suva koza

Proizvodi zbog kojih će vaša koža opet izgledati negovano i glatko

ŠTA DOVODI DO TOGA DA KOŽA POSTANE SUVA?

Suva koža nastaje zbog različitih faktora. Pored genetske predispozicije za ovakvo stanje, spoljni faktori najviše remete prirodnu ravnotežu vlažnosti naše kože i isušuju je.

Šta dovodi do toga da koža postane suva?

Šta su uzroci suve kože – najčešći okidači za ovo stanje

  • Suva koža može biti nasledna ili urođena. Kod ovog tipa kože, poremećeni su proizvodnja sebuma i regulisanje vlažnosti. Ovo može dovesti do perutanja, svraba, crvenila i čak i upala koje se mogu pogoršati još više zbog spoljnih uticaja.
  • Hladnoća, vrućina, vetar i suv vazduh zbog grejanja mogu u velikoj meri da iritiraju kožu. Oni smanjuju vlažnost i napadaju njenu prirodnu zaštitnu barijeru. Posledice toga se najviše mogu primetiti tokom hladnijih godišnjih doba.
  • Čak i voda može da dovede do isušivanja kože ukoliko je pretopla. Upravo iz tog razloga ne bi trebalo da se kupate i tuširate vrelom vodom.
  • Suva koža je često posledica nepravilne nege. Veliki broj kozmetičkih proizvoda, kao što su gelovi za tuširanje na bazi sapuna, mogu više oštetiti kožu nego što joj zaista pomažu. Ove proizvode treba koristiti štedljivo. Odaberite hidratantne proizvode za higijenu kao što je NIVEA Cream Care gel za tuširanje.
  • Ovde više možete saznati više o suvoj koži i pravilnoj nezi.
 
Suva koža

Suva koža kao posledica stresa – kada naša zaštitna barijera poziva na uzbunu

Kad se ne osećamo dobro usled stresa i mentalnog napora naša koža pati: naši nervi i hormoni poremete ravnotežu vlažnosti kože i proizvodnju masti. Zbog toga su neki delovi kože upaljeni, suvi, nadraženi, crveni i iziritirani. Ovde možete naći i savete kako da postignete unutrašnji balans.
bebe suvu kožu

Čak i bebe mogu imati suvu kožu

Bebe koje još sisaju mogu imati suvu i osetljivu kožu zato što njihova zaštitna barijera još nije  jaka.

Suva koža – šta se događa ispod površine?

S jedne strane, prirodni hidratantni faktor kože odgovoran je za ravnotežu prirodnog nivoa vlažnosti kože. Kao mešavina različitih proizvoda metabolizma, znoj i sebum apsorbuju vlagu i štite kožu od isušivanja. Ako je prirodni hidratantni faktor previše nizak, koža se suši. 
 
S druge strane, lipidi kože imaju važnu ulogu u regulisanju ravnoteže vlažnosti kože. Ovi lipidi stvaraju prirodnu zaštitnu barijeru kako bi koža izgubila minimalnu količinu vlage. Ukoliko nema dovoljno lipida, koža brzo postaje zategnuta i crvena.

I na kraju, postoji i tip suve kože koja ima i nizak faktor vlažnosti i nedovoljno lipida. Individualni stepen crvenila, iritacije ili perutanja na suvoj koži zavisi od strukture kože.  Ovde više možete saznati o suvoj koži i brizi o njoj.

Hidratacija kože – odgovorna za lepotu i blagostanje

Zašto je hidratacija veoma važna za našu kožu

Hidratacija je najvažniji preduslov za lepu, glatku i zdravu kožu. Koža može obavljati svoju ulogu zaštitne barijere na pravi način samo ako ima dovoljno vlage. Spoljni sloj kože - epidermis, prekriven je finim slojem vode i lipida. Koža je zbog toga glatka i tako se sprečava da gljivice i bakterije prodru u kožu. 

Koža isto tako ne može da se prirodno regeneriše bez hidratacije, jer supstance koje učestvuju u stvaranju novih ćelija kože ne mogu stići do delova u kojima su potrebne ako koža nema dovoljno vode. Hidratacija je naročito važna za održavanje elastičnosti kože. Bez vode, čak i usled malih pokreta, koža bi postala oštećena i ispucala. 
Nezaslađeni čaj

Dovoljno tečnosti – najbolja nega za vašu kožu

Da biste se postarali da vam je telo uvek dovoljno hidrirano, treba da pijete barem 1,3–1,5 litara vode ili nezaslađenog čaja dnevno.
  • Suvoj koži je potrebna nega posebno prilagođena njenim potrebama. NIVEA Repair & Care proizvodi za hidrataciju kože naročito su razvijeni za veoma suvu kožu i sadrže u sebi dragoceni sastojak dekspantenol. 
  • Dekspantenol je prethodnik vitamina B5 i opisuju ga kao vladara među vitaminima kože. Ova supstanca jača prirodne zaštitne barijere suve kože i vraća je u ravnotežu: podstiče proizvodnju novih ćelija, a postojećim pomaže da se same obnove. 
  • Dekspantenol aktivno pomaže u borbi protiv crvenila kože. 
  • Posle samo nekoliko nanošenja, suva i ispucala područja se mnogo efikasnije regenerišu. Iritacije su ublažene i koža je opet glatka na dodir.
product-stage-bg

Proizvodi zbog kojih će vaša koža opet izgledati negovano i glatko