslastica. Jednostavno se hranite svesnije i pokušajte da smanjite unos nezdravih namirnica – kao što su npr. gotovi proizvodi, slatkiši i grickalice. Izbegavajte koliko god je moguće: 

 • Zasićene masne kiseline (usporavaju metabolizam)

 • Rafinisani šećer (ubrzava razgradnju kolagena)

 • So (vezuje vodu u telu)

 • Ugljene hidrate (podstiču lučenje hormona grelin koji povećava apetit)
 • Kafu (sužava vene i usporava cirkulaciju krvi)
 • Zaslađena pića i sokove (ubrzavaju razgradnju kolagena)
 • Alkohol (podstiče zadržavanje vode i usporava razgradnju masnoća)
 • Cigarete (podstiču zadržavanje vode i usporavaju razgradnju masnoća)

Dobar efekat: zdravom ishranom ne samo da se borite protiv celulita, već činite nešto dobro za čitavo telo.


OVI PRILOZI BI TAKOĐE MOGLI DA VAS ZANIMAJU

sta-zaista-pomaze-protiv-celulita

Zdravo mršavljenje: 6 saveta

Ako želite da smršate i trajno održite tu težinu, trebalo bi malo da razmislite: Šta je sve na stolu? Kako da budem aktivnija u svakodnevnom životu? Odgovore ćete pronaći ovde. 

sta-zaista-pomaze-protiv-celulita

Šta se krije iza detoksa?

Od sokoterapije do digitalnog detoksa: pomoću ovih saveta i informacija možete sastaviti lični program detoksa. Neka vas inspirišu! 

sta-zaista-pomaze-protiv-celulita

Saveti za zategnute i lepe noge

Od sporta preko nege kože do moćne hrane – puno toga možete učiniti za lepe noge. Mi vam u tome pomažemo savetima za lepotu.