Zdravi i srećni: zašto nam je potrebna sunčeva svetlost

Sunce daje našem telu energiju i vitamin D. Iako treba oprezno da uživate u jakoj sunčevoj svetlosti, nije zdravo ni da je u potpunosti izbegavate. Sunčeva svetlost popravlja naše raspoloženje i obezbeđuje važne supstance kao što je vitamin D. Sunce nas jednostavno čini srećnim.

Sve o sunčevoj svetlosti

Sunčano vreme za telo i dušu

Sunčeva svetlost nam pomaže da regulišemo funkcije našeg organizma i ritam sna. Ona popravlja raspoloženje, poboljšava blagostanje i opšte zdravstveno stanje. Pored toga, sunce stimuliše metabolizam i pozitivno utiče na cirkulaciju i naš imuni sistem. Zbog svih ovih prednosti, sunce je mnogo više od čistog uživanja – ono je neophodno za zdrav život.
Sunce nas čini srećnim

Kako nas sunce čini srećnim i zdravim

Većina ljudi je srećnija kada je sunčano – i to s razlogom: sunce je od suštinske važnosti jer nas snabdeva vitaminom D, koji utiče na naše zdravlje i raspoloženje.
Sunčeva svetlost

Kako nam sunčeva svetlost daje preplanulu boju

Naša koža postaje tamnija na suncu jer UV zračenje pospešuje proizvodnju pigmenta koji se zove melanin. Uloga melanina je da zaštiti kožu od oštećenja koje uzrokuje UV zračenje, i obezbeđuje ćelijama kože efikasan zaštitni sloj.

Kako tamni koža?

Kada imamo ravnomeran, blistav preplanuli ten, osećamo se privlačnijim i imamo više samopouzdanja. Ali postoji poseban razlog zašto koža tamni na suncu: preplanula boja je reakcija kože na štetne uticaje sunca. Preplanula boja zato ima svoje praktične koristi jer čini da izgledamo i da se osećamo sjajno. Međutim, tokom sunčanja, uvek treba da koristimo zaštitu od sunca, kao što su NIVEA proizvodi za zaštitu od sunca.

Zašto sunčeva svetlost ulepšava naš svakodnevni život

Našoj koži je potrebno UV zračenje da bi mogla da proizvede vitamin D. Ovaj prohormon je važan za naše zdravlje iz više razloga: pomaže u sprečavanju nekih oblika raka, usporava proces starenja ćelija, jača imuni sistem i stabilizuje krvni pritisak. Vitamin D takođe pomaže našem telu da apsorbuje kalcijum, koji je neophodan za formiranje zdravih kostiju.

Nedostatak vitamina D usled nedovoljno sunčeve svetlosti

Leti telo proizvodi dovoljnu količinu vitamina D zahvaljujući visokom intenzitetu sunčeve svetlosti, čak i sa adekvatnom zaštitom od sunca. Nedostatak vitamina D se stoga češće javlja zimi.
product-stage-bg

Kako nam sunce obezbeđuje vitamin D – i zašto je toliko važan

Vitamin D

Vitamin D ima važnu ulogu u jačanju imunog sistema. Da bi ga telo proizvelo, potrebna mu je sunčeva svetlost jer je vitamin D prohormon koji se formira kada koža dođe u dodir sa sunčevim zracima. Iako vitamin D sadrže i neke namirnice, ta količina je mala i beznačajna u odnosu na količinu koju proizvede naša koža.

Sunce i telo rade kao tim

Vitamin D je poznat i kao hormon sunca, a proizvodi ga telo kada ima dovoljno sunčeve svetlosti. Štaviše, vitamin D je jedini vitamin koji ljudski organizam može sam da proizvede i nije potrebno da se unosi putem ishrane.