balans hidratacije

Saveti za negu suve kože

POVRATITE RAVNOTEŽU SVOJE KOŽE

Da li koža na vašem licu često izgleda beživotno i ljušti se? Da li se javljaju iritacije kao reakcija na spoljašnje uticaje? Pravilnom negom, možete ponovo uspostaviti ravnotežu vlage i ojačati zaštitne barijere na koži.

Suva koža je osetljiva

Suva koža je često osetljiva na spoljašnje uticaje kao što su parfemi, kozmetički proizvodi ili sunce. Uzrok tome se nalazi u njenoj strukturi i funkciji različitih slojeva kože. U retkim slučajevima, međutim, stanje kože kao što je neurodermatitis, takođe može da bude uzrok osetljive kože.
Ravnoteža vlage

Veoma važno: ravnoteža vlage u koži

Suvoj koži treba svakodnevno obezbediti vlagu i masnoće.

Suva koža kao posledica starenja

Godine takođe imaju važnu ulogu kada je u pitanju suva koža. Kako starimo, tako se naše lojne i znojne žlezde usporavaju i snabdevaju kožu manjom količinom ulja i vlage. Koža gubi elastičnost i zaštitu – i postepeno se isušuje. Dakle, što smo stariji, to je naša koža suvlja. Linije i bore se formiraju brže na suvoj koži. Zato je važno da ne čekamo da se pojave prvi znaci starenja, kao što su suva koža i bore. Čim napunite 30, počnite redovno da koristite dnevnu kremu, noćnu kremu i kremu za područje oko očiju, kao i maske za lice. Krema za lice treba da bude hidratantna i da sadrži sastojke protiv starenja. Ovde možete saznati više o uzrocima suve kože.

Otkrivamo uzroke

Osnovna pravila za negu kože

 • Često tuširanje ili kupanje u vodi koja je previše topla oštećuje zaštitni sloj naše kože. Vodite računa da temperatura vode nikada nije veća od 38 stepeni.
 • Sapun i tonik za lice koji sadrže alkohol mogu da rastvore prirodne masnoće na koži. Čistite kožu veoma blagim proizvodima za negu, na primer, mlekom za čišćenje koje uspostavlja ravnotežu kože.
 • Vaša koža voli rutinu: negujte kožu svakog dana posebnim hidratantnim proizvodima. 
Lekovi

Budite oprezni sa lekovima:

Neželjeno dejstvo nekih lekova može da učini kožu suvom: pitajte svog lekara za savet ako niste sigurni da li lek koji koristite može da utiče na stanje kože.

6 uzroka suve kože

 • Genetska predispozicija
 • Spoljni uticaji: toplota, hladan i suv vazduh
 • Neuravnotežena ishrana
 • Preterano izlaganje suncu
 • Neodgovarajuća kozmetika
 • Stres
background

Pronađite odgovarajuću liniju proizvoda za negu svoje kože

Suvoj koži lica potrebna je redovna nega. Hranjive, hidratantne kreme ublažavaju osećaj zategnutosti i suvoće. NIVEA poznaje potrebe suve kože i njene formulacije sadrže kombinacije prirodnih sastojaka. Zahvaljujući tome, postoji linija proizvoda koja jača i štiti prirodnu zaštitnu funkciju kože.
Aloe vera
Otkrijte prirodne sastojke

Aloe vera

Aloe vera dolazi iz tropske Afrike. Izgleda kao kaktus, ali botaničari je smatraju članom familije pustinjskog ljiljana. Koristi se za lečenje stanja kože već više od 3000 godina. Čak je i Kleopatra koristila pastu od aloe vere za negu kože i tretman lepote.
Arganovo ulje
Otkrijte prirodne sastojke

Arganovo ulje

Argan je jedna od najstarijih drvenastih biljaka na svetu. Pre oko 65 miliona godina, on je pokrivao velike oblasti severne Afrike i južne Evrope. Danas raste samo u jugozapadnom Maroku.
Ekstrakt ploda čička
Otkrijte prirodne sastojke

Ekstrakt ploda čička

Koren, listovi i seme čička se koriste u prirodnoj medicini već vekovima.
Kamilica
Otkrijte prirodne sastojke

Kamilica

U srednjem veku, uzgajana je u bašti svakog manastira – čak i danas, kamilica je najpopularnija biljka u Evropi. Čaj od kamilice može da vas opusti i oslobodi anksioznosti i stresa.
Ulje jojobe
Otkrijte prirodne sastojke

Ulje jojobe

Ulje jojobe se dobija iz semena zimzelenog žbuna koji raste u severnoameričkoj pustinji Sonori.

Nega kože inspirisana prirodom

Priroda je oduvek bila inspiracija za istraživače u kompaniji Beiersdorf, koji danas mogu da koriste stručna znanja u oblasti nege kože koja se prikupljaju već 100 godina. 
Čišćenje suve kože

Očistite kožu na prirodan način!

Nega kože počinje od čišćenja: koristite proizvode koji odgovaraju suvoj koži.

Negujte suvu kožu na prirodan način!

Nanesite hranjivu kremu nakon čišćenja. Prirodna biljna ulja i umirujući sastojci savršeno odgovaraju suvoj koži: 

Ako želite intenzivnije dejstvo, nanesite kremu kao što je NIVEA hranjiva dnevna krema, čija formulacija sadrži vitamin E i bademovo ulje, na lice kao masku. Ostavite da deluje 15 minuta kako bi je koža upila a zatim pažljivo uklonite višak maramicom ili nežno izmasirajte lice.
 

Saveti za suvu kožu

Vaš način života utiče na stanje i zdravlje vaše kože. Pravilnom negom možete puno postići. Međutim, i stres i ishrana takođe mogu direktno uticati na stanje kože.

Vodite računa o sebi!

 • Da bi izgledala zdravo, koži su potrebni različiti hranjivi sastojci, nezasićene masne kiseline i vitamini. Usled njihovog nedostatka, koža može da postane suva.
 • Dovoljno tečnosti predstavlja osveženje za kožu! Unesite najmanje 1,3 do 1,5 litara tečnosti dnevno. Ako ste se oznojili, popijte više da biste nadoknadili izgubljenu tečnost.
 • Stres može da bude uzrok suve kože: priuštite sebi i svojoj koži redovno opuštanje – nanesite hidratantnu masku koja neguje kožu.
 • Dobro planiranje znači manje stresa: svakog dana unesite sve obaveze u rokovnik. Ako iskrsne nekoliko slobodnih minuta, iskoristite ih za sebe!
 • Šolja kafe na suncu, sat vremena bavljenja sportom ili kratak spa tretman u večernjim satima često čine čuda. Program opuštanja koji treba da uspostavi ravnotežu u vašem životu oslobađa unutrašnju lepotu. Tako ćete moći da povratite snagu i energiju za ostale zadatke koje treba da obavite.
Zaštita od sunca, žena, dete

Prava zaštita od sunca za vašu kožu

Prekomerno izlaganje suncu može da isuši kožu lica. Zato bi trebalo da koristite zaštitu od sunca za suvu kožu koja sadrži hidratantne sastojke kao i zaštitni faktor. Ovde možete saznati više o zaštiti od sunca za lice.