BORBA PROTIV CELUTLITA: 8 SAVETA ZA UČVRŠĆENU KOŽU

VAŠ PLAN BORBE PROTIV CELULITA

POZDRAVITE SE SA POMORANDŽINOM KOROM

Celulit, pomorandžina kora, neravnine – već od samih ovih reči vas hvata jeza? Zaboravite na to, krećemo u borbu protiv celulita. Sa našim savetima vaša koža će uskoro ponovo izgledati učvršćeno i glatko.
Saveti protiv celulita

Savet 1 protiv celulita: upoznajte svog neprijatelja

Šta je zapravo celulit?

Pre ili kasnije većina žena mora da ustanovi da su na zadnjici, butinama, a ponekad i na stomaku primetile pomorandžinu koru. Pri tome, uzrok za celulit su pre svega naši geni i struktura ženske kože.  

Dermis kod žena nije tako čvrst i elastičan. Sem toga, u potkožnom tkivu se nalaze brojne masne ćelije. Vezivno tkivo je samo vertikalno prožeto vlaknima kolagena, dok su kod muškaraca ona umrežena. Vlakna kolagena koži daju zateznu čvrstoću, a to je pre svega u toku trudnoće veoma važno. Zbog rasporeda vlakana kolagena rastuće akumulacije masnih ćelija iz potkožnog tkiva mogu da se potisnu kroz vlakna prema gore i da tako postanu vidljive na površini. Na taj način na koži nastaje struktura koja liči na pomorandžu. Zbog toga se često govori o pomorandžinoj kori.  

Ženski hormon estrogen je odgovoran za stvaranje masnih naslaga kod žena pre svega na butinama i na zadnjici. Da se kod celulita radi o naslagama vode ili toksinima, prema aktuelnim naučnim saznanjima je samo mit! 

Tri stadijuma celulita:

  1. Pomorandžina kora se samo vidi kada kožu pritiskate na tim mestima
  2. Neravnine su vidljive već kod bočnog osvetljenja ili prilikom stezanja mišića
  3. Celulit više nije moguće prevideti 

Savet 2 protiv celulita: pronađite uzrok

Niste ljubitelj sporta, rado se hvatate za cigaretu ili čak imate prekomernu težinu? Da biste problem mogli da sasečete u korenu morate prvo da se suočite sa činjenicama. 

Koji bi faktori mogli da budu krivi za celulit? Da li sklonost celulitu možda čak leži i u vašim genima? 
Slaba struktura vezivnog tkiva je često genetski uslovljena i kriva za čestu sklonost celulitu (pomorandžinoj kori). U zavisnosti od toga kako je sačinjena genetska baza, koža žena reaguje osetljivije na različite faktore uticaja.

Ko želi brzo da se izbori sa celulitom mora da zna uzrok! Različiti razlozi mogu povoljno da utiču na stvaranje celulita: 

Prekomerna težina

Pošto se kod pomorandžine kore radi o masnim ćelijama koje izlaze na površinu, težina igra značajnu ulogu. Što su veće naslage masti u lipocitima, to su vidljivije. Međutim, to ne znači da su vitke žene imune na celulit! Neravnine mogu da se pojave i kod veoma mršavih žena.  

Premalo kretanja

Ko se nedovoljno kreće, jasno je da naginje ka tome da ima manje mišićne mase, a više masti. Uz to je i cirkulacija znatno lošija. Vezivno tkivo se jača pre svega sportom. Osobe koje nisu aktivne, moraće snažnije da se bore sa celulitom.   

Pušenje

Pušenje oštećuje vezivno tkivo. Uz to, nikotin sužava krvne sudove kože, što dovodi do usporavanja metabolizma.  

Proširene vene

Proširene vene takođe nastaju zbog slabosti vezivnog tkiva i remete metabolizam i krvotok. Zbog toga nastaju akumulacije vode i koža otiče.

otkrijte odgovarajući sport za sebe

Savet 3 protiv celulita: otkrijte odgovarajući sport za sebe

Aktivirajte se i zaboravite na celulit: kao što ste se možda već pribojavali, kretanje je ključ uspeha ako želite efikasno da se borite protiv pomorandžine kore. 

Sportom jačate mišiće vaših problematičnih zona i ublažavate naduvane masne jastučiće. Sem toga, aktivan stil života dovodi do toga da vam se pokrene metabolizam i da se ugljeni hidrati i masti sagorevaju, umesto da se talože.  

Međutim, sagorevanje masti se ne događa samo u toku aktivnosti. Mišićima je i u stanju mirovanja potrebno više energije i time dodatno sagorevaju prekomernu mast. Sem toga, kretanje jača vezivno tkivo i time ublažava celulit. 

Da biste svoj program protiv celulita izdržali i na duže staze, trebalo bi da odaberete pravu vrstu sporta. Ako vas svaki pretrčani kilometar muči i nikako ne možete da se sprijateljite sa trčanjem, potražite nešto drugo. Kretanje na kraju mora da bude i zabavno, kako biste ostali pri tome.   

Važno: Kod svake vrste sporta važi: redovnost i istrajnost su važniji od intenziteta. Nemojte preterati prvog puta, jer ćete tako brzo ostati bez motivacije. Postavite sebi male delimične ciljeve i povećavajte intenzitet korak po korak. Videćete: tako ćete uspeti i sa zategnutom kožom!

Vrste sporta protiv celulita: ovako jačate telo i vezivno tkivo

Trčanje & nordijsko hodanje

Sportovi izdržljivosti su posebno važni za zdrav kardio-vaskularni sistem. Ali i protiv celulita možete efikasno da se borite redovnim trčanjem. Dubokim disanjem stimulišete limfni sistem i cirkulaciju. Nordijsko hodanje je posebno pogodno za početnike, jer čuva zglobove.            

Plivanje

Pritisak vode kod plivanja deluje kao masaža na kožu i kretanje u vodi jača mišiće. Idealna vrsta sporta u borbi protiv celulita! 

Mišićni trening

Treninzima fitnesa možete ciljano da trenirate butine i zadnjicu i time da jačate vezivno tkivo. Sem toga, mišići potiskuju masne jastučiće i daju zategnutiju, glatku kožu. 

sport


Savet 4 protiv celulita: izbrišite dijete iz vašeg rečnika

Da, dobro ste pročitali. Nikad više dijete! Jer one vrlo lako mogu da izazovu kontra efekat. 

Pogrešnim ili radikalnim dijetama telu se često uskraćuju važne hranjive materije, koje ono onda želi brzo da nadoknadi. 

Kao posledica nastaje jojo-efekat koji postiže upravo suprotno. Telo naprosto ne zna da namerno dolazi do nedovoljnog snabdevanja energijom. Ono ograničenje kalorija interpretira kao gladovanje i sve metaboličke procese stavlja na štednju. 

Na taj način opada osnovna razmena materija koja i nakon završetka dijete ostaje niska. Čim počnete ponovo više da jedete, svaka kalorija se primeti na vagi. Koža vam se tada sveti sa još više celulita.  

Zbog toga se dugoročno preorijentišite na zdraviju ishranu.

Uzimajte pre svega mnogo voća i povrća i jedite više zdravih ugljenih hidrata u obliku integralnih žitarica, kao i ribe i nemasnog mesa.

Vitamini u hranjivim namirnicama vam pomažu da se rešite celulita. Odustanite nasuprot tome od masnih, teških jela i pokušajte da ograničite unos šećera. Sem toga, posebno je važno da dovoljno pijete! Unesite najmanje 2 litre tečnosti u obliku vode ili nezaslađenog čaja dnevno.     

negom podržite vaše telo

Savet 5 protiv celulita: negom podržite vaše telo

Da razjasnimo za početak: nijedna krema i nijedan gel protiv celulita nije čudotvorno sredstvo uz pomoć koga pomorandžina kora može da nestane sada i odmah. Ali odgovarajuća nega za vaše telo u kompletnom paketu značajno može da pomogne u vašoj borbi protiv celulita.  

NIVEA hidratantni losion Q10 za učvršćivanje kože sa vitaminom C intenzivno hidrira kožu i dokazano je učvršćuje za 10 dana. Prirodni koenzim Q10 pomaže regeneraciju ćelija i poboljšava čvrstinu kože, dok energetski kompleks sa vitaminom C prodire duboko u kožu ojačavajući njenu strukturu. Losion za telo, sem toga, sprečava dalji gubitak elastičnosti. 

Ali pri tome je važno da ostanete istrajni! Željeno dejstvo može samo da se postigne ako kremu protiv celulita koristite svakodnevno. Losion bi trebalo da nanosite i da umasirate i ujutro i uveče. Efekat masaže je važan da bi se postigli optimalni rezultati.      

Redovno sebi priuštite „dan za opuštanje“ i odvojite vreme samo za sebe. 

 

Savet 6 protiv celulita: priuštite sebi masaže & naizmenično tuširanje

Dobra cirkulacija je posebno efikasna u borbi protiv celulita. Tu na primer pomaže naizmenično tuširanje.

Tuširajte se najmanje tri minuta naizmenično toplom i hladnom vodom – pre svega na mestima sa celulitom. Na početku će možda biti malo nelagodno, ali rezultat se isplati.
Još jedan važan i posebno efikasan tretman celulita je masaža. 

Masirajte telo specijalnim četkama za masažu počevši od nogu prema gore. Pri tome nemojte da pravite pokrete gore-dole, nego povlačite u jednom pravcu (ka srcu). Osim toga, tretman ne bi trebalo da bude previše grub. Masirajte telo svakodnevno, kako biste postigli optimalne rezultate. 

Savet 7 protiv celulita: budite uporni

 

Celulit ne nestaje od danas do sutra. Tretman celulita zahteva disciplinu i pre svega redovnost da bi mogao da bude delotvoran. 

Ne očekujte odmah previše i budite uporni. Korak po korak će prvi mali uspesi uskoro postati primetni. Uz upornost, rezultat je zagarantovan. 

A naši saveti imaju i dodatne prednosti: ne samo da će se celulit smanjiti – i vi ćete se u celini osećati zdravije i u boljoj formi. Zar to nije dovoljna motvacija?

Želimo vam mnogo uspeha na vašem putu ka čvrstoj koži bez celulita!

priuštite sebi masaže & naizmenično tuširanje